Follow us

Η Vodafone Ελλάδας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Χάρης Μπρουμίδης: Πώς θα κερδίσει η Ευρώπη το στοίχημα της ψηφιακής αυτονομίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
VODAFONE ΔΕΛΦΟΙ

Τον κομβικό ρόλο των επενδύσεων ανάπτυξης δικτύων, στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιακής αυτονομίας και της τεχνολογικής κυριαρχίας, ανέδειξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Μιλώντας σε πάνελ του Συνεδρίου, με θέμα "Balancing priorities in the EU's Digital Autonomy Strategy", στο οποίο συμμετείχε η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Viviane Reding, ο κ. Μπρουμίδης ανέλυσε τις ρυθμιστικές και νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επιτάχυνση των επενδύσεων ανάπτυξης δικτύων στην Ευρώπη. "Η συνδεσιμότητα και η ψηφιοποίηση λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές για κάθε πτυχή της οικονομίας και αποτελούν το κλειδί για την πράσινη μετάβαση και την ευρωπαϊκή αυτονομία, αντιπροσωπεύοντας μια ευκαιρία 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ευρώπη", τόνισε σχετικά.

Η Vodafone Ελλάδας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνδεσιμότητα και τις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές κομβική προϋπόθεση, ώστε να πετύχει η ΕΕ τον στόχο της στρατηγικής αυτονομίας στον κλάδο της τεχνολογίας και να μην χάσει το τρένο της ψηφιακής μετάβασης. "Η Ευρώπη διψά για επενδύσεις δικτύου υψηλής ποιότητας. Οι επενδύσεις στη συνδεσιμότητα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες για το ψηφιακό μέλλον της. Η ευρύτερη ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης κινδυνεύουν, εάν δεν υιοθετήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση των επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές", ανέφερε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας.

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κ. Μπρουμίδης παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ψηφιακή υστέρηση της Ένωσης και περιορισμό της σε ρόλο παθητικού παρατηρητή της νέας τεχνολογικής πραγματικότητας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει ξεπεραστεί από τους βασικούς ανταγωνιστές της στους περισσότερους βασικούς τεχνολογικούς τομείς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "Το μέγιστης απόκρισης gigabit 5G στην Ευρώπη καλύπτει μόνο το 25% του πληθυσμού, ενώ στην Κίνα το 95% και στις ΗΠΑ το 85%. Ενώ σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, το επενδυτικό κενό που πρέπει να καλύψει η Ευρώπη, για να επιτύχει τους στόχους συνδεσιμότητας με ορίζοντα το 2030, κυμαίνεται μεταξύ 175 και 225 δισ. ευρώ".

Θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη να επιταχύνει η ΕΕ τον ψηφιακό βηματισμό της, ο κ. Μπρουμίδης επικαλέστηκε επίσης τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Vodafone, σύμφωνα με την οποία, μια αύξηση κατά μόλις 10% στη βαθμολογία του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) οποιουδήποτε κράτους μέλους οδηγεί σε υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 0,65%. "Πρακτικά, εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ επιτύχουν βαθμολογία 90 στον δείκτη DESI έως το 2027, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ολόκληρη την ΕΕ θα είναι κατά 7,2% υψηλότερο – ήτοι συνολική αύξηση άνω του 1 τρις ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία ψηφιοποίησης, εάν θέλει να μεταμορφώσει την ανταγωνιστικότητά της και να εξασφαλίσει την ευημερία και την κυριαρχία της για τις επόμενες δεκαετίες" πρόσθεσε κατά την παρέμβασή του.

Πάντως, ο κ. Μπρουμίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, εφόσον η Ευρώπη "τρέξει" τις κατάλληλες θεσμικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, μπορεί να καλύψει το κενό συνδεσιμότητας και να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει η ψηφιοποίηση. "Για να καλύψουμε το κενό συνδεσιμότητας και να αξιοποιήσουμε τις σημαντικές ευκαιρίες της ψηφιοποίησης, χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για την ενιαία αγορά, που θα παρέχει κίνητρα για τις επενδύσεις που απαιτούνται για ταχεία ανάπτυξη του πραγματικού 5G. Χωρίς αυτό, το χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί σε σημείο μη αναστρέψιμο", κατέληξε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

28 Μαϊ 2024 | 16:28

Νέος κύκλος του Προγράμματος Start4Health (2024) του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

Eλληνικές startups σε διάφορα στάδια ανάπτυξης καλούνται να καταθέσουν τις καινοτόμες προτάσεις τους μέχρι τις 24 Ιουνίου

28 Μαϊ 2024 | 15:33

Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Νίκαιας υπάρχει το Nikaia Project, μια υπερσύγχρονη πολυκατοικία που αλλάζει τα δεδομένα

Η GDM Assets αλλάζει την περιοχή της Νίκαιας με το Nikaia Project, μια πολυκατοικία πολυτελών διαμερισμάτων που συνδυάζει σύγχρονη αρχιτεκτονική, υψηλής ποιότητας κατασκευή και εργονομική διάταξη.

28 Μαϊ 2024 | 14:59

Τριπλό "ρεκτιφιέ" στο πρόγραμμα "ανακαινίζω – ενοικιάζω" - Οι αλλαγές που εξετάζονται

Το πρόγραμμα "ανακαινίζω – ενοικιάζω" δημιουργήθηκε με στόχο να μπουν στην αγορά περίπου 12.000 κλειστά ακίνητα και να διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση.

28 Μαϊ 2024 | 13:11

AEGEAN: 25 χρόνια ανάπτυξης, δημιουργίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης

Η εταιρεία συνεχίζει το ταξίδι της με το πάθος των ανθρώπων της και στόχο τη διαρκή αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

MYTILINEOS 28 Μαϊ 2024 | 11:40

Χαρτοφυλάκιο 180 έργων δυναμικότητας 3,59 GW από την MYTILINEOS Energy & Metals στην Ιταλία

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για την στρατηγική και το σχέδιο ανάπτυξης στην Ιταλία.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ 28 Μαϊ 2024 | 09:01

Πόσο θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο

Η αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής δε θα επηρεάσει μόνο τα πράσινα τιμολόγια αλλά και τα κίτρινα.

ΑΑΔΕ 28 Μαϊ 2024 | 08:16

Έρχεται το νέο Taxis - Τι αλλάζει για φορολογούμενους και ελέγχους

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε ριζικό λίφτινγκ του TAXIS αλλά και των πληροφοριακών συστημάτων Taxisnet και Elenxis.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΙΚ 27 Μαϊ 2024 | 21:02

Φορολογικά έσοδα 2 δισ. πάνω από τον στόχο το α' τετράμηνο του 2024 - Πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Απριλίου 2024.

27 Μαϊ 2024 | 19:04

"Η Ευρώπη στο Μέλλον- Επιστροφή στον Άνθρωπο": Επιστημονική ημερίδα με την Βίκυ Φλέσσα

Θα λάβει χώρα στο Ωδείο Αθηνών, Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος", την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, και θα εκκινήσει στις 18.00.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 27 Μαϊ 2024 | 18:50

Mytilineos: Το σχέδιο για επενδύσεις 3,3 δισ. ευρώ στην Ιταλία τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία επενδύει ο ελληνικός όμιλος Mytilineos.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ 27 Μαϊ 2024 | 17:19

Ο Γιώργος Λιάγκας αγόρασε σε πλειστηριασμό τη βίλα του Νίκα στην Τήνο - Το ποσό που έδωσε

Η βίλα βρίσκεται κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό Κιόνια και στην χώρα της Τήνου και έχει μοναδική θέα - Ο Γιώργος Λιάγκας έχει ήδη εξοχικό στο νησί.

27 Μαϊ 2024 | 15:43

Ώρα για ανακαίνιση; Ξεκινήστε από την αλλαγή πλακιδίων!

H ISOMAT κάνει την εφαρμογή εύκολη υπόθεση εισάγοντας την τεχνολογία Crystal Gel στις κόλλες πλακιδίων.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Η ΒΙΚΟΣ 27 Μαϊ 2024 | 08:29