Follow us

Επιδότηση 0,22€ το λίτρο στη βενζίνη, 72 ευρώ στο ρεύμα - Πριν το Πάσχα η "επιταγή ακρίβειας"

Tι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σε τρεις άξονες κινείται το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η κυβέρνηση.

Περιλαμβάνει την αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα 72 ευρώ , την άμεση οικονομική στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με 200 ευρώ αλλά και την επιδότηση της τιμής των καυσίμων, βενζίνης και πετρελαίου κίνησης με 22-27 λεπτά ανά λίτρο. Μέτρα και για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες.

Ειδικότερα το πακέτο συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

·1,5 επίδομα τέκνων επιπλέον σε 625.000 δικαιούχους

·200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους

·200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

·200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ

·Διπλή δόση σε 240.000 δικαιούχους ΚΕΑ

Διαβάστε Επίσης

Για τα καύσιμα η επιδότηση θα φτάνει στα 22 λεπτά ανά λίτρο και θα δοθεί σε τρία εκατομμύρια οδηγούς με οικογενειακό εισόδημα έως και 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά σε 60 λίτρα ανά μήνα, θα δοθεί για τρεις μήνες δηλαδή συνολικά θα καλυφθούν 180 λίτρα βενζίνης ή πετρελαίου κίνησης. Υψηλότερη θα είναι η επιδότηση (27 λεπτά για τα νησιά) ενώ θεσμοθετείται απευθείας ενίσχυση 15 λεπτών ανά λίτρο στην "πηγή" για το diesel κίνησης προκειμένου να συγκρατηθεί το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων. Για τους οδηγούς ταξί θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ.

μετρα στήριξης

Για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου θα καταβληθούν 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας (4,2 εκατομμύρια παροχές ανεξαρτήτως εισοδήματος).

Η μέση ενίσχυση αυξάνεται από τα 40 ευρώ τον Μάρτιο στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο με την αύξηση να φτάνει στο 80%. Η μέση ενίσχυση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου ανεβαίνει στα 87 ευρώ τον Απρίλιο από 57 ευρώ τον Μάρτιο.

Οι πολίτες που δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, θα καταβληθεί το επίδομα αναδρομικά αφού γίνει η σχετική προσθήκη στην φορολογική δήλωση.

Δημιουργείται πεδίο εγγραφής φορολογικής κατοικίας για να συμπληρωθεί ο αριθμός ρολογιού και να καταβληθεί το επίδομα αναδρομικά από τον ιανουάριο. Από τα 65 ευρώ που λάμβαναν οι επιχειρήσεις, διπλασιάζεται η επιδότηση και φτάνει στα 130 ευρώ

Η συνολική επιδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με παροχή έως 25 KVa, η επιδότηση θα φτάνει στα 230 ευρώ. Η επιδότηση των επιχειρήσεων θα φτάσει στα 313 εκατ. ευρώ. Για το φυσικό αέριο παραμένει η επιδότηση των 20 ευρώ για 540.000 οικιακούς καταναλωτές συν τα 20 ευρώ που θα δίδονται από την ΔΕΠΑ. Η επιδότηση για τον Απρίλιο, θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου για να υπάρχει εικόνα για την πορεία των τιμών.

"Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας"

"Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Με πράξεις και όχι με λόγια ούτε με απλοϊκές προσεγγίσεις στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

"Zούμε σε μία ιστορική περίοδο με υψηλες αβεβαιότητες" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνοντας τη δέσμη παρεμβάσεων που εστιάζουν στους πιο ευάλωτους πολίτες.

Αναλυτικά όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας:

1.Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.

2.Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:

-Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ

-Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.

3.Παρέχεται επιδότηση καυσίμου:

Θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο. Ο υπουργός είπε ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι 54 λίτρα.

-Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

-Χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

4. Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των "επιστρεπτέων προκαταβολών". Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή. Όπως είπε ο υπουργός, το κράτος χορήγησε δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ μέσω των "επιστρεπτέων προκαταβολών" και θα εισπράξει 3 δισ. ευρώ.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων: Πώς θα γίνεται η επιδότηση της βενζίνης

Με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass, η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια, θα γίνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων για 3 μήνες.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης η συγκεκριμένη κάρτα θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα δηλώνεται στο gov.gr ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία) ανά δικαιούχο. Όσοι δεν έχουν smart phones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό.

Για την ηπειρωτική χώρα, η επιδότηση θα είναι 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ή συνολικά 40 ευρώ το τρίμηνο για κατανάλωση 60 λίτρα ανά μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για παράδειγμα, ότι με τιμή αμόλυβδης τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,88 ευρώ ανά λίτρο για τα 60 λίτρα.

Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.

ΣΚΡΕΚΑΣ

Επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο: Τι προβλέπεται για νοικοκυριά-επιχειρήσεις

"Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα σε σχέση με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη όσο η Ελλάδα. Η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια τον Απρίλιο.

Συνολικά οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις που χορηγούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ το συνολικό κονδύλι φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά οι νέες επιδοτήσεις:

- Για τους οικιακούς καταναλωτές σε παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος (περίπου 4,2 εκατ. μετρητές): Για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες επιδότηση 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 151-300 κιλοβατώρες 21 λεπτά. Έτσι, η συνολική επιδότηση για τις 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 72 ευρώ, από 40 ευρώ τον Μάρτιο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 80%.

- Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση γίνεται 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 300 κιλοβατώρες. Δηλαδή 87 ευρώ από 53 τον Μάρτιο.

- Για μη οικιακούς καταναλωτές (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά τιμολόγια κ.ά,) η επιδότηση διπλασιάζεται σε 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 65 ευρώ τον Μάρτιο, για το σύνολο της κατανάλωσης.

Για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 25 KVA καθώς για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής δίνεται επιπλέον επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άρα το σύνολο της επιδότησης φθάνει τα 230 ευρώ. Για όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 KVA θα εφαρμοστεί αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Για τους πολίτες, οι οποίοι στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, προκειμένου να τους δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Επίσης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Για τον Μάρτιο, όπως είναι γνωστό, η επιδότηση τόσο για οικιακούς όσο και για επαγγελματικούς καταναλωτές διαμορφώνεται σε 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ άλλα 20 ευρώ είναι η έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τους πελάτες της, που μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές.

Δείτε τις δηλώσεις των υπουργών:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΣΟΚ 05 Δεκ 2023 | 12:58

Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ): Τα ποσοστά μας θα αυξηθούν και άλλο - Στόχος μας να κερδίσουμε τη ΝΔ

Ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλιπή μέτρα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 05 Δεκ 2023 | 10:34

Πρόστιμα 670.000 ευρώ στις εισπρακτικές εταιρείες Cepal και doValue για οχλήσεις οφειλετών - Σκρέκας: Απαράδεκτες συμπεριφορές

Δύο διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 670.000 ευρώ σε ισάριθμες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

05 Δεκ 2023 | 08:10

Σούπερ μάρκετ: 646 εκατομμύρια παραπάνω έφεραν οι ανατιμήσεις στα ταμεία τους

Συνεχίζει για έναν ακόμα μήνα να ωθεί τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ο πληθωρισμός.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 04 Δεκ 2023 | 18:12

Ελλάδα εναντίον Κύπρου: Ποια χώρα επικρατεί στο ντέρμπι της ακρίβειας [βίντεο]

Ποιον αναδεικνύει νικητή στην ακρίβεια η σύγκριση Ελλάδας και Κύπρου στις τιμές των ίδιων προϊόντων

ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Δεκ 2023 | 17:58

Σκρέκας: Εξάμηνη παράταση στο καλάθι του νοικοκυριού - Στα 1.277 τα προϊόντα στην "Μόνιμη Μείωση Τιμής"

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να έρθει και το "καλάθι των παιχνιδιών"

ΒΟΥΛΗ 04 Δεκ 2023 | 17:58

Σκληρές διατάξεις για λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων - Όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΔΑΕ

Μέσα στον Ιανουάριο η ΚΥΑ για τις αναβαθμίσεις του συστήματος εισροών-εκροών.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ 04 Δεκ 2023 | 14:32

Η Ακρίτα τρολάρει τον Σκρέκα με τη "Λάμψη" του Φώσκολου: "Μίλα Βίρνα επιτέλους - Τα λαμπάκια Γιάγκο Δράκο"

Η επίσκεψη Σκρέκα σε κατάστημα με εποχιακά είδη, ο διάλογος με την υπάλληλο για τις τιμές στα λαμπάκια και το σκωπτικό σχόλιο της Ακρίτα.

ΜΕΧΡΙ 30 ΤΟΥ ΜΗΝΑ 04 Δεκ 2023 | 11:06

Παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2024 το "καλάθι του νοικοκυριού"

Το συγκεκριμένο μέτρο, που ήδη έχει παραταθεί, είχε διάρκεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και κρίθηκε αναγκαία η διατήρησή του και για το επόμενο εξάμηνο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΛΚΑ 04 Δεκ 2023 | 08:19

Σούπερ μάρκετ: Έχει η Ελλάδα το πιο ακριβό καλάθι στην Ευρώπη; - Και όμως όχι, δείτε τη σύγκριση

Το μέσο καλάθι στην Ελλάδα εμφανίζεται να είναι φθηνότερo σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και όχι το φθηνότερο εξ αυτών.

ΤΥΦΛΟΣ 01 Δεκ 2023 | 10:02

Για γέλια: Ο βουλευτής Σιμόπουλος της ΝΔ δεν πιστεύει ότι υπάρχει ακρίβεια...επειδή πολλοί βγαίνουν έξω και περνάνε καλά

"Η ακρίβεια αφορά ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας", σύμφωνα με τον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Στράτο Σιμόπουλο.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 30 Νοε 2023 | 15:49

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για τον Δεκέμβριο

Πώς διαμορφώνονται οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 30 Νοε 2023 | 11:09

Σκρέκας: Η μάχη με την ακρίβεια συνεχίζεται - 1.100 προϊόντα στην πρωτοβουλία "μόνιμη μείωση τιμής"

"Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για το καλό των νοικοκυριών", σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 30 Νοε 2023 | 10:34

Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Πού κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί, κατσίκι, χοιρινό

Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Η Βαρβάκειος Αγορά κρατά χαμηλά τις τιμές, αλλά οι αυξήσεις είναι ήδη αισθητές στο πορτοφόλι των καταναλωτών.