Follow us

Πώς θα αγοράσετε ή θα νοικιάσετε σπίτι με λιγότερα από 700 € τον μήνα

Τα μισθώματα τραβούν συνεχώς την ανηφόρα και τα σπίτια με μηνιαίο μίσθωμα κάτω των 700-800 ευρώ που μπορούν να φιλοξενήσουν μια οικογένεια εξαφανίζονται.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΣΠΙΤΙΑ ΑΘΗΝΑ

Η αγορά ή η ανέγερση ακινήτου έχει ακριβύνει ενώ τα επιτόκια έχουν επίσης εκτοξευτεί στα ύψη. Τα μισθώματα τραβούν συνεχώς την ανηφόρα και τα σπίτια με μηνιαίο μίσθωμα κάτω των 700-800 ευρώ που μπορούν να φιλοξενήσουν μια οικογένεια εξαφανίζονται.

Τα επιδοτούμενα δάνεια του κράτους ύψους 1 δις. ευρώ που έδιναν χρυσή ευκαιρία για απόκτηση στέγης σε νέους τελείωσαν και πλέον η απόφαση για την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης πρέπει να ληφθεί με τα σημερινά δεδομένα.

Στη θεωρία, η αγορά ακινήτου είναι πάντοτε προτιμότερη από την ενοικίαση καθώς αποτελεί επένδυση ενώ η ενοικίαση κατανάλωση. Το θέμα είναι όμως αν πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για να κάνει αγορά. Οι βασικές είναι οι εξής:

1. Δεν συζητάς τη λύση της αγοράς αν δεν διαθέτεις τουλάχιστον το 30-35% της αξίας του ακινήτου σε "ζεστό χρήμα". Πρώτον διότι οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν πλέον όσους δεν βάζουν και δικό τους κεφάλαιο στην επένδυση και δεύτερον διότι τα έξοδα μεταβίβασης πρέπει να πληρωθούν κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

2. Δεν προχωράς σε αγορά ακινήτου αν δεν έχεις εξασφαλίσει ότι μπορείς να δανειοδοτηθείς από την τράπεζα. Αυτό κρίνεται με βάση το συνολικό προφίλ του καθενός: διαχείριση προηγούμενων χρεών, ύψος εισοδήματος, δαπάνες που επιβαρύνουν τον καθένα κλπ. Όλοι οι υποψήφιοι δανειολήπτες αξιολογούνται πριν εγκριθεί η εκταμίευση του δανείου.

Οι αντοχές του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι αυτές που καθορίζουν τελικώς και την απόφαση. Η μηνιαία δαπάνη είτε για το ενοίκιο είτε για την δόση του δανείου, δεν μπορεί να ξεπερνά το 30-40% του μηνιαίου εισοδήματος καθώς συν τω χρόνω θα προκύψουν προβλήματα στην κάλυψη άλλων βασικών αναγκών. Έτσι, οι επιλογές, θα πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτό τον "κανόνα".

Διαβάστε Επίσης

Αν υποτεθεί ότι ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού "αντέχει" 700 ευρώ τον μήνα για κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης, οι επιλογές ανά περιοχή είναι οι εξής:

1. Στα βόρεια προάστια, η μέση τιμή πώλησης ακινήτου έχει φτάσει στα 2850 ευρώ το μέτρο και η μέση τιμή ενοικίασης στα 10-11 ευρώ. Άρα η περιοχή δεν ενδείκνυται παρά για την ενοικίαση μικρού σπιτιού της τάξεως των 60-65 τετραγωνικών. Αυτά όμως έχουν γίνει εξαιρετικά δυσεύρετα καθώς οι πιθανότητες να βρει κάποιος τέτοιο μίσθωμα στα βόρεια προάστια είναι πολύ περιορισμένα. Για το ενδεχόμενο της αγοράς, θα πρέπει να περιοριστεί κανείς σε ένα σπίτι με αξία περίπου 185.000 ευρώ και να έχει βρει περίπου 55.000-60.000 ευρώ σε μετρητά (πιθανότατα από την πώληση κάποιου παλαιού ακινήτου) για να συγκρατήσει τη μηνιαία δόση στα επίπεδα των 630-650 ευρώ με 30ετή περίοδο αποπληρωμής. Προφανώς λοιπόν τα βόρεια προάστια, δεν προσφέρονται εκτός και αν βρεθεί κάποια ευκαιρία.

2. Στα ανατολικά προάστια, οι πιθανότητες είναι περισσότερες. Με μέση τιμή πώλησης στα 1890 ευρώ αλλά και μέση τιμή ενοικίασης κοντά στα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό, μπορεί να βρεθεί ενοίκιο σπιτιού της τάξεως των 90 τετραγωνικών με μηνιαίο μίσθωμα 700-750 ευρώ. Όσο για την αγορά, αν κάποιος βρει τα 51.000 ευρώ μετρητά που απαιτούνται για να καλυφθεί το 30% της αξίας του ακινήτου αλλά και τα έξοδα μεταβίβασης, είναι δυνατή η συγκράτηση της μηνιαίας δόσης στα επίπεδα των 570-580 ευρώ.

3. Στο κέντρο της Αθήνας, μπορούν να βρεθούν και ακόμη χαμηλότερα μισθώματα κάτω από 9 ευρώ το τετραγωνικό αλλά και τιμές πώλησης κάτω από 1900 ευρώ. Όμως χρειάζεται προσοχή με την κατάσταση του ακινήτου που θα αγοραστεί ή θα ενοικιαστεί καθώς η παλαιότητα φέρνει αυξημένα έξοδα για ψύξη και θέρμανση.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Νοε 2023 | 06:29

Αύξηση 5,9% στα ενοίκια κατοικιών - Ποια χαρακτηριστικά ζητούν οι ενοικιαστές

Οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 09 Νοε 2023 | 09:47

Ακόμα μία αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα - Το κόστος στέγασης είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη

Το ποσοστό του εισοδήματος που ξοδεύουν οι Έλληνες για στέγαση είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Νοε 2023 | 11:25

Νέος φοροτραγέλαφος: Ο ένας στους τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνει ότι εισπράττει… 80 ευρώ τον μήνα από ενοίκια

549.470 ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ τον χρόνο ως εισόδημα από ενοίκια.

02 Δεκ 2023 | 10:30

Ιδού τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος – Πόσο θα μας κοστίσουν, τι να επιλέξουμε

Με τις ανακοινώσεις του μεγαλύτερου παρόχου της χώρας από τα μεσάνυχτα, της ΔΕΗ, σχηματίστηκε μια πρώτη σαφής εικόνα για το πόσο -περίπου- θα πληρώνουμε την ηλεκτρική ενέργεια από τις αρχές του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Δεκ 2023 | 10:11

Πώς θα βγάλετε 500 ευρώ τον μήνα "καθαρά", ανακαινίζοντας ένα κλειστό ακίνητο 80 τ.μ.

Το ερώτημα θα μπει πιεστικά στους ιδιοκτήτες δεκάδων χιλιάδων κλειστών χώρων λόγω της συγκυρίας.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ 29 Νοε 2023 | 08:07

Φόρος από 1.427 ευρώ έως και 14.225 ευρώ με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών - Παραδείγματα

Αυξάνεται με τις αλλαγές που προωθήθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο ο κατάλογος με τους κερδισμένους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2023 | 16:14

Αυτοί είναι οι αδικημένοι του φορολογικού νομοσχεδίου: Οι 4 αλλαγές- διορθώσεις της τελευταίας στιγμής

Το υπουργείο Οικονομικών "κλειδώνει" σήμερα τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο να το καταθέσει στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

ΑΝΑΛΥΣΗ 26 Νοε 2023 | 15:52

Γιατί θα φτάσει το τυλιχτό σουβλάκι στα 4 ευρώ - Σενάριο να χρεώνονται... πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι

Το κόστος για τις πατάτες, την ντομάτα και το κρεμμύδι που περιέχει το σουβλάκι δεν είναι πλέον καθόλου αμελητέο.

ΑΛΛΑΓΕΣ 24 Νοε 2023 | 09:21

Κίτρινο ή πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας; - Το δίλημμα για τα νοικοκυριά και το ρίσκο

Φθηνότερο εκ πρώτης όψεως αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο το κίτρινο τιμολόγιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2023 | 15:10

Τι πρέπει να ξέρουμε για το "πράσινο τιμολόγιο ρεύματος"- Σε αυτό θα εγγραφούμε αυτόματα, αν δεν κάνουμε άλλη επιλογή

Στο "πράσινο τιμολόγιο" θα εγγραφούν αυτόματα όλα τα νοικοκυριά, αν δεν επιλέξουν άλλο πχ με σταθερή χρέωση ή με κυμαινόμενο τιμολόγιο

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 21 Νοε 2023 | 23:05

Προϋπολογισμός 2024: Πού πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων - Πληρώνουμε 30 δισ. για συντάξεις και 7 δισ. για σχολεία

Ο φορολογούμενος μπορεί να αποκτήσει μια πρώτης τάξεως εικόνα για το πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνει σε φόρους - Τα έξοδα του προϋπολογισμού ανά τομέα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Νοε 2023 | 08:07

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο το 2024- Ποιοι θα ωφεληθούν από το 1 δισ. των ελεύθερων επαγγελματιών

Η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι το μεγάλο "στοίχημα" της κυβέρνησης μέσα στο 2024 όσον αφορά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2023 | 15:31

Ποιο τιμολόγιο ρεύματος θα είναι φθηνότερο: Το μπλε, το πράσινο ή το κίτρινο - Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Αναμένονται μεγάλες διαφορές στις χρεώσεις από είδος λογαριασμού σε άλλο είδος λογαριασμού αλλά και από εταιρεία σε εταιρεία.