Follow us

Στα «θρανία» και πάλι «κουαρτέτο» & υπουργοί για αξιολόγηση

Η ελληνική πλευρά, προσέρχεται το μεσημέρι στην πρώτη συνάντηση έχοντας καταστήσει σαφές ότι βιάζεται να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στα «θρανία» και πάλι «κουαρτέτο» & υπουργοί για αξιολόγηση

Στην αρένα των διαπραγματεύσεων –ή αλλιώς στις αίθουσες του Hilton- επιστρέφουν από τις 15:30 σήμερα το μεσημέρι οι επικεφαλής του κουαρτέτου από τη μία πλευρά και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από την άλλη. Το «έπαθλο» της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων δεν είναι άλλο από μια ακόμη δόση ύψους 2,8 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δις. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η ελληνική πλευρά, προσέρχεται το μεσημέρι στην πρώτη συνάντηση –διαφθορά και ταμείο αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει η ατζέντα- έχοντας καταστήσει σαφές ότι βιάζεται να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο. Στην πράξη θα φανεί αν και οι θεσμοί έχουν την ίδια… πρεμούρα.

Βάσει του ελληνικού προγραμματισμού, οι συζητήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρκετά πριν την 29η Σεπτεμβρίου –ημερομηνία πραγματοποίησης του Euroworking Group που θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση τουEurogroup του Οκτωβρίου- ώστε μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία και να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και να έχει συνταχθεί η έκθεση των θεσμών (compliance report).

Μέχρι σήμερα, τυπικά έχουν ολοκληρωθεί δύο από τα 15 προαπαιτούμενα: η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων (που θα είναι ο διάδοχος της σημερινής Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων). Ποια είναι τα υπόλοιπα 13;

Οι εκκρεμότητες

Το πιο σοβαρό από τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, φαίνεται να είναι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά αυτών που σχετίζονται με την αγορά της ενέργειας. Στο κομμάτι αυτό –το οποίο μάλιστα θα συζητηθεί από την 1η κιόλας μέρα των διαπραγματεύσεων- εκκρεμούν τα ακόλουθα προαπαιτούμενα:

1.Η επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό. Ως προς αυτό δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια. Σχετική αναφορά στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης τύπου.

2.Η κίνηση των διαδικασιών για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη θα γίνει μέσα στον μήνα ενώ έχουν ήδη επιλεγεί οι σύμβουλοι (χρηματοοικονομικός σύμβουλος έχει οριστεί η Alpha Bank).

3.H μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ. Η σχετική λίστα, όπως προκύπτει και από το κείμενο του τεχνικού μνημονίου, περιλαμβάνει την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης-ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ (σ.σ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χθες ότι δεν θα διατεθεί πλειοψηφικό ποσοστό των εταιρειών ύδρευσης), την ΕΛΒΟ, την Αττικό Μετρό, την ΕΑΒ, τη ΔΕΗ (που είναι και η καυτή πατάτα γι’ αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης) αλλά και τον ΑΔΜΗΕ. Η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων προϋποθέτει νόμο άρα και αυτό το προαπαιτούμενο θα κλείσει με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του μήνα.

4.Η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ. Κανονικά η μεταβίβαση θα έπρεπε να έχει γίνει από τον περασμένο Ιούλιο καθώς οι διαβουλεύσεις και με τον βασικό μέτοχο του Οργανισμού (τη γερμανική Deutsche Telecom) έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού

Τα ενεργειακά θέματα αποτελούν και αυτά ένα κρίσιμο «μέτωπο» αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων με τα σχετικά θέματα στη λίστα των προαπαιτούμενων να είναι τα ακόλουθα:

· Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

· Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

·Η τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

· Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ 1Η ΠΛΗΡΩΜΗ 11 Αυγ 2022 | 10:38

Έρχεται νέος γύρος πληρωμών για τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς του ρεύματος – Πότε θα γίνουν οι πιστώσεις

Οι "τυχεροί" θα είναι και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες καθώς χρήματα θα διατεθούν σε όσους παρέλαβαν εκκαθαριστικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στον Ιούνιο.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΤΟ FUEL PASS 11 Αυγ 2022 | 10:31

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

ΣΤΑ 94 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 11 Αυγ 2022 | 08:27

Καύσιμα: Πέφτει η αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο

Οι τιμές της αμόλυβδης καθημερινά κινούνται πτωτικά και στην Αττική δεκάδες πρατήρια πωλούν την αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟΥ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ 10 Αυγ 2022 | 18:28

Ελληνικό: Από 3.250 έως 8.000 ευρώ το τ.μ. οι αντικειμενικές στα "φιλέτα" της περιοχής

Μεταξύ 3.250 και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνονται οι αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ. 10 Αυγ 2022 | 18:20

Fuel Pass 2: Άρχισαν οι πληρωμές των δικαιούχων για το επίδομα βενζίνης

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων άρχισαν να πιστώνονται τα ποσά από την επιδότηση

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 Αυγ 2022 | 17:18

Κωστής Χατζηδάκης: Η μείωση της ανεργίας απάντηση σε όσους θέλουν να μειώσουν το έργο της κυβέρνησης

"Η ανεργία έπεσε στο 12,1%, δηλαδή περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 10 Αυγ 2022 | 16:42

Koμισιόν: Από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας - Πιο ανθεκτική η ελληνική οικονομία

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 10 Αυγ 2022 | 12:56

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου μηχανισμού επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος

Ποιοι θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις με τους λογαριασμούς ρεύματος και ποιοι είναι οι κερδισμένοι.

ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΝΗΛΘΑΝ ΣΕ 572.109 ΑΤΟΜΑ 10 Αυγ 2022 | 12:55

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση της ανεργίας στο 12,1% τον Ιούνιο, έναντι 15% πέρυσι την ίδια εποχή

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 572.109 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 130.976 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 (18,6%) και κατά 17.233 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2022

23.867.235 ΕΥΡΩ 10 Αυγ 2022 | 11:51

Fuel Pass 2: Πάνω από 2 εκατ. αιτήσεις - Σήμερα η καταβολή στους υπόλοιπους δικαιούχους

Σήμερα θα γίνει η πληρωμή των υπολοίπων δικαιούχων του Fuel Pass 2. Ξεπέρασαν τις 2 εκατ. οι αιτήσεις

«ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ» 10 Αυγ 2022 | 10:08

Λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας - Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από 12 χρόνια στην ευρωπαϊκή κανονικότητα"

"Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα", αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΜΕΧΡΙ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 10 Αυγ 2022 | 06:47

Fuel Pass 2: Σήμερα πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων - Αναλυτικά τα ποσά

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα ποσά έχουν μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο αρμόδιο υπουργείο και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν πιστωθεί κάποια ποσά στην ψηφιακή κάρτα.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 09 Αυγ 2022 | 19:48

Πατέλης: Fake news ότι μας μπλόκαραν τη 2η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης - Πότε γίνεται η εκταμίευση

Η σκωπτική απάντηση Πατέλη για τη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης - Μίλησε για fake news αναφορικά με το "Ελλάδα 2.0".