Follow us

Συναγερμός σε εκατοντάδες χιλιάδες πολυκατοικίες: Έρχονται κοινόχρηστα "βόμβα"

To "πλεονέκτημα" για την πολυκατοικία που έγινε βάρος ασήκωτο - Πόσα θα πληρώνει ένα διαμέρισμα

Περίπου 600.000 νοικοκυριά σε πολλές δεκάδες χιλιάδες πολυκατοικίες, επέλεξαν προ ετών να αλλάξουν τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης κάνοντας στροφή στο φυσικό αέριο.

Τότε οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν έως και 50% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του πετρελαίου και η απόσβεση της "επένδυσης" για την αλλαγή του καυστήρα, την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο, μπορούσε να γίνει μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Φτάσαμε όμως στον Αύγουστο του 2022 και πλέον η τιμή του φυσικού αερίου από "πλεονέκτημα" για την πολυκατοικία έχει γίνει βάρος ασήκωτο. Τον Αύγουστο του 2021, η κιλοβατώρα του φυσικού αερίου κόστιζε μόλις 3,5 λεπτά του ευρώ.

Φέτος, κοστίζει 17 λεπτά (σε επίπεδο χονδρικής). Επειδή όμως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου γίνεται με την τιμή του προηγούμενου μήνα, για τον Σεπτέμβριο θα περάσει στην λιανική η "έκρηξη" της διεθνούς τιμής στα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι λογαριασμοί με αυτές τις τιμές θα φτάσουν σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες τον Οκτώβριο.

Τα ποσά μπορεί να μην είναι εκρηκτικά καθώς οι θερμάνσεις είναι κλειστές και η μόνη κατανάλωση (αν υπάρχει) αφορά σε μαγείρεμα και ζεστό νερό. Όταν όμως οι διαχειριστές των πολυκατοικιών και οι ένοικοι των μονοκατοικιών δουν την τιμή ανά κιλοβατώρα, θα θορυβηθούν καθώς πλέον θα απέχουν μερικές ημέρες από το "άνοιγμα" της θέρμανσης για την φετινή χειμερινή σεζόν.

Διαβάστε Επίσης

Ήδη είναι πολλές οι πολυκατοικίες που από πέρυσι αποφάσισαν να μην ανάψουν την κεντρική θέρμανση λόγω της υψηλής τιμής. Αναμένεται ότι ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί καθώς τώρα μιλάμε για τέσσερις φορές ακριβότερη τιμή σε σχέση με τις ήδη αυξημένες περυσινές τιμές.

250 ευρώ τον μήνα για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ.

φυσικο αεριο μετρητης

Ένα πολύ καλά μονωμένο διαμέρισμα 120 τετραγωνικών, θα φτάσει να πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα μόνο για το φυσικό αέριο ενώ χωρίς επαρκή μόνωση, το κόστος μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και στα… 600 ευρώ τον μήνα. Φυσικά, το κόστος εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Το ερώτημα πλέον είναι ποια περιθώρια έχει ο κρατικός προϋπολογισμός για να ενισχύσει τα νοικοκυριά και σε αυτό το μέτωπο. Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα απορροφά… δισεκατομμύρια κάθε μήνα, τα περιθώρια ενισχύσεων δεν είναι ατελείωτα.

Διαβάστε Επίσης

Η επιδότηση της κιλοβατώρας του αερίου θα συνεχιστεί (δίνονται 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ) αλλά αυτές πλέον είναι ελάχιστες αν αναλογιστεί κανείς ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί στα 320 ευρώ.

Το θέμα της θέρμανσης αναμένεται να ενσωματωθεί στο πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ώστε τα νοικοκυριά να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς ακριβώς θα καλύψουν τις ανάγκες της θέρμανσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 23 Μαϊ 2024 | 10:58

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο - Αυτήν την φορά στην Αίγυπτο

H αρχική εκτίμηση είναι ότι η νέα ανακάλυψη περιέχει 87-129 δισεκ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο, και προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του τρίτου 3μήνου του έτους.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ 13 Ιουν 2024 | 12:03

Γιατί ο Μητσοτάκης αξιοποιεί το "μαξιλάρι" Τσίπρα των 15 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει χρέος

Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει στις αγορές τη στιγμή που θα θεωρεί καλύτερη αξιοποιώντας τη συγκυρία και χωρίς να έχει το άγχος των δόσεων που λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ 11 Ιουν 2024 | 11:22

Τα τρία λάθη της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας - Τα πλήρωσε ακριβά στις ευρωεκλογές

H ζημιά που έκανε η ακρίβεια στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τις άλλες χώρες λόγω χαμηλού εισοδήματος και έτσι οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες επλήγησαν πολύ περισσότερο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 09 Ιουν 2024 | 07:36

Η "πληγή" των υψηλών ενοικίων: Πώς θα μπει φρένο στο airbnb - Πιέσεις στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνιες μισθώσεις

Για να "πιεστούν" οι ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους και για μακροχρόνια μίσθωση, θα πρέπει το πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν να καταστήσει περισσότερο συμφέρον το "μόνιμο εισόδημα".

"ΛΑΒΡΑΚΙΑ" 06 Ιουν 2024 | 13:02

Προκλητική φοροδιαφυγή 10 εκατ. ευρώ - Πώς οι δύο στοιχηματικές εταιρείες πιάστηκαν στη φάκα της εφορίας

Οι δύο εταιρείες επιχείρησαν να υπεξαιρέσουν παρακρατούμενους φόρους τους οποίους εισπράττουν από τους πελάτες τους (δηλαδή τους παίκτες) προκειμένου να τους αποδώσουν στην εφορία.

ΣΕΝΑΡΙΑ 04 Ιουν 2024 | 13:57

Το νέο "Σπίτι μου": Το σχέδιο για να αποκτήσουν ιδιόκτητο διαμέρισμα περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά

Με τον νέο γύρο του προγράμματος, θα υπάρξει ειδικά μέριμνα ώστε να ενταχθούν οικογένειες με παιδιά που ζουν σήμερα στο ενοίκιο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ 03 Ιουν 2024 | 10:15

Νέο πρόγραμμα "Σπίτι μου": Επιδότηση έως 4.250 ευρώ τον χρόνο σε 30.000 ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι

Δεκάδες χιλιάδες θα είναι τα ζευγάρια τα οποία θα μπορέσουν να βγουν στην αγορά για να διαπραγματευτούν την αγορά του δικού τους σπιτιού.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Ιουν 2024 | 08:25

Αυξήσεις "φωτιά" από 8% έως και 70% στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου [Πίνακας]

Ποιοι πάροχοι συγκράτησαν τις αυξήσεις ανεβάζοντας τις εκπτώσεις - Από 11,9 έως και 19,2 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας - Γιατί απαιτείται έρευνα τιμών από τους καταναλωτές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουν 2024 | 12:06

Πώς θα προετοιμάσετε το σπίτι σας για το "μεσημεριανό ρεύμα" - Τι πρέπει να ξέρετε για πλυντήρια, θερμοσίφωνες και κλιματιστικά

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος γίνεται... μεσημεριανό - Ποιο θα είναι το νέο περιβάλλον και πώς θα προσαρμοστούμε για να μη φουσκώσει ξανά ο λογαριασμός;

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 31 Μαϊ 2024 | 12:40

Μεγάλες ανατροπές στα επιδόματα τέκνων, ανεργίας, θέρμανσης: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Τι έρχεται στο β’ εξάμηνο για επιδόματα τέκνων, ανεργίας, θέρμανσης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2024 | 11:08

Ερχονται αυξήσεις "φωτιά" στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Ανατιμήσεις έως 50% τον Ιούνιο

Γιατί κινδυνεύουμε με αυξήσεις 20-50% στα τιμολόγια του Ιουνίου.

28 Μαϊ 2024 | 14:59

Τριπλό "ρεκτιφιέ" στο πρόγραμμα "ανακαινίζω – ενοικιάζω" - Οι αλλαγές που εξετάζονται

Το πρόγραμμα "ανακαινίζω – ενοικιάζω" δημιουργήθηκε με στόχο να μπουν στην αγορά περίπου 12.000 κλειστά ακίνητα και να διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση.

ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2024 | 09:16

Αλήθειες και ψέματα για την οικονομική πρόταση του Κασσελάκη - Κοστίζει όντως 45 δις που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Αλήθειες και ψέματα για το οικονομικό πρόγραμμα που προκάλεσε την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης…