Follow us

Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο: Εποχές 2015 σε ορισμένα χωριά, βρήκαν "τρύπες" στον φράχτη

Ισχυρή πίεση δέχεται η χώρα μας από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, κάτι που φανερώνει την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Το 80% των υποθέσεων που εκδικάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Εφετεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφορούν περιστατικά διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των προφυλακίσεων που αφορά υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, το οποίο φθάνει το 85%.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της περασμένης Δευτέρας, καθώς στο Εφετείο Ροδόπης, από τις 42 υποθέσεις που εκδικάστηκαν, οι 38 αφορούσαν δουλέμπορους, διακινητές παράτυπων μεταναστών. Τις πρώτες τρεις ημέρες του Οκτωβρίου, σε Καβάλα, Ροδόπη, Δράμα, Ξάνθη και Έβρο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 10 δουλέμπορους και 47 παράτυπους μετανάστες.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την ισχυρή πίεση που δέχεται η χώρα μας από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και φανερώνουν την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου οι περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συνολικά 4.126 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από χερσαία και θαλάσσια σύνορα τους προηγούμενους 3 μήνες, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 113,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 (1.193). Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, έχουν συλληφθεί 7.484 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα, εκ των οποίων 3.554, στην περιοχή του Έβρου.

Διαβάστε Επίσης

Αυτές οι πιέσεις, οδηγούν και σε "βαλβίδες αποσυμπίεσης" των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από Ειδομένη και Προμαχώνα. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, καθημερινά, τουλάχιστον 45 παράτυποι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα από Έβρο και Αιγαίο, με αρκετούς από αυτούς να αναζητούν δίοδο προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, εκμεταλλευόμενοι κενά στην φύλαξη και ρήγματα στον μεθοριακό φράχτη.

Μεταμόρφωση, Χαμηλό, Ειρηνικό. Τα χωριά στη μεθοριακή γραμμή Ελλάδας -Βόρειας Μακεδονίας, ζουν ξανά εποχές… 2015, καθώς καθημερινά καταφθάνουν στην περιοχή ομάδες μεταναστών που αναζητούν δίοδο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κυκλώματα δουλεμπόρων, οδηγούν τους "πελάτες" τους στα "τρωτά" σημεία του φράκτη, τον οποίο παρακάμπτουν και περνούν προς τη γειτονική χώρα.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στα σύνορα με τη Βουλγαρία, γύρω από τον Προμαχώνα, με μετανάστες από Μαρόκο, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, να οδηγούνται από διακινητές σε μυστικά περάσματα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την προσφυγική κρίση του 2015 το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα -Σερρών ήταν στελεχωμένο με 130 άτομα, ενώ σήμερα το προσωπικό αποτελείται από 13, με τους δουλεμπόρους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την μειωμένη παρουσία από περιπολίες στην περιοχή για να διοχετεύσουν εκτός χώρας τα καραβάνια με το αζημίωτο. Πίεση καταγράφεται και στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπως επίσης και στα βουνά της Ροδόπης, με τους δουλεμπόρους να οδηγούν μεγάλο αριθμό μεταναστών από τον Έβρο στην Καβάλα και από εκεί στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Διαβάστε Επίσης

Μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε 35 συλλήψεις διακινητών σε περιοχές του Έβρου, με τους περισσότερους να εντοπίζονται γύρω από τα σύνορα με αυτοκίνητα-"αποθήκες" μεταναστών. Σε "άνθηση" βρίσκεται, σύμφωνα με συνοριοφύλακες και η ευρέως διαδεδομένη χρήση των ταξί, καθώς οι δουλέμποροι "επιστρατεύουν" οδηγούς, που εκτελούν καθημερινά δεκάδες δρομολόγια, με το κόστος του ταξιδιού να ανέρχεται στα 100 ευρώ το άτομο. Όσον αφορά την "ταρίφα" για το πέρασμα των συνόρων αυτή συνήθως ξεκινάει από τις 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση της Ειδομένης, αρκετοί μετανάστες με "ορμητήριο" τη Θεσσαλονίκη, κατευθύνονται με φορτηγά τρένα προς το σιδηροδρομικό σταθμό και πηδούν τη στιγμή που ο συρμός επιβραδύνει.

Η δραστηριότητα των λαθροδιακινητών, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα παρουσιάζει έξαρση καθώς από τις 386 συλλήψεις που έχουν καταγραφεί τους 7 πρώτους μήνες του χρόνου, οι 312 αφορούσαν τον Έβρο. Οι 219 περιπτώσεις καταγράφηκαν το "επίμαχο" τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου, κατά το οποίο είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στον Έβρο, όπου η στάθμη του ποταμού είχε πέσει στο "γόνατο". Το συγκεκριμένο διάστημα οι συλλήψεις διακινητών αυξήθηκαν κατά 58,7% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021, οπότε και είχαν συλληφθεί 138 διακινητές.

Οι αυξημένες ροές γύρω από την Ειδομένη έχουν προκαλέσει κινητοποίηση στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, όπου καταγράφεται αύξηση στις περιπολίες συνοριοφυλάκων αλλά και μεγάλο κύμα "push-backs". Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Κιλκίς, ο φράχτης ανοίγει καθημερινά από την γειτονική χώρα, που επαναπροωθεί στην Ελλάδα δεκάδες παράτυπους μετανάστες οι οποίοι εντοπίζονται από τις συνοριακές αρχές κοντά στα περάσματα των διακινητών. Οι μετανάστες γίνονται ουσιαστικά "μπαλάκι" μεταξύ δουλεμπόρων και αστυνομικών της γειτονικής χώρας, που έχουν εντολή να τους επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αντίστοιχη τακτική, ακολουθεί και η Βουλγαρία στις διόδους του Προμαχώνα, ενώ οι Αλβανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε διαβήματα προς την Ελλάδα, με αφορμή την δραστηριοποίηση των λαθροδιακινητών στα σύνορα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Νοε 2022 | 19:09

Πολωνία: Οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα πληρώσουν για σίτιση και στέγαση που τους παρείχε η χώρα

"Οι πολίτες της Ουκρανίας που μένουν στην Πολωνία σε συλλογικά κέντρα φιλοξενίας θα συμμετέχουν στο κόστος στέγασης και σίτισης", ανέφερε η πολωνική κυβέρνηση

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 29 Νοε 2022 | 18:06

Ισπανία: "Θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους" οι μετανάστες που ταξίδεψαν 11 μέρες πάνω στο πηδάλιο τάνκερ [Εικόνες]

Εναπόκειται στον κυβερνήτη του πλοίου να φροντίσει τους λαθρεπιβάτες, να τους παράσχει προσωρινή στέγαση και να τους επιστρέψει στον τόπο καταγωγή τους το συντομότερο δυνατό.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 29 Νοε 2022 | 17:24

Σόου χλιδής από Αλβανούς στο Λονδίνο: Παρέλαση με Λαμποργκίνι, Πόρσε και Μερσεντές για την εθνική τους επέτειο

Για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, οι Αλβανοί του Λονδίνου προκαλούν κάνοντας παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους.

ΜΕ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ 29 Νοε 2022 | 12:20

11 μέρες σκαρφαλωμένοι στο πηδάλιο δεξαμενόπλοιου: Η απίστευτη περιπέτεια μεταναστών από τη Νιγηρία στα Κανάρια Νησιά

Τον επικίνδυνο διάπλου προς το κοντινότερο ευρωπαϊκό έδαφος από τη Νιγηρία, τα Κανάρια Νησιά, έκαναν τρεις μετανάστες σε άκρως επικίνδυνες συνθήκες.

25 Νοε 2022 | 13:57

Συναγερμός στη Σερβία: Οπλισμένοι μετανάστες και διακινητές συγκρούονται στα σύνορα με την Ουγγαρία [βίντεο]

Η αστυνομία της Σερβίας επιχειρεί κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία καθώς υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ οπλισμένων μεταναστών και διαικινητών.

ΤΟ SPIEGEL "ΚΑΤΕΒΑΣΕ" ΤΑ ΑΡΘΡΑ 25 Νοε 2022 | 12:58

Γερμανικός Τύπος για τους 38 μετανάστες στον Εβρο: Το νεκρό κορίτσι που το δάγκωσε σκορπιός μπορεί να μην υπήρξε...

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel απέσυρε από την ιστοσελίδα του τέσσερα άρθρα για τον θάνατο 5χρονης προσφυγοπούλας σε νησίδα στον Έβρο.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 22 Νοε 2022 | 23:57

Μηταράκης σε Κομισιόν: "Να αναλάβει η Επιτροπή και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης των 400 μεταναστών"

Μετεγκατάσταση των μεταναστών που διασώθηκαν νοτίως της Κρήτης ζητάει από την Κομισιόν ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

ΑΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ 22 Νοε 2022 | 15:03

Επιχείρηση μαμούθ στην Παλαιόχωρα Χανίων: Διασώθηκαν πάνω από 400 μετανάστες - Στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβο [εικόνες]

Με νοτιάδες 7 μποφόρ ξεκίνησε χθες τη νύχτα στην Παλαιόχωρα Χανίων μία από τις μεγαλύτρες επιχειρήσεις διάσωσης.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 22 Νοε 2022 | 12:23

Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ Human Rights 360 ως "εγκληματική οργάνωση"- Οι 38 πρόσφυγες του Εβρου και ο μύθος με τη νεκρή Μαρία

Με ένα ογκώδες πόρισμα η Αρχή για το Ξέπλυμα στέλνει στον εισαγγελέα την ΜΚΟ Human Rights 360 για "σύσταση εγκληματικής οργάνωσης".

ΛΙΜΕΝΙΚΟ 22 Νοε 2022 | 07:33

Δύσκολη επιχείρηση διάσωσης 500 μεταναστών ανοιχτά της Παλαιοχώρας Χανίων

Στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συνδράμει και μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Νοε 2022 | 12:32

Το Λιμενικό διέσωσε 92 μετανάστες ανοιχτά της Πύλου - Επέβαιναν σε πλοίο με ιταλική σημαία

Στο λιμάνι της Καλαμάτας το πλοίο ''LAURA BASSI'' - Καλά στην υγεία τους οι διασωθέντες μετανάστες.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 150% 18 Νοε 2022 | 18:38

Κόλαφος το "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" για Τουρκία- "Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις και απελάσεις Αφγανών"

Ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών στο "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα αυτές τις πρακτικές.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 18 Νοε 2022 | 12:46

Αναδίπλωση από το γερμανικό Spiegel: Κατέβασε τα άρθρα για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο λόγω αμφιβολιών

Το γερμανικό μέσο επικαλείται αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του αρχικού ρεπορτάζ σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων στην νησίδα του Έβρου.