Η εκρηκτική σχέση του Γ. Βαρουφάκη με τον Γ. Παπανδρέου

Τι έλεγε για τον πρώην πρωθυπουργό ο σημερινός τσάρος της οικονομίας.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Η εκρηκτική σχέση του Γ. Βαρουφάκη με τον Γ. Παπανδρέου

Αντικομφορμιστής, πολυγραφότατος και πολέμιος του μνημονίου, ο κοσμοπολίτης καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις της κυβέρνησης Τσίπρα καθώς ανέλαβε την θέση του τσάρου της Οικονομίας και το βάρος της διαπραγμάτευσης τους χρέους καθώς και της αναδιαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος με τους δανειστές. η εμφάνισή του στην ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου φορώντας ένα σακάκι Helmut Lang, ο τρόπος που μαγνητίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις τηλεοπτικές κάμερες με τις ασυνήθιστες δηλώσεις του, το ουάου που αναφώνησε στην χειραψία με τον Νταΐσεμπλουμ, συνθέτουν μια εκρηκτική και απρόβλεπτη προσωπικότητα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης όμως έχει διαμορφώσει μία εκρηκτική σχέση με τον Γ. Παπανδρέου, του οποίου ήταν σύμβουλος μέχρι το 2006 και έκτοτε επιτίθεται στον πρώην Πρωθυπουργό για τον χαοτικό τρόπο που διέθετε για να χειριστεί τα πράγματα που τον αφορούσαν αλλά και της χώρας κατά την διάρκεια της κρίσης. Η σχέση του Γ. Βαρουφάκη με την οικογένεια Παπανδρέου ξεκινά από το 1975, οπότε η μητέρα του δραστηριοποιείται στο πλευρό της Μαργαρίτας Παπανδρέου ως μέλος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) σε εκστρατείες της νεοσύστατης οργάνωσης στην επαρχία για τα δικαιώματα των γυναικών. «Αυτές οι εκστρατείες άλλαξαν την μητέρα μου, την μετέτρεψαν σε πολιτικό όν για το οποίο ήμουν περήφανος», είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή του. Αρκετά χρόνια αργότερα θα υπερασπιζόταν την Μαργαρίτα Παπανδρέου στο δικαστήριο καταθέτοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με λογαριασμό 500 εκ. ευρώ που φερόταν ότι της άνηκε στην Λίστα Λαγκαρντ.

Δάσκαλος του Γιάννη Βαρουφάκη ήταν ο εκπαιδευτικός Πέτρος Μώραλης, πατέρας του σημερινού δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ο Γ. Βαρουφάκης το 1977, πήγε να συναντήσει τον δάσκαλό του στην βουλή, καθώς ο Π. Μώραλης είχε αναλάβει την διεύθυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τότε γνώρισε τον Αν. Παπανδρέου ο οποίος έδωσε συστατική επιστολή στον σημερινό υπουργό Οικονομικών για να ξεκινήσεις τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Essex στην Μ. Βρετανία.

Με την πάροδο των χρόνων ο Γ. Βαρουφάκης περιπλανήθηκε ανά τον κόσμο, αφού δίδαξε επί 23 χρόνια σε Μ. Βρετανία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Αυστραλία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ξεκινούν οι επαφές με την οικογένεια Παπανδρέου και γνωρίζει τον μετέπειτα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Στα τέλη του 2006 ξεκινά η κόντρα του Γ. Βαρουφάκη με τον Γ. Παπανδρέου, όπως καταγράφεται από τα άρθρα και τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο νέος Υπουργός Οικονομικών.


Ο Γιώργος δεν είχε δόλο

Σε ερώτηση που του είχαν απευθύνει, αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε δόλο, έχει απαντήσει: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι υπήρξε δόλος από τον κ. Παπανδρέου…Πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι στην κυβέρνηση Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου αξίζει η πολιτική καταδίκη – ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα την κρίνει πολύ σκληρά και πως η διαχείριση της Κρίσης από αυτήν θα αποτελεί καλό case-study για το πως δεν πρέπει να διαχειρίζεται κανείς μια Κρίση. Όμως, άλλο η πολιτική καταδίκη και εντελώς άλλο η συκοφαντία».

Ο Γ. Βαρουφάκης έχει σημειώσει ότι του προκαλεί θλίψη το σημερινό θέαμα του Γιώργου Παπανδρέου: «Να εξανίσταται ότι τον έριξε η διαπλοκή Τραπεζιτών-ΜΜΕ-Εργολάβων όταν δεν τον πείραζε καθόλου η δουλικότητά τους και η ασπίδα προστασίας που του προσέφεραν όσο τον χρειάζονταν για να τους εξασφαλίζει τις δόσεις των Μνημονιακών δανείων. Να συμπεριφέρεται ως παρεξηγημένος ήρωας που ορθώθηκε εναντίον των συμφερόντων τους, κάτι που (εάν έκανε) το έκανε όταν ήταν πλέον πολύ αργά και είχε ήδη αποφασιστεί η αποπομπή του. Να ζει το όνειρό του στην Αμερική, διδάσκοντας στο Harvard... «διαχείριση κρίσεων», αρνούμενος να δεχθεί ότι η χώρα του καταρρέει επειδή εκείνος, (α) απέτυχε παταγωδώς να συλλάβει την πεμπτουσία της Κρίσης και (β) την διαχειρίστηκε όπως ο Herbert Hoover είχε διαχειριστεί το Κραχ του 1929».


Ο Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να οργανώσει τίποτα

Σε ηλεκτρονικό δημοσίευμα ο κ. Βαρουφάκης έχει αναφερθεί στον πρώην Πρωθυπουργός, λέγοντας:«Ο Γ. Παπανδρέου δεν ήταν εις θέσιν να οργανώσει τίποτα. Όταν έχασε τις εκλογές του 2007, του έστειλα επιστολή όπου του εξηγούσα γιατί δεν μπορούσα να τον υποστηρίξω ποτέ ξανά. Ο Γ. Βαρουφάκης βρέθηκε κοντά στον Γ. Παπανδρέου από το 2004.
Έχει επισημάνει για τον πρώην Πρωθυπουργό ότι: «Ο Γιώργος ενθουσιάζεται με μία ιδέα και μετά την ξεχνάει». Μάλιστα ο οικονομολόγος περιγράφει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που βίωσε ο ίδιος το 2004: «Συμμετείχα πολύ ενεργά με τον Αλέκο Παπαδόπουλο στη συγγραφή του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ του 2004. Οι δυο μας καθίσαμε και το βγάλαμε βασικά, κάτι που αποδεικνύει και πόσο σαθρή ήταν εκείνη η προεκλογική καμπάνια. Λόγω της αλλαγής από την προεδρία του Σημίτη στον Παπανδρέου, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση λειτουργούσε ως ένα μικρό κόμμα. Αν και σύντομα άρχισα να απογοητεύομαι με τον τρόπο που δούλευε ο Γιώργος Παπανδρέου, που οργάνωνε τους συνεργάτες του, δηλαδή εμάς. Ήταν ό,τι πιο σαθρό και χαοτικό μπορεί να φανταστεί άνθρωπος και τελικά απωθούσε τους ανιδιοτελείς ανθρώπους και συσπείρωνε τους ιδιοτελείς. Δεν ήταν εσκεμμένο. Δεν ήταν εις θέσιν να οργανώσει την πολιτική δουλειά, δεν ήταν εις θέσιν να οργανώσει τίποτα. Από το 2005 άρχισα να απομακρύνομαι και τον Δεκέμβριο του 2006 παραιτήθηκα επισήμως. Όταν έχασε τις εκλογές, του έστειλα επιστολή όπου του εξηγούσα γιατί δεν μπορούσα να τον υποστηρίξω ποτέ ξανά. Του είπα ότι οποιοσδήποτε άλλος θα ήταν καλύτερος στη θέση του προέδρου. Ο οποιοσδήποτε!».


Αγαπητέ Γιώργο: ανοιχτή επιστολή Βαρουφάκη στον Γ. Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2011

Τέλος, σε άρθρο του στο Protagon.gr με τον τίτλο «Αγαπητέ Γιώργο», που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011, όπου κυριαρχούσε στα ΜΜΕ η πλατεία των αγανακτισμένων, αναφέρει για τον πρώην Πρωθυπουργό: «Πάρε απόψε το βράδυ το ποδήλατό σου, μόνος σου, και κατέβα στην Πλατεία Συντάγματος. Εκεί, μπορεί να σε γιουχάρουν στην αρχή, αλλά βλέποντάς σε μόνο και αποφασισμένο, θα παραμερίσουν να περάσεις. Ζήτα τον λόγο και μίλησε στον συγκεντρωμένο κόσμο. Πες τους ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε όλοι μαζί πίσω την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Εξάγγειλε ότι δεν θα δεχθούμε άλλα δάνεια όσο η ευρωζώνη αρνείται να συζητήσει καν την αναμόρφωσή της σε μια λογική και βιώσιμη βάση. ….Βροντοφώναξε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εγκαλείται επειδή ζούσε με δανεικά και, τώρα που πτώχευσε, να της επιβάλουν κι άλλα δανεικά τα οποία εκείνοι που της τα επιβάλουν γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε. …. Στο Σύνταγμα αυτές τις μέρες μπορεί να μην έχουμε Άμεση Δημοκρατία (κάτι που απαιτεί όχι μόνο συμμετοχικούς θεσμούς αλλά και άσκηση εκτελεστικής εξουσίας) όμως έχουμε μια αναβίωση της Αρχαίας Αγοράς στην οποία ο αντιεξουσιαστής Γιώργος θα ένιωθε σαν στο σπίτι του.
ΥΓ. Τώρα που το σκέπτομαι ίσως είναι καλύτερα να μην έρθεις μόνος σου. Πάρε μαζί σου τον συμφοιτητή σου από την Αμερική, τον Αντώνη - εφόσον θέλει να έρθει. Και πηγαίνετε μαζί. Να πείτε λίγο-πολύ τα ίδια. Στην ίδια συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος. Συναίνεση θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε αυτή την δύσκολη καμπή της Κρίσης; Συναίνεση να τους δώσουμε».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Σεπ 2020 | 15:11

Ξαναχτύπησε η Ζαννέτ Τσίπρα μετά την επίθεση σε Τσακαλώτο: "Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, δικές μου οι απόψεις"

Σε νέα ανάρτησή η Ζαννέτ Τσίπρα τονίζει ότι "δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, οι απόψεις μου εκφράζουν εμένα αποκλειστικά".

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.