Follow us

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Το μήνυμά της για τον κορονοϊό

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, έδωσε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στην συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει τα καθηκοντά της από τον απερχόμενο Προκόπη Παυλόπουλο.

Τι είπε για τον κορονοϊό στην σύντομη ομιλία της

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της, έπλεξε το εγκώμιο του Προκόπη Παυλόπουλου γιατί βοήθησε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μίλησε για πατριωτισμό που δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό. Καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που εργαλειοποιούν τους πρόσφυγες, είπε, αναφερόμενη στο κύμα προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο.

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού χωρίς πανικό. Η απόλυτη συμμόρφωση στους κανόνες είναι η προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η εκλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ελπίζω να βοηθήσει στην βελτίωση των συνθηκών όλων των γυναικών, κατέληξε η νέα Πρόερος της Δημοκρατίας.

Τι προηγήθηκε

Για προληπτικούς λόγους, αλλά και ως μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών στην ορκωμοσία, είχε περιοριστεί στους περί τους 170 από 1.000 που προβλέπεται.

Από την κυβέρνηση, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παραβρέθηκαν οι υπουργοί Χρήστος Σταικούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη., Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Τσιάρας, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από την ΝΔ στην αίθουσα βρέθηκαν 15 βουλευτές με μια κενή θέση μεταξύ τους πλην των Θανάση Μπούρα και Χαράλαμπο Αθανασίου που κάθησαν δίπλα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έξι. Μάλιστα είχαν αφήσει μια κενή θέση μεταξύ τους για ευνόητους λόγους. Στην πρώτη σειρά κάθονταν ο Αλέξης Τσίπρας –κενή θέση – και έπειτα η Όλγα Γεροβασίλη.

Στις πίσω σειρές οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τζανακόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από τον ΚΙΝΑΛ εκτός από την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά ήταν οι κοινοβουλευικοί εκπρόσωποι Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Από το ΚΚΕ ο γραμματέας του κόμματος Δήμητρης Κουτσούμπας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος και ο αντιπερόεδρος Γιώργος Λαμπρούλης.

Από την Ελληνική Λύση εκτός από τον Κυριάκο Βελόπουλο παρίστατο δύο βουλευτές. Από το ΜεΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης, η αντιπρόεδρος Σοφία Σακοράφα και δύο βουλευτές.

Τα θωρεία ήταν σχεδόν άδεια. Μεταξύ των παριστάμενων ήταν ο σύντροφος της Παύλος Κοτσώνης, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020, έχοντας - για πρώτη φορά - τη στήριξη τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής) ενώ ουδείς βουλευτής την καταψήφισε (επί 294 βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ ενώ 33 δήλωσαν "παρών").

Η κ. Σακελλαροπούλου, (τέως) πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι η 13η Πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε στις 11:00' με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία της εκλεγείσης Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως προβλέπει το άρθρο 33 του Συντάγματος "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: "Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού"".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και θα αναγνώσει την προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής και την αντιφώνηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κας Σακελλαροπούλου από τον κ. Τασούλα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 22ας Ιανουαρίου. Τότε, ο κ. Τασούλας είχε επισημάνει ότι η κα Σακελλαροπούλου διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους, ενώ η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε βεβαιώσει ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει: "Η χώρα μας" είχε τονίσει "είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων".

Την ώρα έναρξης της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας μετάβησαν στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου για να υποδεχθούν την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά την άφιξη της κας Σακελλαροπούλου αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα, και ακολούθως, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

Κατόπιν ακολούθησε ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Το μήνυμά της για τον κορονοϊό
Βουλή
Βουλή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ 08 Αυγ 2022 | 19:29

Ανοίγει εκτάκτως στις 22 Αυγούστου η Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ανοίγει εκτάκτως στις 22 Αυγούστου η Βουλή – Προ ημερησίας συζήτηση για την υπόθεση των υποκλοπών - "Ναι" από την κυβέρνηση στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 02 Αυγ 2022 | 22:49

Βουλή: Διευκρίνιση για δήθεν εισερχόμενο έγγραφο του ΣΥΡΙΖΑ για τις γυναικοκτονίες

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Καραγιάννη αναφερόταν σε πλαστό έγγραφο με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα που διακινείται στα social media

ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ 29 Ιουλ 2022 | 06:43

Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο για την "Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας"

Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την "Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας".

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 29 Ιουλ 2022 | 06:22

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης εγκρίθηκε με την ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ 28 Ιουλ 2022 | 14:11

Η Βάνα Μπάρμπα "καρφώνει" την Ελενα Ακρίτα- Φθόνος η κριτική της στην Αννα Ασημακοπούλου στη δεξίωση της Προέδρου

Η Βάνα Μπάρμπα υπερασπίζεται την Αννα Ασημακοπούλου και γράφει ότι η Ελενα Ακρίτα την απογοήτευσε

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2022 | 16:39

Γεωργιάδης: Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κλείσουν αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το σχέδιο εξυγίανσης

Κοινοβουλευτική στήριξη για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 27 Ιουλ 2022 | 16:08

ΕΡΤ: Το παρασκήνιο της παραίτησης της Χρύσας Ρουμελιώτη από το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Τι κρύβει η παραίτηση της Χρύσας Ρουμελιώτη από το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 26 Ιουλ 2022 | 17:05

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η πρώτη του αντίδραση για την ξαφνική αδιαθεσία στη Βουλή - Τι είπαν οι γιατροί

Οι επιπτώσεις μιας ίωσης προκάλεσαν μια μικρή αδιαθεσία εξήγησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΕΙΝΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 26 Ιουλ 2022 | 16:31

Ποια ήταν η καλεσμένη στο Προεδρικό με το "καυτό σορτς"- Η αποκάλυψη του Ορέστη Ανδρεαδάκη

Μια από τις καλεσμένες στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προκάλεσε αίσθηση με το καυτό μίνι και πολλές αντιδράσεις

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 26 Ιουλ 2022 | 15:03
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 26 Ιουλ 2022 | 13:46

Νέα επίθεση της Ακρίτα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μαθήματα συνταγματικού δικαίου ή να σας το κάνουμε δίφραγκα;

Νέα επίθεση της Ελενας Ακρίτα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την υπόθεση Λιγνάδη

ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 25 Ιουλ 2022 | 15:15

Στο στόχαστρο η Σακελλαροπούλου: Την κατηγορούν ότι τάχθηκε εμμέσως υπέρ της αποφυλάκισης Λιγνάδη

Επίθεση εξαπέλυσε με δήλωσή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αλλά και η εφημερίδα Εστία

ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 25 Ιουλ 2022 | 13:32

Η απάντηση του βιολιστή Στρατάκη για την εμφάνισή του στο Προεδρικό με βερμούδα και σαγιονάρες

"Να που μετά από σχεδόν 50 χρόνια υπηρέτης της τέχνης έγινα διάσχημος για μια παντόφλα" γράφει ο Ι. Στρατάκης, ο κορυφαίος βιολιστής της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.