Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Το μήνυμά της για τον κορονοϊό

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, έδωσε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στην συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει τα καθηκοντά της από τον απερχόμενο Προκόπη Παυλόπουλο.

Τι είπε για τον κορονοϊό στην σύντομη ομιλία της

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της, έπλεξε το εγκώμιο του Προκόπη Παυλόπουλου γιατί βοήθησε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μίλησε για πατριωτισμό που δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό. Καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που εργαλειοποιούν τους πρόσφυγες, είπε, αναφερόμενη στο κύμα προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο.

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού χωρίς πανικό. Η απόλυτη συμμόρφωση στους κανόνες είναι η προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η εκλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ελπίζω να βοηθήσει στην βελτίωση των συνθηκών όλων των γυναικών, κατέληξε η νέα Πρόερος της Δημοκρατίας.

Τι προηγήθηκε

Για προληπτικούς λόγους, αλλά και ως μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών στην ορκωμοσία, είχε περιοριστεί στους περί τους 170 από 1.000 που προβλέπεται.

Από την κυβέρνηση, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παραβρέθηκαν οι υπουργοί Χρήστος Σταικούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη., Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Τσιάρας, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από την ΝΔ στην αίθουσα βρέθηκαν 15 βουλευτές με μια κενή θέση μεταξύ τους πλην των Θανάση Μπούρα και Χαράλαμπο Αθανασίου που κάθησαν δίπλα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έξι. Μάλιστα είχαν αφήσει μια κενή θέση μεταξύ τους για ευνόητους λόγους. Στην πρώτη σειρά κάθονταν ο Αλέξης Τσίπρας –κενή θέση – και έπειτα η Όλγα Γεροβασίλη.

Στις πίσω σειρές οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τζανακόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από τον ΚΙΝΑΛ εκτός από την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά ήταν οι κοινοβουλευικοί εκπρόσωποι Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Από το ΚΚΕ ο γραμματέας του κόμματος Δήμητρης Κουτσούμπας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος και ο αντιπερόεδρος Γιώργος Λαμπρούλης.

Από την Ελληνική Λύση εκτός από τον Κυριάκο Βελόπουλο παρίστατο δύο βουλευτές. Από το ΜεΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης, η αντιπρόεδρος Σοφία Σακοράφα και δύο βουλευτές.

Τα θωρεία ήταν σχεδόν άδεια. Μεταξύ των παριστάμενων ήταν ο σύντροφος της Παύλος Κοτσώνης, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020, έχοντας - για πρώτη φορά - τη στήριξη τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής) ενώ ουδείς βουλευτής την καταψήφισε (επί 294 βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ ενώ 33 δήλωσαν "παρών").

Η κ. Σακελλαροπούλου, (τέως) πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι η 13η Πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε στις 11:00' με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία της εκλεγείσης Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως προβλέπει το άρθρο 33 του Συντάγματος "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: "Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού"".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και θα αναγνώσει την προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής και την αντιφώνηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κας Σακελλαροπούλου από τον κ. Τασούλα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 22ας Ιανουαρίου. Τότε, ο κ. Τασούλας είχε επισημάνει ότι η κα Σακελλαροπούλου διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους, ενώ η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε βεβαιώσει ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει: "Η χώρα μας" είχε τονίσει "είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων".

Την ώρα έναρξης της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας μετάβησαν στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου για να υποδεχθούν την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά την άφιξη της κας Σακελλαροπούλου αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα, και ακολούθως, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

Κατόπιν ακολούθησε ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Το μήνυμά της για τον κορονοϊό
Βουλή
Βουλή
ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΑΚΣ 01 Ιουν 2020 | 16:30

Το οινοποιείο "Κίκονες" που επισκέφθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Θράκη- Γυναίκα οινοποιός και σπουδαία κρασιά

Η κα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το οινοποιείο "Κίκονες", ένα οινοποιείο που παράγει κρασιά από τοπικές και όχι μόνο ποικιλίες

ΣΤΟ FACEBOOK 01 Ιουν 2020 | 14:47

Η συγκινητική ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη Θράκη: Συνάντησα τη Μαίρη, την Σερικέ, τη Ζωή [εικόνες]

"Βρήκα ξανά με πραγματική συγκίνηση το παρελθόν, συνάντησα όμως και το μέλλον" αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επίσκεψή της στη Θράκη.

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" 01 Ιουν 2020 | 13:16

Νέα ένταση με τον Φίλη στη Βουλή για τα ολοήμερα - Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε πιεστικά και κατ' επανάληψη από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση για το τι πρόκειται να γίνει με το ολοήμερο σχολείο​​​​​​​.

31 Μαϊ 2020 | 08:13

Κεραμέως vs Φίλης ξανά στη Βουλή - "Κόκκινο" πανί οι μεταρρυθμίσεις στα σχολεία

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή

ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 30 Μαϊ 2020 | 13:30

Γιαννακοπούλου για Κεραμέως: Mea Culpa για το ύφος, αλλά θα προχωρήσω πιο δυναμικά

Ομολογώ ότι βρέθηκα εκτός εαυτού από τις ρυθμίσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Σταϊκούρας: Μείωση της προκαταβολής φόρου για πληττόμενες επιχειρήσεις

Για το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ: "Φανταστικά ποσά δίχως να υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν"

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 07:40
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 28 Μαϊ 2020 | 20:02

Βουλή: Σκληρή κόντρα για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη - Μας απαγόρεψαν αυτοψία, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση για την πορεία του έργου ανάμεσα στον Πάνο Σκουρολιάκο και την Λίνα Μενδώνη.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ 28 Μαϊ 2020 | 11:34

Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου από τη Ξάνθη: "Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα"

"Η Θράκη υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 27 Μαϊ 2020 | 23:03

Εστίαση: Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - Τι προβλέπει αναλυτικά

Η ίδια ρύθμιση περιλαμβάνει και μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Μαϊ 2020 | 22:30

Ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού με πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ - Η πρόβλεψη για τα καταστήματα τις Κυριακές

"Τουρισμός για Ολους" - Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία από το υπουργείο Τουρισμού

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 14:56

Τα τρυφερά "εσταντανέ" Αχτσιόγλου - Τζανακόπουλου στα έδρανα της Βουλής

Το ζευγάρι 'Εφη Αχτσιόγλου και Δημήτρης Τζανακόπουλος, "πιάστηκαν" από τον φωτογραφικό φακό σε μερικές άκρως χαμογελαστές και χαλαρές στιγμές στη Βουλή.

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 27 Μαϊ 2020 | 12:27

Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Κεραμέως: Ο φυσικός χώρος της εκπαίδευσης είναι το σχολείο

Συνάντηση ΠτΔ με την υπ. Παιδείας- Κ. Σακελλαροπούλου: Η εκπαίδευση είναι σημαντική για τον τόπο και για την κοινωνία.