Μεγάλος Περίπατος: Το στοίχημα του Κώστα Μπακογιάννη που θα κρίνει την πολιτική του καριέρα

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άλλωστε όπως έχει τονίσει ο ίδιος "είναι ένα έργο που το συζητάμε 35 χρόνια και ποτέ δεν το τόλμησε κανείς".

Πριν συμπληρώσει ένα χρόνο στη δημαρχεία της Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης έχει βάλει στόχο να αλλάξει το κέντρο της πρωτεύουσας. Η αρχή έγινε με το "ολικό λίφτινγκ" της πλατείας Ομονοίας κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του κορονοϊού και η συνέχεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον "Μεγάλο Περίπατο". Μία κίνηση που έχει ήδη δώσει μια διαφορετική πνοή στην γκρίζα και γεμάτη καυσαέριο πόλη, αλλά έχει δημιουργήσει και αρκετές αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλωστε παραδοσιακά και κυρίως στην χώρα μας, οι μεγάλες αλλαγές ποτέ δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές και χωρίς διαμαρτυρίες, ενώ αρκετές φορές μένουν στα χαρτιά. Ωστόσο ο Κώστας Μπακογιάννης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άλλωστε όπως έχει τονίσει ο ίδιος "είναι ένα έργο που το συζητάμε 35 χρόνια και ποτέ δεν το τόλμησε κανείς". Πράγματι πρόκειται για ένα όραμα που ξεκίνησε και άρχισε να υλοποιείται από την Μελίνα Μερκούρη και συνεχίστηκε από τον Αντώνη Τρίτση και τον Κώστα Λαλιώτη που ανέδειξαν με τις πεζοδρομήσεις και τις αναπλάσεις το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

μεγαλος περιπατος

Στοίχημα αλλά και ρίσκο

Ο Κώστας Μπακογιάννης με την σειρά του επέλεξε να αγγίξει την "καρδιά" της πρωτεύουσας. Εκεί που ελάχιστοι μέχρι σήμερα είχαν ασχοληθεί, ενώ όσοι επιχείρησαν να το πράξουν έκαναν πίσω λόγω των αντιδράσεων. Έχοντας στα χέρια του μελέτη συγκοινωνιολόγων από το ΕΜΠ, ο Δήμαρχος Αθηναίων προχωρά το έργο βήμα, βήμα και χωρίς καθυστερήσεις. Οι οδηγοί αρχίζουν να μαθαίνουν σταδιακά τους νέους κανόνες, ενώ όλο και περισσότεροι αρχίζουν να κινούνται με τα μέσα μεταφοράς που είναι και ο στόχος του "Μεγάλου Περιπάτου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα του Κώστα Μπακογιάννη, το οποίο ενέχει και ένα μεγάλο ρίσκο, για το αν τελικά θα είναι λειτουργικό για τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από τον χώρο της αντιπολίτευσης και κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και διοχετεύονται μέσα από τα "social media" έχοντας ως στόχο τον Κώστα Μπακογιάννη, οποίος όμως ζητά να μείνουν εκτός δήμου οι κομματικές αντιπαραθέσεις. "Ο δημόσιος χώρος δεν έχει όμως ούτε χρώμα ούτε ιδεολογία. Και η Αθήνα δεν προσφέρεται για φτηνή μικροπολιτική αντιπαράθεση. Έχει δρόμο μπροστά της και επιτέλους, τον έχει βρει" είχε απαντήσει σε ανάρτηση στον Παύλο Πολάκη.

Μεγάλος Περίπατος

Κριτική στο δημοτικό συμβούλιο

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου ασκήθηκε κριτική στον Κώστα Μπακογιάννη για τον "Μεγάλο Περίπατο" από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι περισσότερες όμως συμφώνησαν με την ανάγκη του έργου. Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι ο διάλογος και η δημόσια διαβούλευση αποτελεί εξ΄ αρχής βασικό συστατικό της μεγάλης αυτής παρέμβασης. Και υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αυτό, η διαπαραταξιακή επιστημονική επιτροπή, αρμόδια για την παρακολούθηση του έργου αποφάσισε να προσκαλεί ειδικούς επιστήμονες με την πρώτη συνάντηση να είναι αυτήν την εβδομάδα με τον Σύνδεσμο των Συγκοινωνιολόγων.

Μεγάλος Περίπατος Σύνταγμα έργα

Από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος επέκρινε τη Δημοτική Αρχή για το κόστος του εξοπλισμού σημειώνοντας ότι είναι ένα έργο που χρειάζεται το κέντρο της πόλης αλλά οι διαδικασίες που ακολουθεί δείχνει ότι δεν σέβεται τον πολίτη. Ο Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε ότι ο "Μεγάλος Περίπατος" έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε επίπεδο εφαρμογής, αισθητικής και στο οικονομικό ενώ ο Νίκος Σοφιανός κατήγγειλε "επικοινωνιακή καταιγίδα που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το Μεγάλο Περίπατο" που, όπως είπε, έχει εξελιχθεί σε "Μεγάλη Ταλαιπωρία".

Μεγάλος Περίπατος

Ρυθμίζονται οι διαδηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σχέδια για τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, δεν αφορούν μόνο τον δήμο αλλά και την κυβέρνηση. Η εικόνα με τους λιγοστούς διαδηλωτές της ΠΟΕΔΗΝ να έχουν κλείσει τον δρόμο, την ημέρα που οι οδηγοί προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφερε ο "Μεγάλος Περίπατος" προβλημάτισαν την κυβέρνηση που έβγαλε από το συρτάρι το νομοσχέδιο που αφορά του νέους κανόνες για τις διαδηλώσεις. Ήταν άλλωστε κάτι που είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και το οποίο καταθέσε στη βουλή.

Σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού συλλόγου τον Μάιο έγιναν 80 πορείες και συγκεντρώσεις τον Μάιο και 53 από την αρχή του Ιουνίου δηλαδή το κέντρο της Αθήνας κατά μέσο ήταν κλειστό περίπου 3 φορές ανά εργάσιμη ημέρα. Το σχέδιο νόμου, το οποίο ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης.

Μεγάλος Περίπατος Σύνταγμα έργα

Ο οργανωτής θα αποζημιώνει για τις ζημιές

Με το νέο νόμο, ο οργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στην αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του για κάλεσμα σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Η γνωστοποίηση θα γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας και θα υποβάλλεται εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. Επίσης θα επιτρέπεται αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί, αν δεν θα διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο οργανωτής ευθύνεται και για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη συνάθροιση. Θα απαλλάσσεται της ευθύνης μόνο αν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς.

Ανάλογα με την συμμετοχή το κλείσιμο των δρόμων

Αν μια η πορεία ή διαδήλωση είναι σε εξέλιξη, θα μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί, αν η διεξαγωγή τους προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων και δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία και σε άλλες ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Οι πολίτες θα μπορούν να μαθαίνουν για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες πορείες και λοιπές εκδηλώσεις, όπως και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από ειδική ιστοσελίδα που θα ενημερώνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΠΝΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 05 Αυγ 2020 | 21:21

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά στο κέντρο της Αθήνας στον Βοτανικό

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ξεσπάσει σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη

ΕΡΗΜΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 05 Αυγ 2020 | 17:12

"Ερημη πόλη": Άδειασε η Αθήνα μετά την έξοδο των αδειούχων

Άδεια πόλη είναι η Αθήνα μετά και την έξοδο των αδειούχων του Αυγούστου

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΧ 02 Αυγ 2020 | 12:44

Μεγάλος Περίπατος: Το τελικό σχέδιο για την επιπλέον λωρίδα αυτοκινήτων στην Πανεπιστημίου [εικόνες]

Στις 21 Αυγούστου ξεκινά "το δεύτερο τρίμηνο της πιλοτικής παρέμβασης" στο κέντρο της πρωτεύουσας για τον Μεγάλο Περίπατο.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 01 Αυγ 2020 | 21:50

Σκηνικό ανατροπής του καιρού: Έπεσαν 4.700 κεραυνοί - Πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή [χάρτες]

Ανατροπή του καιρού. 4.700 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ 01 Αυγ 2020 | 18:24

Μετά τον καύσωνα, η καταιγίδα: Μπουρίνι αυτή την ώρα στην Αθήνα [εικόνες]

Ο καιρός από σήμερα θα παρουσιάσει επιδείνωση μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Η ΓΝΩΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 31 Ιουλ 2020 | 13:00

Πρόκληση της SZ: Αναμφισβήτητη η νίκη του "ξιφομάχου" Ερντογάν στο Αιγαίο

O "ξιφομάχος" Ερντογάν έχει σημειώσει αναμφισβήτητη νίκη του στο Αιγαίο, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 29 Ιουλ 2020 | 11:05

Καύσωνας: Στα ύψη από το μεσημέρι η θερμοκρασία - Αναλυτικοί χάρτες

Ο μίνι καύσωνας που πλησιάζει όλο και περισσότερο επηρεάζει την Αττική η οποία θα "ψηθεί" από τη θερμοκρασία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΒΕΡΩΝΗΣ 29 Ιουλ 2020 | 10:40

Κορονοϊός - Πρόεδρος εστιατόρων: Στο 70% η πτώση του τζίρου στο κέντρο της Αθήνας

"Κάποια καταστήματα θα κλείσουν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού", σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 27 Ιουλ 2020 | 22:15

Μεγάλος Περίπατος: "Ανάσα" για τα ΙΧ - Τι αλλάζει στην Πανεπιστημίου [Εικόνες]

Ο Δήμαρχος Αθηναίων προανήγγειλε αλλαγές στον Μεγάλο Περίπατο που επηρεάζουν και την Πανεπιστημίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 27 Ιουλ 2020 | 14:33

Κτηματολόγιο: Παράταση μέχρι την 1η Οκτωβρίου για τη διαδικασία Ανάρτησης στην Αθήνα

Η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται για το Κτηματολόγιο, για πρώτη φορά, πλήρως ηλεκτρονικά,

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 25 Ιουλ 2020 | 22:08

Τσιτσιπάς - Καραλής: Περιήγηση στην Ακρόπολη και στο Καλλιμάρμαρο - Οι εντυπωσιακές πόζες [εικόνες]

Οι πρωταθλητές μας επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, αλλά και το Καλλιμάρμαρο ανεβάζοντας σχετικές φωτογραφίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 22 Ιουλ 2020 | 12:45

Μπακογιάννης: Έτσι θα είναι ο Μεγάλος Περίπατος στη Βασιλίσσης Όλγας [εικόνες]

Η τελική εικόνα της λεωφόρου με την ανάπλαση της Β. Όλγας και προμετωπίδα των αλλαγών στην Αθήνα.

ΑΝΤΙ-NAVTEX ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ 22 Ιουλ 2020 | 10:16

Αντι-Navtex από Ελλάδα και Κύπρο: Ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο

Η κοινή αντι-Navtex Ελλάδας και Κύπρου αφορά στην ίδια περιοχή ερευνών της Τουρκίας, νοτιαανατολικά του Καστελόριζου.