Μέτωπο Κεραμέως με συνδικαλιστές: Δεν θα έχουν λόγο στην επιλογή των διευθυντών σχολείων - Ερχεται και η αξιολόγηση

Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών που θα γίνεται κάθε δύο χρόνια. Έντονες αντιδράσεις από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Σε ζητήματα που αποτελούσαν για αρκετά χρόνια "ταμπού" στην λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας επιχειρεί να βάλει τέλος η Νίκης Κεραμέως με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, το οποίο έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως σε αυτή την προσπάθεια έχουν την κοινωνία με το μέρος τους, καθώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από νοοτροπίες του παρελθόντος, ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η υπουργός Παιδείας φέρεται αποφασισμένη να μην επαναληφθούν οι συνδικαλιστικές αντιλήψεις που προσπάθησαν να θέσουν σε κίνδυνο δύο φορές μέσα σε διάστημα 15 ημερών τις εξετάσεις των μαθητών.

Η πρώτη ήταν στις πανελλήνιες εξετάσεις και η δεύτερη στην διαδικασία εισαγωγής στα πειραματικά λύκεια. Η Νίκη Κεραμέως προσέφυγε άμεσα στην δΔκαιοσύνη, η οποία έκρινε τις κινητοποιήσεις παράνομες. "Να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων", είχε τονίσει ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την στάση της ΟΛΜΕ.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος οι συνδικαλιστές από τα υπηρεσιακά συμβούλια

Με το νέο νομοσχέδιο μπαίνουν κανόνες ακόμα και στην επιλογή των διευθυντών των σχολείων που είχαν λόγο οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί. Με τις αλλαγές που προωθούνται, οι αιρετοί δάσκαλοι και καθηγητές δεν θα μετέχουν στα υπηρεσιακά συμβούλια που αποφασίζουν για τα στελέχη της εκπαίδευσης. Πλέον τις αποφάσεις για τους διευθυντές θα παίρνουν ένας σύμβουλος από το ΑΣΕΠ, δύο σχολικοί σύμβουλοι και ο διευθυντή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε περιοχής.

Διαβάστε Επίσης

Η Νίκη Κεραμέως από την προηγούμενη χρονιά είχε ανοίξει μέτωπο με τους συνδικαλιστές, καθώς για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή η εκλογή αιρετών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράλληλα, με διάταξη που κατέθεσε, η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιείται Σάββατο, ώστε να μην κλείνουν τα σχολεία. Οι δύο αυτές κινήσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ που είχαν καταγγείλει την διαδικασία.

"Εξασφαλίζουμε τη μη διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον εκσυγχρονισμό των εκλογών σύμφωνα με διεθνή πρότυπα που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και το απόρρητο των ψηφοδελτίων", είχε πει η υπουργός Παιδείας.

Αξιολόγηση για όλους

Ωστόσο το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για την οποία αντιδρούν έντονα τα συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων και των καθηγητών. Ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου αναρωτήθηκε πως από την στιγμή που αξιολογούνται οι μαθητές μέσω των διαγωνισμάτων και των εργασιών γιατί να μην ισχύσει το μέτρο αυτό και για τους εκπαιδευτικούς. Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση ή μείωση μισθού.

"Κανείς δεν θα απολυθεί. Κανείς δεν θα χάσει το μισθό του. Έχει, εάν σε μία διαδικασία αξιολόγησης φανεί ότι επιδέχεται βελτίωσης, έχει έναν σκοπό και μόνο, να βοηθήσουμε δασκάλους και καθηγητές να γίνουν καλύτεροι" σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα αξιολογούνται κάθε δύο χρόνια μόνο στον τομέα που ειδικεύονται και έχουν σπουδάσει από τον διευθυντή ο οποίος θα βαθμολογεί το παιδαγωγικό κλίμα, τη διαχείριση της τάξης και την υπηρεσιακή συνέπεια. Στα τέσσερα χρόνια θα ακολουθεί η αξιολόγηση από τον σχολικό σύμβουλο της κάθε περιοχής ο οποίος θα εξετάζει την γενική και διδακτική επάρκεια των εκπαιδευτικών.

Διαβάστε Επίσης

Οι χαρακτηρισμοί του αξιολογούμενου εκπαιδευτικού θα είναι τέσσερις: "Μη ικανοποιητικός", "ικανοποιητικός", "πολύ καλός", "εξαιρετικός". Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι αρνητικό τότε θα οδηγούνται σε υποχρεωτική επιμόρφωση ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν θετική μοριοδότηση για θέση ευθύνης.

"Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί εάν δεν αξιολογηθεί. Αξιολόγηση σημαίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, εντοπισμός των δυνατών και αδύναμων σημείων του έργου των εκπαιδευτικών, και παροχή παιδαγωγικής υποστήριξης όπου αυτή απαιτείται" τονίζει η υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η πρώτη αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2023.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 26 Ιουλ 2021 | 10:30

Σχολεία: 11.700 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε πρόσκληση για την κάλυψη οργανικών θέσεων στην εκπαίδευση.

"ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ" ΛΕΝΕ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 23 Ιουλ 2021 | 14:50

Επιμένει ο Φίλης για τα παιδιά της Κεραμέως- Δεν ζητάει συγνώμη: Ηταν επίθεση στην υπουργό, όχι στην οικογένειά της

Συνεχίστηκε η κόντρα Κεραμέως - Φίλη, με τον πρώην υπουργό να μη ζητά συγγνώμη και να δέχεται ομαδικά πυρα από τους "γαλάζιους" βουλευτές.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 23 Ιουλ 2021 | 10:10

Κεραμέως: Καλούμε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και παιδιά άνω των 15 να εμβολιαστούν

Κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές άνω των 15 ετών να εμβολιαστούν απηύθυνε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 07:33

Ερχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για εκπαιδευτικούς - Στο τραπέζι και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Μέσα στον Αύγουστο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για δασκάλους και καθηγητές. Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 22 Ιουλ 2021 | 17:15

Η Βίβιαν Ευθιομοπούλου σχολιάζει τον Νίκο Φίλη και την επίθεση στην Κεραμέως: "Το πιο σιχαμερό μισογυνικό σχόλιο…"

Η δημοσιογράφος Βίβιαν Ευθυμιοπούλου φωτίζει με το σχόλιό της την επίθεση Φίλη σε Κεραμέως

ΑΝ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΣΗΣΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ 22 Ιουλ 2021 | 11:57

Εκκληση Μητσοτάκη προς τους εκπαιδευτικούς: Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε για να ανοίξουν τα σχολεία

Εκκληση Κυριάκου Μητσοτάκης σε εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιουλ 2021 | 07:54

Το ολίσθημα του Νίκου Φίλη για τα παιδιά της Νίκης Κεραμέως και η συγγνώμη που δεν είπε

Ο κ. Φίλης δεν έχει συνηθίσει σε τέτοια χτυπήματα κάτω από τη μέση, έστω κι αν ο ίδιος έχει δεχθεί στο παρελθόν.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» 21 Ιουλ 2021 | 19:57

Βουλή: "Χτύπημα κάτω από τη μέση" του Φίλη στην Κεραμέως με αναφορές στα παιδιά της - Η αντίδραση της υπουργού

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης επιτέθηκε στη Βουλή στην Νίκη Κεραμέως μην διστάζοντας να αναφερθεί στα παιδιά της υπουργού

ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ 21 Ιουλ 2021 | 13:40

Η απάντηση της καθηγήτριας Βάσω Κιντή στον αριστούχο μαθητή που δεν πέρασε στο ΕΜΠ

Πώς σχολίασε με ανάρτησή της η καθηγήτρια Βάσω Κιντή την ανοιχτή επιστολή του αριστούχου μαθητή στη Νίκη Κεραμέως

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 21 Ιουλ 2021 | 08:23

Κεραμέως στο TheTOC: Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις μας

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς ως κοινοβουλευτικό κόμμα είναι σε πλήρη διάσταση με την ίδια την κοινωνία", τονίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

ΣΦΟΔΡΓ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 20 Ιουλ 2021 | 17:22

Βουλή: "Σύγκρουση" με σκληρές εκφράσεις Κεραμέως-Τσακαλώτου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

"Ντρέπομαι για εσάς", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - "Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσακαλώτος έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία", απάντησε η Ν. Κεραμέως

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιουλ 2021 | 16:54

Σκληρή κόντρα Τσίπρα-Κεραμέως: "Είστε ντίλερς των κολλεγίων" - "Θέλουμε τα παιδιά να έχουν προοπτική"

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα και Κεραμέως για την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 20 Ιουλ 2021 | 16:24

Απάντηση Κεραμέως στον μαθητή που δεν πέρασε στην Αρχιτεκτονική: "Τα πανεπιστήμια ορίζουν τον αριθμό εισακτέων, όχι το υπουργείο"

Επιστολή μαθητή στην Κεραμέως που δεν πέρασε στην Αρχιτεκτονική αν και αριστούχος λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής - "Ούτε πέρυσι θα έμπαινει" εξηγεί η υπουργός.