Follow us

Τέσσερις μαγευτικές βίλες στις Πετριές της Εύβοιας

Ειδυλλιακές βίλες στις Πετριές της Εύβοιας από το Ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο OZ architects που ίδρυσε ο Ανδρέας Καραβανάς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΑΣΗς ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
ΠΕΤΡΙΕΣ ΒΙΛΕΣ

Πίσω από τις αρμονικές αυτές βίλες στις Πετριές της Εύβοιας βρίσκεται το Ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο OZ architects που ίδρυσε ο πρώην συνεργάτης του "Stararchitect" Rem Koolhaas, Ανδρέας Καραβανάς.

Από τον Θανάση Διαμαντόπουλο

Η χωρική οργάνωση και η αστική ανάπτυξη της Ολλανδίας υπήρξαν για τον Ανδρέα Καραβανά πρότυπο από πολύ νεαρή ηλικία. Μεγάλωσε στο Μεσολόγγι, μια πόλη που βασίζει την εξέλιξη της σε ένα ολλανδικό μοντέλο ανάκτησης εδάφους από το νερό, και αυτή η σχέση τόπου και στοιχείου τον σημάδεψε βαθιά.

Τέσσερις μαγευτικές βίλες στις Πετριές της Εύβοιας
O Ανδρέας Καραβανάς, ιδρυτικό στέλεχος των "Ολλανδών” OZ architects

Στα '00s, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, το Βερολίνο και αργότερα στο Berlage Institute στο Ρότερνταμ, βρέθηκε σε μια περίοδο όπου κυριαρχούσε η επιρροή του κινήματος Superdutch, ένας συλλογικός όρος που περιγράφει κορυφαία ολλανδικά αρχιτεκτονικά γραφεία με πρωτοπόρο τον Rem Koolhaas. Εκεί συνάντησε μια γενιά αρχιτεκτόνων που τον ενέπνευσαν βαθιά, διαμορφώνοντας τη δική του προσέγγιση στην αρχιτεκτονική. Κι αν τότε ίσως η επιρροή αυτή δεν ήταν ξεκάθαρη, αργότερα αποδείχθηκε καθοριστική, οδηγώντας τον να υιοθετήσει το ολλανδικό μοντέλο σκέψης και τη μεθοδολογία του Koolhaas και του γραφείου του OMA. Η εγκατάστασή του στην Ολλανδία και η φοίτησή του στο Berlage Institute αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επαγγελματική του εξέλιξη, προσφέροντάς του τα εφόδια και τα κίνητρα που τον οδήγησαν να συνεργαστεί με την OMA.

ΠΕΤΡΙΕΣ ΒΙΛΛΕΣ
Υπαίθρια τραπεζαρία

Σήμερα, ο Καραβανάς συν-ίδρυσε το γραφείο "OZ architects” και άφησε πίσω του τη θέση του Senior Architect στο αρχιτεκτονικό γραφείο OMA, όπου είχε βρεθεί επικεφαλής σημαντικών διεθνών έργων, όπως η ανακαίνιση του Μουσείου Αιγυπτιακής Αρχαιότητας στο Τορίνο, το Υπουργείο Άμυνας στις Βρυξέλλες και το Qatar Car Museum στη Ντόχα. Παράλληλα, διατηρεί το δικό του στούντιο, το NORMo, με παρουσία στο Ρότερνταμ και την Αθήνα, μέσω του οποίου διερευνά ζητήματα κατοίκησης, πολιτισμού και σχεδιασμού σε μικρότερη κλίμακα, πιο κοντά στο ελληνικό τοπίο.

ΠΕΤΡΙΕΣ ΒΙΛΛΕΣ
Η παραλία μπροστά από τις βίλλες

Ένα μαγικό σπίτι στις Πετριές της Εύβοιας

Αυτές οι βίλες που σχεδίασε το καινούργιο γραφείο, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος, OZ architects. Βρίσκονται στις Πετριές, στη νότια Εύβοια, σε μια περιοχή όπου η θάλασσα και το βραχώδες τοπίο συνθέτουν έναν κόσμο ακατέργαστης ομορφιάς. Το φως εκεί είναι έντονο και άπλετο, το αεράκι που έρχεται μερικές φορές από το Αιγαίο κάνει να φεύγουν οι αρνητικές σκέψεις με την δύναμη του και οι γραμμές του ορίζοντα καθαρές σαν σχέδιο μολυβιού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ανδρέας Καραβανάς σχεδίασε τις βίλλες που δεν θέλουν να εντυπωσιάσουν, αλλά να συνυπάρξουν αρμονικά με ένα τοπίο, όπου η αρμονία υποβάλλεται σαν πρόσταγμα. Η πρώτη απόφαση που καθόρισε το σύνολο του σχεδίου ήταν η σχέση με το έδαφος. Αντί να επιβληθεί στο τοπίο, η κατοικία ακολουθεί τις φυσικές κλίσεις του οικοπέδου, συναρθρώνοντας τους χώρους σε επίπεδα που διαδέχονται το ένα το άλλο με ομαλή ρευστότητα. Ο επισκέπτης δεν αντιλαμβάνεται το σπίτι ως ένα αυτόνομο αντικείμενο τοποθετημένο στο χώρο, αλλά ως ένα τμήμα της γης που απλώς οργανώθηκε διαφορετικά.

Στη λογική της OMA, και ιδιαίτερα στη μεθοδολογία που ο Καραβανάς εσωτερίκευσε κατά τα χρόνια της συνεργασίας του με τον Koolhaas, η κάτοψη δεν είναι απλώς ένας χάρτης χώρων αλλά ένα πεδίο συμβάντων. Στο σπίτι των Πετριών αυτή η λογική μεταφράζεται με μια καινούργια και σίγουρα Ελληνική εκδοχή, σε μια ενιαία, ανοιχτή ζώνη καθημερινότητας που ξεδιπλώνεται προς τη θέα, ενώ οι ιδιωτικοί χώροι υποχωρούν σε βάθος, προστατευμένοι από την υπερβολική έκθεση χωρίς να αποκόβονται από το φυσικό φως. Τα υλικά είναι λιτά και απαιτητικά στον χειρισμό τους: σκυρόδεμα με ορατή υφή, ξύλο θερμής απόχρωσης, πέτρα της περιοχής σε επιλεκτικά σημεία επαφής με το έδαφος.

Αυτό που κάνει τα σπίτια μαγικά δεν είναι κάποιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό τέχνασμα. Είναι η ικανότητα του να αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το πρωί, το φως πλημμυρίζει τους ανατολικούς χώρους και η κατοικία ξυπνά αθόρυβα. Το μεσημέρι, οι βαθιές σκιές που δημιουργούν τα οριζόντια στοιχεία της πρόσοψης δίνουν ανακούφιση χωρίς να αποκλείουν τον αέρα. Το βράδυ, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στο Αιγαίο, τα εσωτερικά φωτισμένα όγκοι μετατρέπουν το σπίτι σε φανάρι μέσα στη νύχτα.

Ο Καραβανάς σχεδίασε αυτή την κατοικία έχοντας κατά νου ότι η ελληνική εξοχή δεν χρειάζεται αρχιτεκτονική που ανταγωνίζεται τη φύση. Χρειάζεται αρχιτεκτονική που την αφήνει να μπει μέσα. Στις Πετριές αυτό το κατάφερε με ακρίβεια και αφέλεια ταυτόχρονα, δύο ποιότητες που σπάνια συνυπάρχουν σε ένα κτίριο και που όταν συναντώνται, δίνουν χώρους αξέχαστους.

ΠΕΤΡΙΕΣ ΒΙΛΛΕΣ
Πισίνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

BUILD & DESIGN

KYPSELIS3 27 Απρ 2026 | 12:14

Το διαμέρισμα μιας ζωγράφου στην Κυψέλη ξαναπαίρνει ζωή

Το διαμέρισμα των 87 τ.μ. υπήρξε για δεκαετίες η κατοικία της ζωγράφου Αγλαΐας Παπά, μαθήτριας του Παρθένη και μέλους της γενιάς του ’30.

VON POLL 26 Απρ 2026 | 08:05

Ναταλί Λεονταράκη - Von Poll Greece: Η Ελλάδα ως ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια αγορά luxury κατοικιών

Τι δείχνει η νέα έρευνα της Von Poll για τα πολυτελή ακίνητα και τις βίλες στην Ελλάδα.

22 Απρ 2026 | 10:54

Τι προσφέρει η γυναικεία σκέψη στην αρχιτεκτονική;

Οι γυναίκες-αρχιτέκτονες φέρνουν στον χώρο ένα διαφορετικό βλέμμα: προσεγγίζουν τον σχεδιασμό ολιστικά

AMAGALMA ARCH.LAB 20 Απρ 2026 | 16:37

Ένα καλοσχεδιασμένο σπίτι στα προάστια της Πάτρας

Η ανακαίνιση δύο κτιρίων στα προάστια της Πάτρας από το γραφείο Amagalma Arch.Lab θυμίζει την μεταμόρφωση της ζωής των τελευταίων χρόνων

17 Απρ 2026 | 19:07

Μια γερή "ένεση" φρεσκάδας σε δύο παραδοσιακά σπίτια στην Κάρπαθο

Ένα έργο ανακαίνισης μιας κατοικίας, σε οικόπεδο 127 τ.μ., που αποτελούνταν από δύο ανεξάρτητα κτίσματα: ένα παλιό λιθόκτιστο σπίτι πριν το 1955 και μια προσθήκη από σκυρόδεμα του 1977.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ H3 15 Απρ 2026 | 10:36

10 χρόνια επετείου του πιο design κτιρίου στο Πικέρμι

To κτίριο Η3 στο Πικέρμι κλείνει φέτος δέκα χρόνια ζωής. Ήταν το πρώτο έργο του Παύλου Χατζηαγγελίδη ως αρχιτέκτονα.

ΕΠΙΠΛΩΣΕΙΣ ΣΥΡΙΓΟΣ 08 Απρ 2026 | 11:21

Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο Του Επίπλου

Η επετειακή έκθεση "A Century and a Year" των Επιπλώσεων Συρίγος ήταν αναμφίβολα η καλύτερη έκθεση design που είδε η Αθήνα τον περασμένο χειμώνα.

06 Απρ 2026 | 16:04

Πώς η πέτρα της Καβάλας κατέκτησε τον κόσμο

Η ποιότητα της πέτρας Καβάλας ξεκινάει από τα γραφεία της εταιρείας που τα εξορυγνύει -Τα κεντρικά γραφεία της Akrolithos αποδεικνύουν ότι και στην αρχιτεκτονική των γραφείων, "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα!"

30 Μαρ 2026 | 14:43

Αυτός που έκανε το "όνειρο" επάγγελμα

Όταν ακούω τη λέξη "όνειρο", σκέφτομαι τον 77χρονο, έναν και μοναδικό επαγγελματία του ονείρου: τον Philip Starck

INOXAL 30 Μαρ 2026 | 10:04

Κουφώματα αλουμινίου: Ένα βασικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού

Η INOXAL, αξιοποιώντας σύγχρονα συστήματα της ΕΤΕΜ, προτείνει λύσεις που συνδυάζουν ενεργειακή απόδοση και σύγχρονη αρχιτεκτονική αισθητική

30 Μαρ 2026 | 10:02

Το χρώμα ως εργαλείο ψυχολογικής επικοινωνίας

Το χρώμα και ο φωτισμός στο σπίτι του 2026 λειτουργούν ως ψυχολογικά εργαλεία, προάγοντας ηρεμία, σύνδεση με τη φύση και ευεξία. Ο χώρος διαμορφώνεται για να ανακουφίζει το στρες και να ενισχύει την ποιότητα ζωής, μετατρέποντας το σπίτι σε χώρο αποφόρτισης.

30 Μαρ 2026 | 10:01

Μόνωση, βιωσιμότητα και ενεργειακή διαχείριση

Η σύγχρονη μόνωση και τα παθητικά κτίρια του 2026 συνδυάζουν ενεργειακή αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και άνεση, μειώνοντας κατανάλωση και κόστος. Η στρατηγική χρήση υλικών, ηλιασμού και συστημάτων αερισμού δημιουργεί σπίτια που σέβονται το περιβάλλον και διατηρούν σταθερές συνθήκες διαβίωσης.

30 Μαρ 2026 | 10:00

Τι σημαίνει να ζεις σε ένα έξυπνο σπίτι

Ζώντας σε ένα έξυπνο σπίτι σημαίνει να απολαμβάνεις έναν χώρο που προσαρμόζεται αυτόματα στις ανάγκες σου, εξοικονομεί ενέργεια, βελτιώνει την άνεση και ενισχύει ασφάλεια και ευεξία. Είναι ένα σπίτι που μαθαίνει τον κάτοικο και του επιστρέφει χρόνο και ποιότητα ζωής.

"GRAND BALLROOM" 27 Μαρ 2026 | 10:46

Η Ολλανδική "σφαίρα" των Τιράνων περνάει από την Αθήνα

Το "Grand Ballroom" των MVRDV στα Τίρανα: "Σφαίρα πάνω από την πόλη".

POTIROPOULOS+PARTNERS 26 Μαρ 2026 | 13:35

Όταν η αρχιτεκτονική δίνει νόημα στη φιλοξενία

Κορυφαίες τουριστικές αναπτύξεις, όπως οι εμβληματικές Amanzoe Villas των Aman Resorts και οι Navarino Residences στο Costa Navarino, εμπιστεύθηκαν το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners για τον σχεδιασμό τους.

19 Μαρ 2026 | 16:16

Όταν το τοπίο γίνεται συν-σχεδιαστής

Η Villa Earth δεν είναι απλώς ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα -είναι μια θέση πάνω στη γη, μια δήλωση ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να αναδύεται από το έδαφος σαν φυσικό γεωλογικό φαινόμενο

13 Μαρ 2026 | 18:42

Ποιος είναι ο νικητής των φετινών "Οσκαρ" αρχιτεκτονικής

Ο Smiljan Radić Clarke, αρχιτέκτονας από το Σαντιάγο της Χιλής, ανακηρύχθηκε Laureate του Βραβείου Pritzker 2026, της υψηλότερης διεθνούς διάκρισης στον χώρο της αρχιτεκτονικής.

FERRARI LUCE 12 Μαρ 2026 | 14:20

Love From Design!

Η Ferrari αποκάλυψε πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του πρώτου ηλεκτρικού της αυτοκινήτου, της Ferrari Luce, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Jony Ive και τον Marc Newson μέσω του κοινού τους στούντιο LoveFrom.

PETER MURRAY 10 Μαρ 2026 | 10:21

Αντί να σχεδιάζει κτίρια έγραψε ιστορία γράφοντας για αυτά

Ο Peter Murray ήταν "πράσινος" πολύ πριν η έννοια αυτή καταστεί ευρέως κατανοητή.

3D ATHENS MEETUP 2026 04 Μαρ 2026 | 15:23

Αθηναϊκός κοσμοπολιτισμός, με συναίσθημα "community"

Το 3D Athens Meetup 2026 πραγματοποιείται την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2026, στον χώρο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Αθήνα), στις 18:30

DESIGN DIRECTOR ΤΩΝ ZAHA HADID ARCHITECTS 28 Φεβ 2026 | 23:09

Χρήστος Πασσάς: Ο Ελληνοκύπριος διευθυντής σχεδιασμού ενός από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο

Πρόσφατα ανήρτησε στο Ίνσταγκραμ story ο Ελληνοκύπριος αρχιτέκτονας, στο οποίο παρουσίαζε τη στρατηγική των Zaha Hadid Architects, για τα επόμενα δέκα χρόνια

“DESYPRI & MISIARIS ARCHITECTURE” 25 Φεβ 2026 | 17:20

Η αξία της πέτρας στη Μάνη

Οι "Μονόλιθοι" στη Δυτική Μάνη, των "Desypri & Misiaris Architecture", επικαιροποιούν τη λιθόκτιστη κατοικία της Μάνης.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 19 Φεβ 2026 | 11:09

Αγγελική Αναγνωστοπούλου και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ιδρυτές της ATHENS CREATIVE - Εκεί που η ύλη έχει ψυχή

Η "καλή" αρχιτεκτονική δεν μπορεί να είναι μία. Είναι αυτή που, ανεξαρτήτως αισθητικής, συνδυάζει με άποψη την αλήθεια του δημιουργού με αυτήν του χρήστη.

ΕΧΕΙ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ 18 Φεβ 2026 | 18:43

Αξίζει να χτίζονται υπόσκαφα στις Κυκλάδες;

Η υπόσκαφη δόμηση επανέρχεται στο προσκήνιο ως μια ώριμη και αναγκαία απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας

11 Φεβ 2026 | 09:42

Αφροδίτη Κρασσά: Η Ελληνίδα designer που επανεφηύρε τον χώρο της λιανικής διεθνώς

Το πρώτο της μεγάλο project ήταν κάτι που λίγοι θα τολμούσαν να αναλάβουν: τον επανασχεδιασμό του στηθόδεσμου.

09 Φεβ 2026 | 19:49

Τι συμβαίνει στο Παγκράτι;

Ένα από τα σπίτια που ξεχωρίζουν στο Παγκράτι, υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Plaini and Karahalios Architects, που ανέλαβε την πρόκληση να ανασχεδιάσει δύο διαμερίσματα σε ένα τυπικό "μοντερνιστικό"(το εξηγώ πιο κάτω) κτίριο του μεσοπολέμου.

ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ 06 Φεβ 2026 | 11:13

Σταθμός Μετρό "Δικαστήρια": Πώς θα αλλάξει μια ακόμα "ξεχασμένη" συνοικία της Αθήνας

Το φιλόδοξο αυτό έργο του νέου σταθμού του μετρό "Δικαστήρια", αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030

04 Φεβ 2026 | 10:37

Ο κορυφαίος Έλληνας interior designer

Η πορεία του Μπόνιου ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολουθούσε κάθε Σάββατο στις έξι το απόγευμα μια εκπομπή στην ΕΤ3