Κούρεμα ενοικίων: H τελική λύση που προωθεί η κυβέρνηση - Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Πώς θα παρεμβαίνει το κράτος για να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης - Το μεγάλο παζάρι για το ύψος των ενοικίων.

Τι φέρνει για τα ενοίκια το 2020

Μετά το υποχρεωτικό "κούρεμα" έρχεται το… μεγάλο παζάρι για το ύψος των ενοικίων το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους χωρίς να αποκλείεται η χρονική επέκταση και στις αρχές του χρόνου.

Προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην απαίτηση των ενοικιαστών για συνέχιση του υποχρεωτικού κουρέματος αλλά και των πιέσεων των ιδιοκτητών να σταματήσει η κρατική παρέμβαση σε συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών, η κυβέρνηση φαίνεται να κατέληξε στην εξής λύση:

Το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων συνεχίζεται και για τον Σεπτέμβριο αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των μεταφορών, της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού καθώς αυτοί είναι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και μέσα στο καλοκαίρι. Από την άλλη όμως, ανοίγει ένα παράθυρο για μειώσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς.

Οι συμφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών

Ιδιοκτήτης και ενοικιαστής θα μπορούν να καταλήξουν ύστερα διαπραγμάτευση σε ένα νέο προσωρινό μισθωτήριο το οποίο θα προβλέπει μείωση ενοικίου με ημερομηνία λήξεως. Υποχρέωση για συγκεκριμένο ποσοστό συρρίκνωσης δεν θα υπάρχει, καθώς αυτό θα καθορίζεται ύστερα από διαπραγμάτευση του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη. Το κράτος θα παρεμβαίνει σε αυτή τη συμφωνία μόνο για να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη.

Δηλαδή, αν ένας ιδιοκτήτης συμφωνήσει σε μείωση ενοικίου κατά 30% κατεβάζοντας τη μηνιαία απαίτηση από τα 1000 ευρώ τον μήνα στα 700 ευρώ, το κράτος θα επιστρέφει φόρους στον ιδιοκτήτη ύψους 90 ευρώ τον μήνα, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% της ζημιάς των 300 ευρώ. Αυτή η αποζημίωση δεν θα συνεχίζεται επ’ άπειρον, καθώς και το μειωμένο ενοίκιο θα έχει ημερομηνία λήξεως. Θα πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο μέχρι να περάσει η πανδημία και να επανέλθει η ομαλότητα, μεταξύ άλλων και στην κτηματαγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα περιθώρια για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις

Το απαραίτητο εργαλείο υλοποίησης αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ήδη αυτή, τίθεται από την Πέμπτη εκ νέου σε λειτουργία καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνώριζαν (ή δεν πρόλαβαν) να κάνουν τις δηλώσεις COVID-19 προκειμένου να διασφαλίσουν εκπτώσεις φόρου για τις μειώσεις ενοικίων που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου-Ιουνίου.

Έτσι, η ΑΑΔΕ δίνει ένα ακόμη χρονικό περιθώριο για την υποβολή τόσο των αρχικών δηλώσεων όσο και των τροποποιητικών για όσους υπέβαλαν μεν δήλωση αλλά έκαναν λάθος.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τουλάχιστον μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ενοικιαστές θα πρέπει να αποδεχθούν τις δηλώσεις που θα γίνουν από τους ιδιοκτήτες, το αργότερο μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Φυσικά, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και μετά καθώς θα πρέπει να γίνονται οι δηλώσεις τόσο για τα "κουρέματα" του Σεπτεμβρίου όσο και για τις εθελοντικές περικοπές που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες βλέπουν τις μειώσεις φόρων στις μερίδες τους στο Taxis. Χρειάζεται βέβαια παρατηρητικότητα καθώς η ΑΑΔΕ αν βλέπει χρεωστικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος αφαιρεί το ποσό από τις 8 δόσεις του φόρου ενώ αν δεν βρίσκει, βάζει την επιστροφή στην άκρη για να την συμψηφίσει με τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ LOOK ΤΗΣ 19 Ιαν 2022 | 19:10

Έκοψε τα μαλλιά της η Κέιτ Μίντλετον: Η μεγάλη αλλαγή στο look της στα 40 της

Η πρώτη εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον για το 2022 έκρυβε μια μεγάλη αλλαγή - Τι άλλαξε λίγες μέρες αφού έκλεισε τα 40.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιαν 2022 | 08:14

Αγορά ακινήτων: Γιατί εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια - Οι δύο λόγοι

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι τιμές των ενοικίων σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ NEWDEAL 10 Ιαν 2022 | 09:24

Αλλαγές στην αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μειώθηκαν οι τιμές - Αναλυτικά τα ποσοστά

Ελαφρά κάμψη σημείωσαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι τιμές που ζητούν οι πωλητές ακινήτων σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 06 Ιαν 2022 | 14:56

Αποκλειστικό: Δείτε τις 47 περιοχές στις οποίες μειώνονται από σήμερα οι φόροι ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ [Πίνακας]

Με την αλλαγή του χρόνου ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης και του ΕΝΦΙΑ.

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" ΣΤΙΣ 300 ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΕΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 05 Ιαν 2022 | 11:45

Πόσο θα έρθει ο λογαριασμός ρεύματος του Ιανουαρίου - Οι επιβαρύνσεις και το σχέδιο επιδότησης

Με την επιδότηση να διαμορφώνεται περίπου στα 20-25 ευρώ, το νοικοκυριό θα επιβαρύνεται με 10-15 ευρώ ανά μήνα στο λογαριασμό του ρεύματος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 04 Ιαν 2022 | 20:46

Απάντηση Παπαδημούλη για την "έξωση" σε άνεργη με προβλήματα υγείας- Ανάλγητο και βαρώνο του real estate τον λέει η ΝΔ

Η ΝΔ απαντά στην επίθεση του Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή το δημοσίευμα περί έξωσης σε άνεργη γυναίκα με προβλήματα υγείας

03 Ιαν 2022 | 11:37

Τέλος το μακρύ μαλλί για την Ελεονώρα Μελέτη: Το σικ κούρεμα της παρουσιάστριας

Η Ελεονώρα υιοθέτησε το πιο σικ κούρεμα της σεζόν και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Δεκ 2021 | 12:45

Αγορά ακινήτων: Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την πορεία της - Ανατιμήσεις ως 32% στην Αθήνα

Σε αναδιάταξη και νέα βάση θα οδηγηθεί η αγορά των πάσης φύσεως κατοικιών, μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα έως τώρα κύματα της πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Δεκ 2021 | 06:35

Οι 6+1 αλλαγές στους φόρους που έρχονται το 2022: Τι θα γίνει με την πληρωμή νέου ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο

Από την 1η Ιανουαρίου οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν θα καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης, ενώ χιλιάδες ενδιαφερόμενοι θα διαπιστώσουν ότι η αγορά ακινήτου κοστίζει ακριβότερα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.