Νiκος Σταθόπουλος: Ποιος είναι ο master των επενδύσεων που αγόρασε τη Forthnet

Ο Νίκος Σταθόπουλος προχώρησε σε μία κίνηση που θα συζητηθεί. Αγόρασε εν μέσω πανδημίας την εταιρεία Forthnet.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νίκος Σταθόπουλος

Ποια η διαφορά μεταξύ μιας καλής εταιρείας και μιας καλής επένδυσης; Ποιος ο ρόλος του timing και της τύχης στις επενδύσεις; Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει έναν επενδυτή επιτυχημένο και πώς αποφασίζει να επενδύσει στη μια ή στην άλλη εταιρεία; Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα δεν θα μπορούσε να δώσει άλλος από τον Νίκο Σταθόπουλο, τον επικεφαλής και βασικό μέτοχο της BC Partners, που βλέπει ό,τι δεν βλέπουν οι άλλοι όταν πρόκειται για επενδύσεις.

Όπως αναφέρει το capital.gr σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα που ηγείται ενός παγκόσμιου Private Equity Fund, της BC Partners, που είναι από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, έχοντας επενδύσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε 117 εταιρείες, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ.

Μία από τις πρόσφατες επενδύσεις του, για την οποία μιλά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Forbes", είναι αυτή στη Forthnet. Αλλά δεν μιλά μόνο για τα σχέδιά του για τη Forthnet. Ο ισχυρός άνδρας της BC Partners, που τα τελευταία 25 χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, μιλά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον και για το ενδεχόμενο το 2021 η BC να επενδύσει σε ακόμα μία ελληνική εταιρεία. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως τα τελευταία 15 χρόνια έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο MVP (Most Valuable Player) των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, Νίκος Σταθόπουλος, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, αριστούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που σπούδασε με υποτροφία στο Harvard Business School, όπου έλαβε MBA, αναλύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας. Ξεκαθαρίζει ότι το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν ευκαιρίες, που υπάρχουν όπως λέει, αλλά ποια είναι η καλύτερη, τονίζοντας ότι αυτό που παραμένει εξαιρετικά δύσκολο στη συγκυρία είναι "η αποτίμηση του κινδύνου".

Εκτός όμως από την ενασχόλησή του με τις επενδύσεις, ο Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος φροντίζει τα Σαββατοκύριακα να παίζει μπάσκετ, είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Harvard Business School, του American School in London, του The Hellenic Initiative και της Impetus, μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που βοηθά μη προνομιούχα παιδιά και νέους. Το φιλανθρωπικό του έργο δεν περιορίζεται μόνο στη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της Impetus. Έχει συγκεντρώσει χρήματα τρέχοντας στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και συμμετέχοντας σε τρεις αγώνες τριάθλου.

- Έχετε δηλώσει πως περίοδοι αβεβαιότητας και αστάθειας έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι παράγουν αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες. Στην τρέχουσα συγκυρία ποιες είναι αυτές;

Είναι φανερό ότι η αβεβαιότητα και η αστάθεια, είτε στο κοινωνικό, είτε στο πολιτικό, είτε στο οικονομικό επίπεδο, λειτουργούν σε πρώτη φάση αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Επειδή όμως αυτό συμβαίνει, μειώνονται και οι αποτιμήσεις των εταιρειών, και σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις γίνονται εντυπωσιακές ευκαιρίες.

Το ζητούμενο για έναν επενδυτή είναι να εκτιμήσει στο γενικό επίπεδο πότε χρονικά και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αρθούν οι αβεβαιότητες, να εντοπίσει εταιρείες που θα κινηθούν ταχύτερα από το γενικό περιβάλλον, που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και θα έχουν ακόμα καλύτερες προοπτικές στην επόμενη φάση, και να κινηθεί εν μέσω της κρίσης, όπου οι πωλητές ίσως είναι λιγότερο απαιτητικοί γιατί χρειάζονται κεφάλαια.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχουν ευκαιρίες, που υπάρχουν, αλλά ποια είναι η καλύτερη ευκαιρία με προοπτική. Αυτό, όμως, ξεχωρίζει και τον ικανό επενδυτή.

Η BC Partners ασφαλώς και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά βασικό της κριτήριο είναι η επιλογή εταιρειών με ανάπτυξη και μέλλον και όχι τόσο βάσει του πόσο φθηνές είναι. Και στην αξιολόγηση αυτή είναι αδύνατον να μη λάβουμε υπόψη τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω μας, τον κλάδο, τη χώρα και την παγκόσμια οικονομική συγκυρία τη δεδομένη χρονική στιγμή της επένδυσης.

-Πότε και πού θα επενδύσει κανείς όταν όλοι οι δείκτες δείχνουν ύφεση, χρειάζεται περισσότερη πεποίθηση από ποτέ. Κι αυτό γιατί η αποτίμηση του κίνδυνου σε ένα τέτοιο περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

- Κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολ., που είναι στα χέρια των private equity funds, αναζητούν επιχειρήσεις για να τοποθετηθούν. Υπό ποιες προϋποθέσεις εκτιμάτε ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια;

Η πρωτόγνωρη επίδραση της COVID-19 στο σύνολο των ανθρώπινων δράσεων παγκοσμίως είχε ως συνέπεια να επενδυθούν το 2020 λιγότερα κεφάλαια. Οι απρόβλεπτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, η αβεβαιότητα για το πώς θα αναδυθούν οι εταιρείες από την κρίση και η μείωση του ΑΕΠ παγκοσμίως ανέστειλαν σειρά από σκέψεις για επενδύσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όλοι τηρούν στάση αναμονής, ενώ υπάρχει και δέος για τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Έτσι, για το 2021 υπάρχουν πράγματι σημαντικά προς επένδυση κεφάλαια από τα private equity funds. Καθώς, λοιπόν, διαφαίνεται ισχυρά πλέον ότι οι εμβολιασμοί θα απελευθερώσουν σταδιακά μέσα στον χρόνο το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι βέβαιο ότι και οι επενδύσεις από αυτά τα κεφάλαια θα πολλαπλασιαστούν.

Η Ελλάδα έχει από την προηγούμενη δεκαετία μια μεγάλη υπολειπόμενη αναπτυξιακή προοπτική, η οποία πήρε αναστολή το 2020. Είναι αδύνατον να μην εκφραστεί το 2021 και να μη διαρκέσει για αρκετά χρόνια. Και η ανάπτυξη αυτή είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων. Η σταθερή κυβέρνηση αλλά και ο συνεπής προσανατολισμός της στον εκσυγχρονισμό των δομών της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας αποτελούν εχέγγυο για την υλοποίηση αυτής της αναπτυξιακής πορείας και έχουν στρέψει στην Ελλάδα τα βλέμματα πολλών επενδυτικών κεφαλαίων.

Επίσης, η οικονομική αναπτυξιακή στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια σημαντική και μοναδική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Και θα είναι καταλύτης για τη μεταμόρφωση και ανάκαμψή της την επόμενη τριετία.

Η Ελλάδα έχει και ένα πολύ μορφωμένο, εξειδικευμένο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, που η αξιοποίησή του και μόνο είναι αυτοδύναμος λόγος ανάπτυξης. Εξάλλου, οι καλύτερες και πιο βιώσιμες επενδύσεις είναι στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα στο Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΜΠΟΡΟΙ 28 Αυγ 2021 | 16:56

Κατακόρυφη καταναλωτική πτώση: Οι λόγοι που δεν πήγαν καλά οι θερινές εκπτώσεις

Χειρότερα από πέρυσι κινήθηκε ο τζίρος των φετινών θερινών εκπτώσεων για την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

ΤΑ ΠΟΣΑ 19 Σεπ 2021 | 12:15

Yπουργείο Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ μέχρι την Παρασκευή - Οι δικαιούχοι

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 20-24 Σεπτεμβρίου

ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 19 Σεπ 2021 | 10:04

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα "ραβασάκια" – Μειωμένα τα νέα εκκαθαριστικά κατά 50% για 1.500.000 ιδιοκτήτες

Τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ετοιμάζεται να στείλει η ΑΑΔΕ σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 19 Σεπ 2021 | 09:50

Έκπτωση για όλους στο ηλεκτρικό ρεύμα - Aνεξάρτητα από ληξιπρόθεσμες οφειλές

Θα εξεταστεί η επέκταση του μέτρου και πέραν του 2021 αν συντρέχουν λόγοι

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 18 Σεπ 2021 | 18:06

Υπουργείο Εργασίας: Αυτά είναι τα νέα δικαιώματα των ντελιβεράδων, μετά τον σάλο με την e-food

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας περιγράφονται αναλυτικά τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων στα ντελίβερι, μετά τα όλα όσα έγιναν με την e-food

ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 18 Σεπ 2021 | 16:29

ΥΠΟΙΚ: Επέκταση της πλατφόρμας για τους πυρόπληκτους και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Επεκτείνεται η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους. Πως θα χορηγηθούν οι απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ.

ΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ 18 Σεπ 2021 | 16:05

Αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη - Δείτε τη λίστα

Δείτε τις δέκα πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη.

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ TWITTER 17 Σεπ 2021 | 21:42

E-food: Έπεσε στο ένα αστέρι η αξιολόγηση της εφαρμογής - Θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες του διαδικτύου

Βροχή από αρνητικές κριτικές έριξαν την αξιολόγηση της εφαρμογής της e-food στο μόλις ένα αστεράκι

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ"; 17 Σεπ 2021 | 16:25

Υπουργείο Εργασίας για την e-food: Δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο Χατζηδάκη

Μετά τον σάλο με την e-food το υπουργείο Εργασίας τονίζει: Ο πρόσφατος νόμος ενισχύει τα εργασιακά δικαιώματα.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ 17 Σεπ 2021 | 15:27

"Τα μαζεύει" η e-food μετά τον σάλο και τις οργισμένες αντιδράσεις: Εγινε λάθος συγνώμη, δεν αλλάζουν οι συμβάσεις των διανομέων

Τα μαζεύει η e-food μετά τον σάλο με το τελεσίγραφο που έστειλε για τις αλλαγές στις συμβάσεις των διανομέων

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 17 Σεπ 2021 | 13:46

Οικονομική έκρηξη στον τουρισμό: Αύξηση 230,3% τον Ιούλιο στον τζίρο των επιχειρήσεων

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σημειώθηκε τεράστια αύξηση στον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων.