Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

Μπορεί όμως να γίνει η φθηνότερη αν χρησιμοποιήσετε μια αντλία θερμότητας, η οποία χρειάζεται έως και τέσσερις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για να επιτύχει τις απαιτούμενες θερμοκρασίες.

Το πετρέλαιο από την άλλη, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, έχει τόσο μικρή διαφορά σε κόστος από το φυσικό αέριο. Αυτό βέβαια, μπορεί να αλλάξει από την μια ημέρα στην άλλη. Ενώ με το πετρέλαιο αγοράζεις στο 1,15 και έχεις "κλειδώσει" αυτή την τιμή για όσο διαρκέσει το απόθεμα στην δεξαμενή, με το φυσικό αέριο υπάρχει η πιθανότητα να εκτονωθεί η κρίση και να επανέλθει η κατάσταση εκεί που όλοι γνωρίζαμε: στο ότι το φυσικό αέριο είναι πιο φθηνό κατά περίπου 30% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ποιο είναι όμως το πιο σημαντικό συμπέρασμα που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, ειδικά φέτος που τα καύσιμα έχουν πάρει φωτιά; Το σπίτι χωρίς μόνωση μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στον ιδιοκτήτη του. Μια μονοκατοικία χωρίς μόνωση, μπορεί να απαιτεί έως και τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα μονωμένο κτίσμα. Έτσι, άσχετα από το αν κάποιος θα μπορέσει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα επιδότησης όπως το "Εξοικονομώ" ή όχι, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου καθώς πλέον η ζημιά του μη μονωμένου ακινήτου, μετριέται σε χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Στις 10 Νοεμβρίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα MyΘέρμανση προκειμένου οι δικαιούχοι του επιδόματος να ξεκινήσουν να κάνουν τις αιτήσεις τους για να πάρουν την προκαταβολή. Χρήματα θα κατατεθούν στους λογαριασμούς όσων πήραν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης ενώ η εκκαθάριση θα γίνει μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών αγοράς. Στην Αττική, το επίδομα θέρμανσης, δεν θα είναι μεγαλύτερο από 200-300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια άρα θα καλύψει ποσοστό της τάξεως του 15-20% της συνολικής δαπάνης.

Ποια θα είναι όμως αυτή η δαπάνη; Εξαρτάται από την επιφάνεια του σπιτιού, από την μόνωση και την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Φυσικά, ρόλο παίζει και το καύσιμο.

Διαβάστε Επίσης

Ιδού λοιπόν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την φετινή έρευνα τιμών:

1. Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,15 (ή και πάνω από 1,2 στην επαρχία), το κόστος θέρμανσης μιας κατοικίας 120 τετραγωνικών μέτρων χωρίς μόνωση, θα κυμανθεί από 1500 ευρώ αν βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα έως και 3150 ευρώ στην Βόρεια Ελλάδα. Αν πάλι το ίδιο ακίνητο είναι μονωμένο, το ίδιο ακίνητο μπορεί να θερμανθεί με 450 έως 1000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή. Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να σκεφτείτε την παρέμβαση στο κτήριο εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Επίσης, το πρόγραμμα Εξοικονομώ και ο νέος κύκλος του είναι… μπροστά.

2. Ο καυστήρας του πετρελαίου πρέπει να συντηρηθεί γιατί φέτος θα σας φάει πολλά χρήματα αν δεν είναι στην σωστή κατάσταση. Ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Κεντρική Ελλάδα θερμαίνεται με 700 ευρώ τον χρόνο αν ο καυστήρας επιτυγχάνει απόδοση 90%. Αν αυτή πέσει για κάποιο λόγο στο 70%, το κόστος θα εκτοξευτεί στα 900 ευρώ. Καλύτερα να επιβαρυνθείτε με το κόστος της συντήρησης παρά να τα χάσετε από καύσιμο.

3. Η τιμή της κιλοβατώρας στο φυσικό αέριο, έχει ήδη φτάσει από τον Οκτώβριο στα 9 με 10 λεπτά και είναι τουλάχιστον διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Άρα, μην περιμένετε -εφόσον διατηρηθούν αυτές οι τιμές- ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Αν για παράδειγμα ενεργοποιηθεί η έκπτωση 15% που έχει υποσχεθεί η ΔΕΠΑ ή αν εκτονωθεί η κρίση (π.χ με την παραλαβή περισσότερο ρωσικού αερίου), θα έχουμε μεγάλη υποχώρηση. Άρα, δεν σημαίνει ότι έχουν "ακυρωθεί" οι επενδύσεις που κάνατε για να θερμανθείτε με το φυσικό αέριο. Πάντως, το διαμέρισμα των 120 τετραγωνικών θα χρειαστεί έως και 600-650 ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του όταν πέρυσι ξόδευε περίπου τα μισά.

4. Στο ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται η μεγαλύτερη προσοχή. Η επιδότηση του κράτους, δεν καλύπτει αυτούς που χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν καθώς περιορίζεται στις 300 έως 600 κιλοβατώρες ανά μήνα. Προσοχή λοιπόν στη συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε. Το κλιματιστικό καταναλώνει την μισή ενέργεια σε σχέση με το ηλεκτρικό καλοριφέρ ή τη σόμπα και η αντλία θερμότητας την μισή ενέργεια σε σχέση με το κλιματιστικό. Άρα, Για ένα σπίτι 120 τετραγωνικών, το ρεύμα με το απλό σώμα καλοριφέρ θα ανεβάσει τον λογαριασμό κατά 1320 ευρώ ενώ η αντλία θερμότητας θα ρίξει την επιβάρυνση στα 330 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 25 Νοε 2021 | 09:50

Πρωτοφανές σκηνικό στον Άλιμο: Διευθυντής σχολείου άφησε τα παιδιά να κρυώνουν γιατί θεωρεί "προσβλητικό" να ανάψει θέρμανση

Τα παιδιά κάνουν μάθημα στο κρύο επειδή ο διευθυντής θεωρεί "προσβλητικό" και "μειωτικό" για διευθυντή ή εκπαιδευτικό να ασχολείται με τη θέρμανση του σχολείου.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «Α» ΩΣ ΤΟ «Ω» 22 Νοε 2021 | 16:40

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Πώς θα ξοδέψετε λιγότερα για πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο και ξύλα - Πρακτικές οδηγίες

Πόσο κοστίζει η θέρμανση ανά σύστημα και περιοχή - Για εξοικονόμηση ενέργειας, βασική προϋπόθεση αποτελεί η υιοθέτηση νέας και διαφορετικής νοοτροπίας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 17 Νοε 2021 | 16:27

Φυσικό αέριο: Το γερμανικό μπλόκο στον Nord Stream 2 εκτόξευσε τις τιμές στην Ευρώπη - Άλμα σχεδόν 8%

Ανησυχία για το εάν η Ευρώπη θα έχει επάρκεια φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ 2000 Η ΚΑΙ 3000 WATT 17 Νοε 2021 | 11:20

"Φαρμακείο" η χρήση ηλεκτρικής σόμπας: Γιατί μπορεί να κοστίζει έως και… ένα ευρώ την ώρα

Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υποχωρούν, μια κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει έως και 30 λεπτά του ευρώ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 16 Νοε 2021 | 17:14

Φυσικό αέριο: Μόλις η Γερμανία "μπλόκαρε" την πιστοποίηση του Nord Stream 2, η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 12%

Μετά την απόφαση της Γερμανίας η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στις αγορές κατά 12%, την ώρα που η Ευρώπη γνωρίζει ήδη εκτόξευση των τιμών.

ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ 16 Νοε 2021 | 10:31

Επίδομα θέρμανσης: Οι δύο αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι ημερομηνίες "κλειδιά" - Αναλυτικός οδηγός

Δύο οι ουσιαστικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Νοε 2021 | 06:57

Επίδομα θέρμανσης: Ανοιξε η πλατφόρμα - Εως τις 10 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Ως τη 10η Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης όσοι υποβάλουν αίτηση έως το τέλος του μήνα και ήταν δικαιούχοι του κατά τη χειμερινή περίοδο 2020/2021.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 15 Νοε 2021 | 09:10

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα εισπράξετε έως 750 ευρώ στις 10 Δεκεμβρίου - Ανοίγει η πλατφόρμα [πίνακας]

Ενεργοποιείται από σήμερα η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με στόχο τα πρώτα χρήματα να κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι 10 Δεκεμβρίου.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ; 14 Νοε 2021 | 11:30

Φυσικό αέριο: Γιατί η τιμή του είναι διπλάσια στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και την Τουρκία

Στην Ελλάδα οι καταναλωτές φυσικού αερίου πληρώνουν διπλάσια τιμή σε σχέση με τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση με την Τουρκία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 13 Νοε 2021 | 14:24

Σε ποιους έρχονται λογαριασμοί ρεύματος "σοκ" των 400 - 600 ευρώ και γιατί

Πολύ μεγάλα ποσά που φτάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ή τα 600 ευρώ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες καταναλωτές.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 12 Νοε 2021 | 16:21

Φυσικό αέριο: Αρχισαν να πέφτουν οι τιμές μόλις ο Πούτιν "'άδειασε" τον Λουκασένκο - Πώς διαμορφώνεται η αγορά

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου για άμεση παράδοση (spot) μειώθηκαν περίπου στο μισό των 155 ευρώ, επίπεδο στο οποίο ανήλθαν τον Οκτώβριο