Ρεκόρ κερδών ανακοίνωσε για το 2016 ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια

Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών €329 εκατ. παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25% και διανομή μερίσματος €0.20 ανά μετοχή

|
SHARE THIS
0
SHARES

Την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του, πέτυχε ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια το 2016 με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε €836 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε €329 εκατ..

Ο Ομιλος έφτασε σε αυτά τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, παρά την υποχώρηση κατά 25% των διεθνών περιθωρίων διύλισης και το γεγονός ότι το 2014 είχε εμφανίσει ζημίες €369 εκατ. και το 2015 καθαρά κέρδη μόλις €45 εκατ..

Δείτε τις δηλώσεις της Δοίκησης του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια

Ιστορικό υψηλό παραγωγής και εξαγωγών

Τα διυλιστήρια του Ομίλου το 2016 σημείωσαν αύξηση της παραγωγής κατά 16% που ανήλθε σε 14,8 εκατ. Μ.Τ., την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του Ομίλου αξιοποιώντας πλήρως την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και τις επιλογές τροφοδοσίας, καταγράφοντας υπεραπόδοση σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια. Επίσης, νέο ιστορικό υψηλό σημείωσαν οι εξαγωγές που ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους, που αντιπροσωπεύει το 56% των πωλήσεων.

 

 

 

Ισχυροποίηση χρηματοοικονομικής θέσης

Οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές και η ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στην χρηματοπιστωτική αγορά, μετά και την επιτυχή αναδιαπραγμάτευση και βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών των διάφορων δανείων και ομολόγων (debt covenants), έδωσαν τη δυνατότητα για μείωση του συνολικού δανεισμού κατά €389 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η αυξημένη χρηματοοικονομική ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες για απ’ ευθείας προμήθεια με τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιράν, Ιράκ και Αιγύπτου, επέτρεψαν την αξιοποίηση ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στη δομή τιμολόγησης αργών πετρελαίων στη Μεσόγειο, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον Ομιλο.

Αύξηση όγκων και μεριδίων

Το 2016 η συνολική εγχώρια κατανάλωση (δασμολογημένη και αδασμολόγητη) σημείωσε οριακή μείωση κατά 0,26% (μείωση της δασμολογημένης κατά 0,81% έναντι αύξησης της αδασμολόγητης κατά 0,91%) και ανήλθε σε 10.424 χιλ. Μ.Τ. έναντι 10.451 χιλ. Μ.Τ. το 2015. Αντίστοιχα, η Εμπορία του Ομίλου αύξησε τις συνολικές πωλήσεις κατά 7,8%.

 

Ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, ο Γρηγόρης Στεργιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια τόνισε:

«Ξεκινάμε πλέον από μια εντελώς διαφορετική βάση από ότι το Μάιο του 2015. Ο Ομιλος πορεύεται σταθερά στη σταδιακή μετατροπή του σε έναν ενεργειακό Ομιλο με δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για την εξασφάλιση πολλαπλών πηγών προμήθειας πρώτων υλών με ευνοϊκές συμφωνίες, και την ανάπτυξη της διεθνούς εμπορίας  σε πετρελαϊκά και άλλα ενεργειακά προϊόντα. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις έρευνες για ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Πραγματοποιούμε σταδιακά το στόχο της μετατροπής της Ελληνικά Πετρέλαια σε ενεργειακή ναυαρχίδα της χώρας και της περιοχής. Οι μέτοχοι και οι επενδυτές μπορούν να είναι σίγουροι ότι η διοίκηση και οι εργαζόμενοι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας και όλα δείχνουν ότι θα το πετύχουμε.»

Για το 2017, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, τόνισε ότι οι στόχοι της διοίκησης είναι η διατήρηση της παραγωγής στα υψηλά επίπεδα του 2016, η συνέχιση της εφαρμογής των συμφωνιών προμήθειας πρώτων υλών, η ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στην εγχώρια και διεθνή εμπορία και η επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με στόχο τη σύναψη συμφωνιών με παγκόσμιας εμβέλειας οίκους.

Διαβάστε Αναλυτικά τα Οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια για το 2016:


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook