Συνάντηση Σταϊκούρα-Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα οικοδομεί τη μετά-κορονοϊό εποχή - Βγαίνει από την κρίση

Η Ελλάδα πιάνει το "νήμα" από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντησή του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σταικουρασ

"Η Ελλάδα οικοδομεί σταδιακά, αλλά σταθερά, τη μετά- κορονοϊό εποχή, πιάνοντας το "νήμα" από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα "στοιχήματα" αυτά μπορούν να κερδηθούν με ευρύτερες λύσεις, με ευρωπαϊκές λύσεις. Προϋποθέτουν, είπε, έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στα βήματα που πραγματοποιούνται για τη μετά- κορονοϊό εποχή, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

1. Αξιοποιούμε την δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη- μέλη, όμως το πράττουμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

2. Εφαρμόζουμε δημοσιονομική πολιτική με ορθολογισμό, προς την κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η οποία περιλαμβάνει, σε συμφωνία με τους θεσμούς, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από το 2019: του ΕΝΦΙΑ, του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις, του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα και των ασφαλιστικών εισφορών. Ενώ, με τις σημερινές διατάξεις στη Βουλή, επέρχονται η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις, η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα και η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

3. Αντλούμε επιτυχώς, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, πόρους από τις αγορές, και διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές επίπεδο. Τελευταία, το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, με νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο έκδοσης, ανεξαρτήτως διάρκειας. Και αποπληρώσαμε, πρόωρα, και το μεγαλύτερο τμήμα του δανείου από το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσμοί, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αγορές και επενδυτές αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του, διακρατείται από τον επίσημο τομέα, έχει μεγάλη μέση ωρίμανση, χαμηλά- ως επί το πλείστον, σταθερά- επιτόκια και χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης.

4. Εκτελούμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως επιβεβαιώνει και η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κομβικής σημασίας τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η ψηφιακή μετάβαση κ.ά.

5. Μειώνουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το επιτυχημένο πρόγραμμα "Ηρακλής", το οποίο και επεκτείνουμε, καθώς και με την υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

6. Εργαζόμαστε μεθοδικά και σκληρά, προκειμένου να αξιοποιήσουμε, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τους σημαντικούς πόρους του ευρωπαϊκού εργαλείου "Next Generation EU", του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027, των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών του προγραμμάτων, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα τρία αυτά εργαλεία δύνανται να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη.

Υπενθυμίζεται, είπε ο υπουργός, ότι η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών κρατών- μελών που υπέβαλαν το οριστικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το "Ελλάδα 2.0", στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα σχέδιο συνεκτικό, ώριμο, φιλόδοξο και καινοτόμο.

Όλα τα παραπάνω, προσέθεσε, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη πρόσφατων θετικών εξελίξεων, όπως είναι: η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας, η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Οι εξελίξεις αυτές, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία για την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν πανηγυρίζουμε, ούτε παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πολλές και μεγάλες. Εργαζόμαστε συνετά και συστηματικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες και να αντεπεξέλθουμε κατά τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις.

Περιέγραψε δε αυτές τις προκλήσεις ως εξής:

-Να υπερβούμε την υγειονομική κρίση και τον οικονομικό της αντίκτυπο.

-Να επιτύχουμε την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν.

-Να αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας.

-Να διατηρήσουμε όσα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία, έως την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία.

-Να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

-Και φυσικά, να επιτύχουμε τόσο την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και τη βέλτιστη αξιοποίησή τους, ώστε να αποτελέσουν καταλύτη για να γίνουν οι κοινωνίες μας πιο συνεκτικές και οι οικονομίες μας πιο ανθεκτικές, προσαρμοζόμενες στις ανάγκες για βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Ελλάδα και Ευρώπη βγαίνουν τώρα από την κρίση

Tην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη εξέρχονται τώρα από την κρίση εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. O επικεφαλής του ESM είπε ότι επικροτεί τον κυβερνητικό στόχο για αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως σημείωσε, θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, και τους συναδέλφους του για τη θερμή υποδοχή τους σήμερα.

Η συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο ήταν το τελευταίο μου ταξίδι μου πριν από τη νέα έξαρση της πανδημίας και της επιβολής πιο αυστηρών περιορισμών. Αυτό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι μου σχεδόν ένα χρόνο μετά, όταν τα μέτρα χαλαρώνουν ξανά. Και είμαι ευτυχής που μπορώ να είμαι ξανά εδώ καθώς βλέπουμε την κατάσταση να βελτιώνεται.

Πιστεύω ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα εξέρχονται τώρα από την κρίση. Όλες οι προβλέψεις από τους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς και από αναλυτές αναφέρονται σε ισχυρή ανάπτυξη από εδώ και εμπρός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τις τελευταίες προβλέψεις της και επιβεβαιώνει για την Ελλάδα μία καλή ανάπτυξη φέτος και πολύ ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος, πάνω από 6%. Κατά μέσο όρο, οι χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να επανέλθουν στις αρχές του 2022 στην προ της κρίσης επίδοσή τους του 2019. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα προχώρησε πολύ την τελευταία δεκαετία και αναδύθηκε ισχυρότερη από την προηγούμενη κρίση. Η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στις αρχή της πανδημίας από ό,τι πριν από την κρίση του κρατικού χρέους. Η δημοσιονομική της θέση ήταν καλή μετά από μία μακρά και επώδυνη προσαρμογή.

Η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης και η προώθηση ενός υψηλού αναπτυξιακού δυναμικού αποτελούν βασική πρόκληση για το μέλλον. Η καλή χρήση των διαθέσιμων πόρων θα στηρίξει σημαντικά την ανάκαμψη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα θα λάβει τους περισσότερους πόρους σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα να απορροφήσει τους πόρους αυτούς αποτελεσματικά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας. Μπορώ μόνο να επιδοκιμάσω αυτή την πρόθεση, η οποία δεν απαιτεί μόνο

• την παραγωγική χρήση των πολύ υψηλών πόρων της ΕΕ, αλλά και

• μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη ενός φιλικού στις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ανέφερε ο υπουργός,

• συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων,

• περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της διοίκησης γενικά,

• μία μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος,

• και τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία που είναι ο στόχος όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού με τις πολιτικές αυτές θα είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Όπως γνωρίζετε, ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος και ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Ο ESM κατέχει περίπου το 55% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η μέση διάρκεια αποπληρωμή των δανείων του ESM/EFSF είναι 31 χρόνια. Έχουμε πραγματικό συμφέρον για την καλή οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της Ελλάδας. Έχουμε μία μακροπρόθεσμη προοπτική. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και δική μας επιτυχία.

Το χρέος έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Επομένως, όπως είπα προηγουμένως, η καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων της ΕΕ και του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδέσμευση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού που θα είναι η βάση για να διασφαλισθεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα διατηρηθεί στο μέλλον.

Αυτό είναι επίσης καλό και για τον ελληνικό λαό, επειδή η συγκέντρωση στις σωστές πολιτικές θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην επικείμενη ανάκαμψη και τα επόμενα χρόνια".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 18 Ιουν 2021 | 18:14

Κορονοϊός: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη - Γιατί διασπείρεται "ύπουλα"

Το χαρακτηριστικό της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού που την κάνει τόσο μολυσματική.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Ιουν 2021 | 17:53

Κορονοϊός: 252 κρούσματα στην Αττική - 38 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Ακριβώς όσα και χθες Πέμπτη τα κρούσματα που βρέθηκαν στην Αττική - Αποκλιμάκωση για αρκετές περιοχές της χώρας

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Ιουν 2021 | 17:33

Κορονοϊός: 469 νέα κρούσματα σήμερα - 307 διασωληνωμένοι και 20 θάνατοι

Ανακοινώθηκαν 469 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα - 40.669 συνολικά τα τεστ και ο δείκτης θετικότητας στο 1,15 %.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 18 Ιουν 2021 | 16:37

Κορονoϊός - Γερμανία: Βγήκε από τις "επικίνδυνες" περιοχές η Ελλάδα - Χωρίς καραντίνα οι τουρίστες θα επιστρέφουν σπίτι τους

Η Γερμανία έβγαλε από τη λίστα των περιοχών κινδύνου για κορονoϊό την Ελλάδα, τη Γαλλία και τμήματα της Ισπανίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 18 Ιουν 2021 | 14:55
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 18 Ιουν 2021 | 08:45

Γώγος: Αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, πρέπει να αυξηθεί ο αναγκαίος αριθμός των εμβολιασμένων

Ο Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και τις παρενέργειες των εμβολίων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 18 Ιουν 2021 | 08:15

Παγώνη: Να πάει να εμβολιαστεί ο Πολάκης - Οι κόρες του έχουν κάνει το εμβόλιο

Η Ματίνα Παγώνη, μίλησε σε σημερινή συνέντευξή της για τους εμβολιασμούς των γιατρών, την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιουν 2021 | 07:55

Ηχηρή σιωπή Τσίπρα για το αντιεμβολιαστικό παραλήρημα Πολάκη - ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει και σφυρίζει αδιάφορα

Στο Μαξίμου τονίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει δημόσια ή μέσω της σιωπής του τον Παύλο Πολάκη

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 18 Ιουν 2021 | 07:52

Αναλυση Reuters: Η ινδική μετάλλαξη κυριαρχεί στον πλανήτη - Πάνω από 4 εκατ. οι νεκροί από κορονοϊό παγκοσμίως

Στις πέντε χώρες που θρηνούν τους βαρύτερους απολογισμούς - ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Μεξικό - έχει σημειωθεί σχεδόν το 50% των θανάτων από τον κορονοϊό στην υφήλιο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 18 Ιουν 2021 | 07:45

Ο Ακης Σκέρτσος στο TheTOC: "Να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιαστούν - Θα στερηθούν τη ψυχαγωγία τους"

Ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος μιλάει στο TheTOC για τα μέτρα που θα υπάρξουν από το φθινόπωρο για εκείνους που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΩΡΕΣ 17 Ιουν 2021 | 21:09

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Παρασκευή

Σε 141 σημεία σε όλη την χώρα ο ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή δωρεάν rapid test.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ 17 Ιουν 2021 | 19:46

Χάρτης ECDC: "Πράσινη" η Ελλάδα - Κάτω από το 1% ο δείκτης θετικότητας

Η Ελλάδα παραμένει "πράσινη" όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, σύμφωνα με τα στοχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:42

Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου: Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος

Η απόφαση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.