Επίθεση σε ενεργειακή εγκατάσταση στην ουκρανική περιοχή του Χάρκιβ καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι το πλήγμα σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ περί "ενεργειακής εκεχειρίας" μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Με ανάρτησή του στα social media, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: "Οι Ρώσοι χτύπησαν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Χάρκιβ. Και όλα αυτά έγιναν ΑΦΟΥ ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την δήλωσή του περί ενεργειακής εκεχειρίας".
Today, there was a statement from the President of the United States that an energy ceasefire has been secured. This is good news for everyone – and it is important that it become reality. Unfortunately, Ukrainian skies have been infested with Russian "shaheds” all day today. There have been glide bomb strikes and strikes on our energy infrastructure too. A power plant in Kharkiv was attacked this evening. Overall, this past week alone, the Russians have carried out more than 200 strikes on our electricity generation and transmission facilities in Ukraine, and another 17 strikes this week targeted gas and oil facilities. They have killed more than 150 of our people, and more than 700 people have been wounded. Ukraine has proposed many de-escalatory steps. Putin had one answer to all of them – "nyet.” We do hope that he will finally say something to America, Ukraine, and the entire world that will lead to a real and dignified peace. Ukraine wants peace. The question is whether Russia does. The Armed Forces of Ukraine have received all the appropriate orders. We are awaiting clear details of the dialogue between America and Russia – and we expect Putin to follow through on what President Trump said.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 11, 2026
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η επίθεση έπληξε τον θερμοηλεκτρικό σταθμό CHP-5 στο Χάρκιβ, ενώ οι αναφορές κάνουν λόγο και για πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές στο Κίεβο. Η εξέλιξη καταγράφεται ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστοι οι όροι εφαρμογής της εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η ανακοίνωση Τραμπ για άμεση ενεργειακή εκεχειρία
Λίγες ώρες πριν από τις αναφορές για το νέο πλήγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γνωστοποιήσει μέσω του Truth Social ότι Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.
Στην ανάρτησή του, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε: "Με άμεση ισχύ, κηρύσσεται 'ενεργειακή εκεχειρία' στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας".
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, απευθύνοντας έκκληση να τηρηθεί: "Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει. Μην την παραβιάσετε! Σας ευχαριστούμε για την προσοχή που δείξατε στο θέμα αυτό".
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο και τον μηχανισμό εφαρμογής της συμφωνίας, ενώ η Μόσχα δεν είχε επιβεβαιώσει επισήμως ότι αποδέχεται την εκεχειρία.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα διακόψει αντίστοιχα τα πλήγματα κατά των ουκρανικών υποδομών. Παράλληλα, το Κίεβο αναμένει περισσότερες πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη η προτεινόμενη εκεχειρία.
Έκπληκτός ο Ζελένσκι από την ανακοίνωση Τραμπ για ενεργειακή εκεχειρία
Αιφνιδιασμένος από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την επίτευξη ενεργειακής εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν να αναστείλουν τις επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία.
Τη θέση του γνωστοποίησε μέσω του Truth Social, όπου έγραψε: "Με άμεση ισχύ, υπάρχει ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν. Μην την παραβιάσετε!".
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσινγκτον ασκούσε πιέσεις στο Κίεβο να διακόψει τα πλήγματα εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων. Σε συνέντευξή του στο Axios, ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι δεν είχε λάβει προηγουμένως ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τραμπ.
"Αν ο πρόεδρος Τραμπ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τον Πούτιν, παρακαλούμε να μας πείτε πότε ξεκινά η εκεχειρία. Είμαστε έτοιμοι και θα τη δεχτούμε", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο δεν αποκλείει την αποδοχή μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία από τη ρωσική πλευρά. Ωστόσο, έως τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών, καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν είχε επιβεβαιώσει επίσημα ότι έχει συναφθεί σχετική συμφωνία.
Η πρόταση Ζελένσκι για 60 ημέρες πλήρους κατάπαυσης του πυρός
Πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει, την Κυριακή, ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια, εφόσον η Μόσχα αναστείλει τα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία.
Ο ίδιος επέμεινε, παράλληλα, στην ανάγκη ύπαρξης σαφών εγγυήσεων που θα διασφαλίζουν την τήρηση οποιασδήποτε συμφωνίας. "Είναι δυνατό να σταματήσουν οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές ακόμη και σήμερα, αλλά ο Πούτιν δεν θέλει να το κάνει", ανέφερε, επιρρίπτοντας στη Ρωσία την ευθύνη για τη συνέχιση του πολέμου.
Πέρα από την ενεργειακή εκεχειρία, ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε και το ενδεχόμενο διεξαγωγής προεδρικών εκλογών. Η τοποθέτησή του ήρθε μετά τις νέες δημόσιες πιέσεις του Τραμπ σχετικά με την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία, εάν η Ρωσία αποδεχόταν την πλήρη παύση των εχθροπραξιών για διάστημα δύο μηνών.
"Παρακαλώ, πείτε στον Πούτιν να μας δώσει δύο μήνες, 60 ημέρες πλήρους εκεχειρίας, 60 ημέρες, και θα οργανώσουμε εκλογές", δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο της Ουκρανίας απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών κατά τη διάρκεια εφαρμογής του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος παραμένει σε ισχύ εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας που δημιουργεί ο πόλεμος. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η απόφαση για το ποιος θα ηγηθεί της χώρας πρέπει να ανήκει στους ίδιους τους Ουκρανούς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για να πραγματοποιηθούν εκλογές θα πρέπει προηγουμένως να έχουν σταματήσει οι πολεμικές συγκρούσεις.

Η συμφωνία Τραμπ - Πούτιν για την προμήθεια εκατομμυρίων τόνων ντίζελ
Η εξαγγελία για ενεργειακή εκεχειρία έρχεται μετά την ανακοίνωση μιας ακόμη συμφωνίας από τον Τραμπ, στις 9 Οκτωβρίου, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ρωσικού ντίζελ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες διεθνείς αγορές.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του, η αρχική ποσότητα θα ξεπερνά τους 300.000 τόνους. Για τον Νοέμβριο προβλέπεται η διάθεση επιπλέον 500.000 τόνων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να προστεθεί ακόμη ένα εκατομμύριο τόνοι.
Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι, εφόσον το επιτρέπουν οι δυνατότητες των ρωσικών διυλιστηρίων, θα ακολουθήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλοι τρία εκατομμύρια τόνοι καυσίμου. Με βάση τις ποσότητες που παρουσίασε, το συνολικό μέγεθος των προμηθειών διαμορφώνεται σε περίπου 4,8 εκατομμύρια τόνους.
Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, η ενίσχυση της προσφοράς ντίζελ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική και ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις διεθνείς αγορές. Η προοπτική αυτή, ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις από την ουκρανική πλευρά. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η διευκόλυνση των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών ενδέχεται να αυξήσει τα έσοδα της Μόσχας, την ώρα που οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις προμήθειες, ανακοινώθηκε επίσης προσωρινή χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό κλάδο, με στόχο να καταστεί δυνατή η διάθεση των συγκεκριμένων ποσοτήτων καυσίμου στις αγορές.
Την ίδια περίοδο, ο Τραμπ είχε απευθύνει δημόσια έκκληση προς το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια, ενώ είχε θέσει και ζήτημα αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, εφόσον η Ρωσία αναλάβει αντίστοιχες δεσμεύσεις και παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την τήρησή τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
