Follow us

Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές της Βρετανίας

To 2021 θα φέρει σημαντικές αλλαγές στους Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία λόγω Brexit.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Λίγες ώρες έχουν περάσει αφότου Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για το Brexit η οποία αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των αλλοδαπών που είτε εργάζονται είτε σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία, άρα και των Ελλήνων.

Στις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε, με την Ελλάδα να επηρεάζεται, τόσο στον τομέα των εξαγωγών και του τουρισμού όσο και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις επενδύσεις. Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να δουν και οι ελληνικές οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει για τους φοιτητές

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα δουν μια σημαντική αύξηση στα δίδακτρα τους καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές. Κατά μέσο όρο πρόκειται για μία αύξηση που μπορεί να ξεπερνά ακομη και τις 16.000 ευρώ τον χρόνο.

Οσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν εξασφαλίσει ότι θα πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους.

Επίσης, είναι πιθανό σταδιακά να μειωθεί το ενδιαφέρον προς τα βρετανικά πανεπιστήμια καθώς δεν θα υπάρχει η εγγύηση ότι θα μπορεί κάποιος να μείνει και να εργαστεί εκεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Συμφωνα με την DW το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα Erasmus που επιτρέπει στους φοιτητές των πανεπιστημίων της ΕΕ να βρίσκονται σε άλλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και να εξασκούν γλωσσικές δεξιότητες.

Ο Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να αντικαταστήσει το Erasmus με ένα πρόγραμμα Turing, που πήρε το όνομά του από τον μαθηματικό Alan Turing, όπου οι μαθητές θα μπορούν να περνούν χρόνο σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δυσκολίες για τους εργαζόμενους

Με τη νέα χρονιά, η μετάβαση στη Βρετανία δεν θα είναι εύκολη για όποιον δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μετανάστες μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους.

Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.


Τι θα γίνει με τους Βρετανούς τουρίστες

Το οριστικό διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να μειώσει επίσης τους Βρετανούς τουρίστες. Δύο δισ. ετησίως φτάνουν τα έσοδα της Ελλάδας από τους Βρετανούς τουρίστες, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας. Το συνάλλαγμα θα είναι πολύ πιο ακριβό με μια πιθανή πτώση της λίρας, καθιστώντας ακριβά τα τουριστικά πακέτα διακοπών.

Παρόλο που δεν θα υπάρχει αίτημα έκδοσης τουριστικής βίζας, αυτή η κατάσταση της ανασφάλειας, της άγνοιας, μιας γενικότερης ανωμαλίας που θα υπάρξει στις μεταφορές και τις σχέσεις των πολιτών των δύο κρατών αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ροής των τουριστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τη Βρετανία σε περίπτωση μη συμφωνίας

Τέλος θα μπει σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τη Βρετανία στην περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ για το επικείμενο Brexit, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι τους επενδυτές ότι εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιχειρήσεις επενδύσεων που σήμερα παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες ή ασκούν δραστηριότητες σε χρηματοπιστωτικά μέσα ή διαθέτουν μερίδια ΟΣΕΚΑ ή ΟΕΕ στην Ελλάδα, από 1/1/2021 δε θα μπορούν να συνεχίσουν ελεύθερα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα. Συνεπώς, θα διαφοροποιείται η διαδικασία αδειοδότησης των προαναφερόμενων εταιριών ως προς τις δραστηριότητες τους σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαία ΕΕ

Βαρβιτσιώτης: Ιστορική η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

Ιστορική χαρακτηρίζει την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας πως έχουμε Brexit με συμφωνία και ότι η Ευρώπη προχωράει μπροστά. "Ναι! Έχουμε Brexit με συμφωνία. Πρόκειται για μία ιστορική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ. Ένα no deal, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για το εμπόριο, την οικονομία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. H Ευρώπη προχωράει μπροστά!" έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ 111.220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ 23 Σεπ 2022 | 12:58

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκινά η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένων

Στην δεύτερη φάση της εφαρμογής της μπαίνει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 23 Σεπ 2022 | 11:05

Συρίγος: Θα σταλούν χρήματα στους φοιτητές στη Ρωσία μέσω των ελληνικών προξενείων

"Έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών οι γονείς των φοιτητών αυτών να δώσουν χρήματα στα ελληνικά προξενεία, προκειμένου από εκεί να τα πάρουν τα παιδιά", είπε ο κ. Συρίγος.

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ 21 Σεπ 2022 | 13:56

ΑΠΘ: Συγκέντρωση φοιτητών έξω από την Πρυτανεία κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας [εικόνες]

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν αυτή την ώρα φοιτητικοί σύλλογοι έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ.

ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 17 Σεπ 2022 | 12:01

Πώς θα αγοράσετε σπίτι με επιδότηση του δημοσίου - Ολα τα "κλειδιά": Ποιοι και πώς μπορούν να ωφεληθούν

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απόκτηση κατοικίας με επιδότηση του δημοσίου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 16 Σεπ 2022 | 14:09

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Πήγαν να κολλήσουν πάνω σε ασπίδα των ΜΑΤ ψήφισμα για την πανεπιστημιακή αστυνομία και... [εικόνες - βίντεο]

Από πλευράς συγκεντρωμένων εκτοξεύτηκαν διάφορα αντικείμενα, όπως αβγά και μπουκάλια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χρήση χημικών.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 14 Σεπ 2022 | 20:33

Προπύλαια: Επεισόδια ανάμεσα σε φοιτητές και Αστυνομία - Ξύλο και χημικά [Εικόνες - Βίντεο]

Ένταση ανάμεσα σε μέλη φοιτητικών συλλόγων και τις αστυνομικές δυνάμεις - Έγινε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 14 Σεπ 2022 | 19:56

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω φοιτητικής πορείας

Σε εξέλιξη είναι στα Προπύλαια συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ΜΠΑΧΑΛΟ 07 Σεπ 2022 | 12:31

Χρειάζεται η πανεπιστημιακή αστυνομία "προστασία" από τα ΜΑΤ;- Η πρεμιέρα, τα προβλήματα και οι αντιδράσεις

Η πανεπιστημιακή αστυνομία στην πρεμιέρα της χρειάστηκε την προστασία των ΜΑΤ απέναντι στους φοιτητές

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 06 Σεπ 2022 | 09:15

Γιατί απεργούν σήμερα στα ιδιωτικά κανάλια - Χωρίς δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές

Απεργία 24 ωρών πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη 6/9 οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ 01 Σεπ 2022 | 11:18

Κρήτη: Εκπαιδευτικοί και φοιτητές κοιμούνται σε... αυτοκίνητα και παραλίες - Απόγνωση λόγω τσουχτερών ενοικίων

Το πρόβλημα αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν φοιτητές που πέρασαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης και αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 31 Αυγ 2022 | 12:39

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Κόβουν τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών σε Κομοτηνή και Ξάνθη

Η πρυτανεία του Δ.Π.Θ. χαρακτηρίζει "αναπόφευκτη, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης του Πανεπιστημίου", την αναστολή της δωρεάν μεταφοράς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31 Αυγ 2022 | 11:13

Επεισόδια, ξύλο και χημικά μεταξύ απεργών και ΜΑΤ στη Μαλαματίνα - Παρόντες δύο βουλευτές [βίντεο - εικόνες]

Ένταση ξέσπασε μεταξύ απεργών και ΜΑΤ στη Μαλαματίνα, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες για τραυματίες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ 29 Αυγ 2022 | 12:35

Τι είναι τα φαινόμενα της μεγάλης ή της σιωπηλής παραίτησης των εργαζομένων - Εργατολόγος εξηγεί

Διευκρινίσεις για τα φαινόμενα της "μεγάλης παραίτησης" και της "σιωπηλής παραίτησης" των εργαζομένων έδωσε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.