Follow us

Τουλάχιστον μία 10ετία για τη σύγκλιση των μισθών με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η Ελλάδα εμφανίζεται τρίτη από το τέλος στη σχετική λίστα της Eurostat.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στα 1.161 ευρώ ο μέσος μισθός τον Ιούλιο - Αυξήθηκε 4,61% μέσα σε ένα έτος

Με περίπου μία 10ετία αυξήσεων, και αν έχουμε μέση ετήσια αύξηση 3%, θα καταστεί εφικτό να φτάσει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, από το 68% που ήταν το 2022, στο 100% του μέσου όρου της Ε.Ε., σύμφωνα με το capital.gr

Μπορεί τα εισοδήματα στην Ελλάδα να έχουν μια σταθερά ανοδική πορεία μετά το 2021, με τον κατώτερο μισθό να έχει αυξηθεί κατά 10%, στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ το 2021, και τον μέσο μισθό να έχει αυξηθεί στα 1.200 ευρώ, από 1.000 ευρώ, αλλά η πολυετής οικονομική κρίση έχει αυξήσει πολύ την απόσταση από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η Ελλάδα εμφανίζεται τρίτη από το τέλος στη σχετική λίστα της Eurostat με βάση την κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που φτάνει στη χώρα μας στο 17% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, μετά τη Σλοβακία (67%) και τη Βουλγαρία (59%). Μάλιστα για την περίοδο 2009 - 2021, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που κατέγραφε καθαρή μείωση των εισοδημάτων ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτερου μισθού στα 900 ευρώ μέχρι και το τέλος της δεύτερης θητείας της στα μέσα του 2027 είναι ρεαλιστικός, αλλά υπό προϋποθέσεις, όπως είναι η παραγωγικότητα εργασίας, η σταθερή, υψηλή αύξηση του ΑΕΠ και η εξυγίανση της αγοράς εργασίας από στρεβλώσεις που εμφανίζονται σήμερα σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση. Στους κλάδους αυτούς, παρότι η πολυετής οικονομική κρίση δεν είχε τόσο αρνητική επίδραση όσο αλλού, σήμερα παρακολουθούμε να υπάρχει μια έλλειψη εργατικού της τάξης του 30% και να μην μπορεί να καλυφθεί παρότι και οι μισθοί αυξήθηκαν και η ανεργία παραμένει σε πραγματικά επίπεδα κοντά στο 11%.

Τουλάχιστον μία 10ετία για τη σύγκλιση των μισθών με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η παραγωγικότητα εργασίας

Η πρώτη βασική προϋπόθεση που θα επιτρέψει μια ισόρροπη αύξηση των μισθών είναι η σταθερή αύξηση παραγωγικότητας της εργασίας. Τούτο με δεδομένο ότι μόνο με τη σύνδεση των αμοιβών και των αυξήσεων με την παραγωγικότητα μπορούμε να μιλήσουμε για υγιή ανάπτυξη της οικονομίας. Για την Ελλάδα τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολύ μεγάλα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ, η ελληνική παραγωγικότητα της εργασίας σε απασχολούμενους είναι περίπου στο 61% του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο 55% του μέσου όρου της Ευρωζώνης των "19". Αντίστοιχα, η ελληνική παραγωγικότητα σε ώρες εργασίας είναι περίπου στο 49% του μέσου όρου της Ε.Ε.-27 και στο 43% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Οι χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας οφείλονται κυρίως στη μη αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εργασία, καθώς και στη μη επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Σημείο καμπής για την αλλαγή των πραγμάτων είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, αν βεβαίως αξιοποιηθούν σωστά τα 36 δισ. ευρώ τα οποία έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα μέχρι και το 2026.

Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό στοιχείο σχετίζεται με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που αναμένεται να γίνει οξύτερο με την πάροδο του χρόνου. Το γεγονός, δηλαδή, ότι το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας θα μεγαλώνει σε ηλικία, κάνοντας την προώθηση αλλαγών όλο και δυσκολότερη. Και εδώ η πρώτη λύση είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας, που είναι από τα χαμηλότερα εντός της Ε.Ε.

Διαβάστε Επίσης

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας θα βοηθήσει και την οικονομική μεγέθυνση, ώστε οι αυξήσεις στους μισθούς να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Οι προβλέψεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του ΔΝΤ συγκλίνουν, με μια μικρή απόκλιση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, και οι δύο διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026 και στη συνέχεια περιμένουν την υποχώρηση της ανάπτυξης, από το 2027 και μετά, στο 1,5% σύμφωνα με την Επιτροπή και στο 1,2% σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ωστόσο οι αυξήσεις των μισθών θα ακολουθούν το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ συν τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, ο οποίος θα παραμείνει επίσης πάνω από το 2%. Συνεπώς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα θα παραμείνει σίγουρα πάνω από το 3% για περισσότερο από 10 χρόνια. Επομένως, η ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει αυξήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στη σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Μισθοί

Πρόβλημα ακόμη οι υψηλές εισφορές

Εκτός από τις αυξήσεις που θα πρέπει να γίνουν, οι ονομαστικοί μισθοί επιβαρύνονται ακόμη από υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, παρά τη μείωσή τους κατά 4,4% την προηγούμενη 4ετία. Ειδικότερα, σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές στο 36,16% του ονομαστικού μισθού τους. Οι εργοδότες και εργαζόμενοι πληρώνουμ

0ν επίσης από 3% για επικουρική ασφάλιση, 4,55% για υγειονομική περίθαλψη οι εργοδότες και 2,55% οι εργαζόμενοι και, τέλος, 1,41% οι εργοδότες στο πλαίσιο των συνεισπραττόμενων εισφορών για ανεργία, ΛΑΕΚ, εργατική εστία κ.λπ. και 1,65% για τις αντίστοιχες εισφορές οι εργαζόμενοι.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει ακόμη από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές ανάμεσα στις χώρες - μέλη του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, ενώ οι κρατήσεις για φόρο εισοδήματος είναι σε μέσα επίπεδα λίγο πάνω από το 10%, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου φτάνουν τη φορολογία στην εργασία πάνω από το 45%. Οι υψηλές εισφορές, εκτός από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, αποτελούν ακόμα και σήμερα αντικίνητρο προσλήψεων. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 1% σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη μείωση, κατά 0,5%, θα γίνει το 2025 και η δεύτερη δόση, επίσης κατά 0,5%, θα γίνει το 2027.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ 18 Μαϊ 2024 | 13:27

Ζορίζονται οι Τούρκοι από την ακρίβεια: Μια οικογένεια θεωρείται φτωχή ακόμα και με τρεις κατώτατους μισθούς

Αυξήθηκαν τα όρια πείνας και φτώχειας στην Τουρκία, καθώς η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται διαρκώς.

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ 15 Μαϊ 2024 | 15:43

Κομισιόν για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και πληθωρισμό 2,8%

Η Κομισιόν αναμένει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,2% το 2024.

ΑΠΟ 3,2% ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 14 Μαϊ 2024 | 12:53

Επιμένει ο πληθωρισμός με επίκεντρο τα τρόφιμα - Οριακή υποχώρηση στο 3,1% τον Απρίλιο

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται με αισθητά έντονους ρυθμούς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ 14 Μαϊ 2024 | 11:40

ΑΔΜΗΕ: Θετική εξέλιξη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Ο Φορέας Υλοποίησης προχωρά με ταχείς ρυθμούς την εκπόνηση της μελέτης κόστους/οφέλους

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 14 Μαϊ 2024 | 07:29

Ηρεμα νερά με διαφωνίες και αγκάθια: Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Μητσοτάκης και Ερντγοάν τα είπαν για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ στις δηλώσεις που έκαναν στον Τύπο συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

ΗΠΑ 14 Μαϊ 2024 | 00:09

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: "Ενθαρρύνουμε την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο"

"Η δουλειά των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και η παρουσία μας στο Αιγαίο, ενισχύει το ΝΑΤΟ και βοηθά στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Κρεμλίνου".

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 13 Μαϊ 2024 | 22:36

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν: Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, τα "αγκάθια" και η θετική ατζέντα

Τι έγινε στην Άγκυρα ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Οι διαφωνίες για Χαμάς, Μονή της Χώρας και μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και οι εμπορικές συμφωνίες και το μεταναστευτικό

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 13 Μαϊ 2024 | 20:04

Κυβερνητικές πηγές: Τέλος του έτους η νέα συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Πάνω από μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα, μαζί με τις διευρυμένες επαφές.

ΤΙ ΑΠΑΘΑΤΙΣΕ Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ 13 Μαϊ 2024 | 19:25

Τα φωτογραφικά κλικ από την Άγκυρα: Ο αγέλαστος Ερντογάν και οι αμήχανες χειραψίες [Εικόνες]

Στις φωτογραφίες από την άφιξη Μητσοτάκη, αλλά και από την υποδοχή του από τον Ερντογάν, αποτυπώνονται τα παγωμένα χαμόγελα, οι τυπικές χειραψίες, αλλά και η αμηχανία ανάμεσα στους παρευρισκόμενους

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 13 Μαϊ 2024 | 17:40

Eurovision 2024: "Σφάχτηκαν" οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ισραήλ μετά τα χασμουρητά της Σάττι - Πώς αντέδρασε η EBU

Το κλίμα ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή αποστολή στη Eurovision 2024 ήταν τεταμένο πριν τον τελικό

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 13 Μαϊ 2024 | 14:18

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη στην Αγκυρα

O πρωθυπουργός προσγειώθηκε στην Άγκυρα λίγο μετά τις 15:00 - Ο Ερντογάν τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

"ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" 13 Μαϊ 2024 | 12:02

Eurovision: Έξαλλος ο Μαργαρίτης Σχοινάς με την απόφαση της EBU να απαγορεύσει την ευρωπαϊκή σημαία

O Μαργαρίτης Σχοινάς κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση για την απόφαση της να απαγορεύσει τις ευρωπαϊκές σημαίες στην Eurovision. Διαψεύδει η EBU.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΑΣΤΡΑΠΗ 12 Μαϊ 2024 | 20:01

Εκτός προγράμματος συνάντηση του Ράμα με Κοσοβάρους στην Αθήνα - Δίπλα στο Κλειστό του Γαλατσίου

Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε μία ιδιαίτερου συμβολισμού εκτός προγράμματος συνάντηση.