Follow us

Εφορία: Αυτό είναι το σχέδιο για να πληρώσουν επιτέλους και οι "εξαφανισμένοι" ελεύθεροι επαγγελματίες

Η εφορία θα χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες ώστε να πληρώσουν επιτέλους και όσοι μονίμως δηλώνουν ζημιές

Το μεγάλο ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια θα είναι να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα αλλά χωρίς να αυξηθούν -ή ακόμη και να μειωθούν- οι φορολογικοί συντελεστές. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η υλοποίηση της σύστασης που έκανε για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Αυτό σημαίνει ότι πολίτες που δεν πληρώνουν τίποτα -και είναι εκατομμύρια στην Ελλάδα- να ξεκινήσουν να πληρώνουν κάτι και φορολογούμενοι που αποκρύπτουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία να υποχρεωθούν να έρθουν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Στόχος των φορολογικών αρχών είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον η τεχνολογία ώστε αυτό που πριν από χρόνια φάνταζε αδύνατο λόγω και του περιορισμένου αριθμού ελεγκτών, τώρα να αρχίσει να αποδίδει.

Διαβάστε Επίσης

Ένα από τα μεγαλύτερα "στοιχήματα" για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να αυξηθούν τα φορολογητέα κέρδη των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Οι τελευταίοι, έχουν ευνοηθεί αισθητά με τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια (μείωση του κατώτατου συντελεστή στο 9% από 22%, αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα κλπ) ενώ αναμένεται να ευνοηθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κάτι που έχουν εξαγγείλει και τα δύο κόμματα που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στις εκλογές.

Από το 2016 όταν και έγινε η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, οι αυτοαπασχολούμενοι άρχισαν να εξαφανίζουν φορολογητέα κέρδη από τις δηλώσεις. Έτσι, από τα 5 δις. ευρώ φτάσαμε και κάτω από τα 3,5 δις. ευρώ. Τώρα, το ζητούμενο είναι να αντιστραφεί αυτή η πορεία και να επανέλθουν τα δηλωθέντα κέρδη πάνω από τα 5 δις. ευρώ καθώς αυτό δικαιολογείται και από τις οικονομικές συνθήκες των τελευταίων. Ετών. Το να δηλώνονται έσοδα άνω των 40 δις. ευρώ και τα φορολογητέα κέρδη να είναι μόλις 4 δις. ευρώ, το να εμφανίζουν ζημιές επι σειρά ετών οι περισσότεροι επαγγελματίες, κρίνεται αδιανόητο οπότε το βάρος το επόμενο χρονικό διάστημα θα πέσει κυρίως στην αξιολόγηση των επαγγελματικών δαπανών.

Σε επίπεδο εσόδων των αυτοαπασχολούμενων, έχει γίνει δουλειά λόγω της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Βέβαια τα συνήθη ύποπτα επαγγέλματα εξακολουθούν και πληρώνονται με μετρητά. Τουλάχιστον στον χώρο της οικοδομής, τα πολλά προγράμματα επιδότησης τύπου "εξοικονομώ" έχουν λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων.

Το ζητούμενο για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι με τη χρήση τεχνολογίας (σύγκριση με βάση το μέσο περιθώριο κέρδους του συγκεκριμένου κλάδου) να εντοπίζονται περιπτώσεις επαγγελματιών με αδικαιολόγητα χαμηλά κέρδη ώστε οι έλεγχοι που θα γίνονται να είναι απολύτως στοχευμένοι. Ζητούμενο να σταματήσει το φαινόμενο ακόμη και οι προσωπικές δαπάνες να χαρακτηρίζονται επαγγελματικές και έτσι να χάνεται φορολογητέα ύλη εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Για τις πισίνες, η ΑΑΔΕ θα υιοθετήσει το γαλλικό μοντέλο που οδήγησε στον εντοπισμό τουλάχιστον 20.000 "κρυφών" δεξαμενών. Με τεχνητή νοημοσύνη, θα διασταυρωθούν τα ευρήματα από τις αεροφωτογραφίες με τις δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα στοιχεία του κτηματολογίου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτες εγκαταστάσεις. Η φορολογητέα ύλη είναι πολύ μεγάλη καθώς τίθεται θέμα πληρωμής ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος (λόγω τεκμηρίων) αλλά και πολεοδομικών παραβάσεων.

Καλύτερη ηλεκτρονική συνεργασία προβλέπει και το μνημόνιο συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης οι οποίες πλέον θα στέλνουν στις αρχές περισσότερα στοιχεία καθιστώντας έτσι ευκολότερο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

42.613 ΑΚΙΝΗΤΑ 26 Σεπ 2023 | 10:44

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι πωλήσεις ακινήτων με μετρητά - Ποιοι θα ελεγχθούν αναδρομικά

Συγκεκριμένα έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται στα 462.493.710,3 ευρώ.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 20 Σεπ 2023 | 15:09

Market pass, επίδομα θέρμανσης και προσωπική διαφορά: Τι ισχύει, τι αλλάζει σε 12 ερωτήσεις- απαντήσεις

Οι εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, σε 12 ερωτήσεις- απαντήσεις

20 Σεπ 2023 | 12:17

Πώς και πότε θα αλλάξει η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - Τα τρία σενάρια στο τραπέζι

To καθεστώς φορολόγησης ενός εκατομμυρίου αυτοαπασχολούμενων θα αλλάξει.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Σεπ 2023 | 07:55

Τι αλλάζει στο Airbnb - Ποιοι θα πληρώσουν τέλος διαμονής και ΦΠΑ, τι προβλέπεται

Τέλος διαμονής σε 170.000 ακίνητα, ΦΠΑ σε 7.440 φυσικά πρόσωπα που θα υποχρεωθούν να ανοίξουν βιβλία, και αυστηρότερα πρόστιμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Σεπ 2023 | 14:24

AirBnB: Συμφέρει να είμαι ιδιώτης ή να ανοίξω εταιρεία; - Η απάντηση ανάλογα με τα ακίνητα

Όποιος θέλει να διαθέτει περισσότερα από δύο ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος, να ανοίξει δηλαδή… βιβλία

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 17 Σεπ 2023 | 11:13

Τα νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής: Airbnb με φόρο, μετρητά τέλος στις αγοραπωλησίες ακινήτων - Ηλεκτρονικές πληρωμές παντού

Ταμειακές μηχανές και POS γίνονται ένα - Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης.

ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΕ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ 15 Σεπ 2023 | 19:17

Επιασαν 57χρονο για απάτη, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή 2.100.000 ευρώ στη Ν. Ερυθραία

Οι απώλειες εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τη μη καταβολή φόρων ανέρχονται στο ποσό των 2.100.000 ευρώ

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 13 Σεπ 2023 | 09:35

Μεγάλες αλλαγές στη δικαιολόγηση τεκμηρίων και πόθεν έσχες - Στριμώχνουν όσους κρύβουν εισοδήματα

Το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τα νέα τεκμήρια που θα διαδεχθούν το σημερινό υφιστάμενο καθεστώς το οποίο έχει ξεπερασθεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 05 Σεπ 2023 | 10:57

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός 784.000 παραβάσεων φοροδιαφυγής με αποκρυβείσα ύλη άνω των 28 εκατ. ευρώ

Σημαντικά είναι τα ευρήματα από τους φετινούς φορολογικούς ελέγχους, τόσο στις τουριστικές περιοχές, τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, όσο και στο σύνολο της χώρας, το οκτάμηνο.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 03 Σεπ 2023 | 12:02

Επιχείρηση "Κάβος": Φοροδιαφυγή, νοθευμένα ποτά και λουκέτο σε 28 μπαρ - Σερβίρουν σφηνάκια με ποτά από... ποτήρια άλλων

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι αυτά μαζεύουν ό,τι έχει μείνει στα ποτήρια των θαμώνων, τα ρίχνουν σε ένα μπιτόνι, και από εκεί σερβίρουν τους τουρίστες σφηνάκια!

ΝΕΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΕΣ 01 Σεπ 2023 | 21:40
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Αυγ 2023 | 22:18

Φορολογικές δηλώσεις: Νέα προθεσμία - Μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 η υποβολή

Φέτος (έως και την 31η Αυγούστου 2023) υποβλήθηκαν 6.481.302 αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, έναντι 6.399.973 πέρυσι

30 Σεπ 2023 | 13:00

Πώς θα αγοράσετε ή θα νοικιάσετε σπίτι με λιγότερα από 700 € τον μήνα

Τα μισθώματα τραβούν συνεχώς την ανηφόρα και τα σπίτια με μηνιαίο μίσθωμα κάτω των 700-800 ευρώ που μπορούν να φιλοξενήσουν μια οικογένεια εξαφανίζονται.