Follow us

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυξήσεις σοκ στην τελική τιμή βάση της οποίας χρεώνεται ο τελικός καταναλωτής για μια κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Με την τιμή χονδρικής του ρεύματος να "κλειδώνει" για τον Σεπτέμβριο στα 134 ευρώ ανά κιλοβατώρα -αυξημένη κατά 187% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020- η τελική τιμή της κιλοβατώρας για τον συγκεκριμένο μήνα διαμορφώνεται στα 20-24 λεπτά του ευρώ έναντι 13-14 λεπτών πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι για τον Σεπτέμβριο του 2021, η τιμή του ρεύματος (παρά τις επιδοτήσεις του κράτους και την εκπτωτική πολιτική των εταιρειών) είναι αυξημένη από 44% έως 78% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020 (ανάλογα με τον πάροχο και την κατανάλωση).

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν αυτό διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, η τελική τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 28-30 λεπτά του ευρώ για τον συγκεκριμένο μήνα προκαλώντας "σοκ" στα νοικοκυριά.

Διαβάστε Επίσης

Όσοι λαμβάνουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για τον Σεπτέμβριο, ήδη βλέπουν τις ανατιμήσεις. Στις μικρές καταναλώσεις της τάξεως των 200 κιλοβατωρών ανά μήνα, οι επιβαρύνσεις μετά και την επιδότηση του κράτους διαμορφώνονται περίπου στα 12 ευρώ ανά μήνα αλλά όσο αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόσθετο βάρος. Στις 300 κιλοβατώρες έχουμε επιβάρυνση 18 ευρώ ανά μήνα, στις 400 κιλοβατώρες 30 ευρώ ανά μήνα και στις 500 κιλοβατώρες 42 ευρώ ανά μήνα. Για μικρές επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος (π.χ φούρνους, μαγαζιά με πολλά ψυγεία κλπ) οι επιβαρύνσεις εκτοξεύονται. Αν μια επιχείρηση κάνει κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες τον μήνα, προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση 200 ευρώ ή περίπου 100 ευρώ ανά 1000 κιλοβατώρες.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την λεγόμενη "ρήτρα προσαρμογής" η οποία έρχεται να προστεθεί φέτος σε όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις. Δηλαδή στην τιμή που χρεώνει η εταιρεία για την πώληση του ρεύματος (από 4-5 λεπτά του ευρώ έως και 11 λεπτά του ευρώ ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική), στο πάγιο, και στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις που επιβάλλονται σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες. Πέρυσι, ρήτρα αναπροσαρμογής δεν υπήρχε επειδή η "χονδρική" του ρεύματος έμενε κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Φέτος όμως που είμαστε ήδη στα 134 ευρώ, η ρήτρα προκαλεί τεράστια επιβάρυνση καθώς φτάνει να αντιστοιχεί ακόμη και στα 11-12 λεπτά ανά κιλοβατώρα δηλαδή περισσότερο από το τιμολόγιο της εταιρείας.

Για όσους καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες υπάρχει η κρατική επιδότηση των 6 λεπτών που πλέον απορροφά την μισή επιβάρυνση. Από τις 300 κιλοβατώρες και πάνω δεν υπάρχει καμία επιδότηση. Αποκαλυπτικός είναι ο ακόλουθος πίνακας που έχει υπολογιστεί με το "δεδομένο" ότι η τιμή χρέωσης που επιβάλλει η εταιρεία ενέργειας διαμορφώνεται περίπου στα 7-8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ρεύμα παραδείγματα

Με την τιμή ανά κιλοβατώρα να ξεπερνά ακόμη και τα 22 λεπτά για τον Σεπτέμβριο αλλά και με τον κίνδυνο τον Οκτώβριο να πάμε παραπάνω, τα νοικοκυριά που επιλέγουν το ρεύμα για τη θέρμανση, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά καθώς στις μεγάλες καταναλώσεις η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πάρα πολύ. Νοικοκυριό που θα καταναλώσει στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 3200 κιλοβατώρες, κινδυνεύει να πληρώσει ακόμη και πάνω από 750 ευρώ μόνο για το ρεύμα και χωρίς τα δημοτικά τέλη και τις λοιπές χρεώσεις εφόσον δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Νοε 2022 | 11:52

ΖeniΘ: Λύσεις κόντρα στην κρίση από τον νο1 πάροχο ολοκληρωμένης ενέργειας

Στην τρέχουσα συγκυρία, η ΖeniΘ, ο 1ος πάροχος ολοκληρωμένης ενέργειας βρίσκεται δίπλα στους καταναλωτές, μέσα από ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υπηρεσιών.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Νοε 2022 | 11:27

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιανουάριο

Η απότομη άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία 24ωρα στο χρηματιστήριο ενέργειας, μας θύμισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει.

ΙΕΛΚΑ 29 Νοε 2022 | 21:45

Έρευνα: Το 80% των καταναλωτών έκοψε τη διασκέδαση, τα ταξίδια και τις διακοπές [Βίντεο]

Δύο στους τρεις καταναλωτές αναβάλουν εργασίες συντήρησης-επισκευής για το σπίτι, αλλά και για το αυτοκίνητο τους

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 29 Νοε 2022 | 07:40

Κιβωτός... Bank: 12,5 εκατ. μετρητά και πάνω από 150 ακίνητα έχουν η ΜΚΟ, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

Ανω των 250.000 ευρώ οι καταθέσεις στους λογαριασμούς του π. Αντώνιου και της πρεσβυτέρας - 12, 5 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς της Κιβωτού του Κόσμου.

ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ... 28 Νοε 2022 | 12:45

Κιβωτός του Κόσμου: Δεσμεύτηκαν όλοι οι λογαριασμοί και οι θυρίδες του π. Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

H δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών έγινε προκειμένου να ελεγχθούν διεξοδικά αλλά και για να αποφευχθούν ενδεχόμενες κινήσεις.

ΑΠΟ 1ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 28 Νοε 2022 | 10:01

ΡΑΕ: Νέες χρεώσεις για το δίκτυο ηλεκτροδότησης από το 2023

Η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 27 Νοε 2022 | 11:14

Πόλεμος στην Ουκρανία: 130.000 άτομα χωρίς ρεύμα στο Κίεβο μέσα στην παγωνιά - Μετά το ρωσικό σφυροκόπημα

Σε 130.000 ανέρχονται οι κάτοικοι του Κιέβου που εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές επιδρομές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΚΡΕΚΑ 25 Νοε 2022 | 14:20

Λογαριασμοί ρεύματος: Το κέρδος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις επιδοτήσεις Δεκεμβρίου - Αναλυτικά παραδείγματα

Τα νοικοκυριά θα δουν σημαντικές μειώσεις στα ποσά πληρωμής, μετά τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ 25 Νοε 2022 | 07:23

Ολγα Γεροβασίλη: Τι ερευνά η Δίωξη για την απάτη σε βάρος της - Η "ύποπτη" επίθεση στα social media

Όπως εκτιμά η κ. Γεροβασίλη, η πρόσβαση στους λογαριασμούς της, δεν ήρθε από κάποια δικιά της απροσεξία, αλλά από στοχευμένη επίθεση χάκερ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 21 Νοε 2022 | 07:36

Πόσα θα πληρώσουμε τον Δεκέμβριο για το ηλεκτρικό ρεύμα - Μεγάλες διαφορές μεταξύ των παρόχων

Μικρότερες του αναμενομένου ήταν τελικώς οι μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο.

ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ 17 Νοε 2022 | 09:04
3Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 16 Νοε 2022 | 19:57

Καλάθι του νοικοκυριού: Αυτή είναι η νέα λίστα προϊόντων για κάθε σούπερ μάρκετ - Έως 11,3% η μείωση στο συνολικό κόστος

Σε ποια σούπερ μάρκετ έγινε η μεγαλύτερη μείωση στο καλάθι του νοικοκυριού αυτή την εβδομάδα

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Νοε 2022 | 11:06

Πόλεμος τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης: Ποιο είναι τώρα το φθηνότερο

Η μάχη… cent με cent αλλά και η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τις τιμές των καυσίμων, γίνεται συχνά λόγος αντιπαραθέσεων στις πολυκατοικίες σχετικά με το κόστος της θέρμανσης.