Follow us

Το πρώτο "πράσινο" Μουσείο της Ελλάδας στην Ακαδημία Πλάτωνος: Δείτε τα σχέδια [Βίντεο]

Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που διακρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
πολιτισμοσ

Το πρώτο "πράσινο" μουσείο της χώρας θα δημιουργηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η πρόταση που ξεχώρισε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά κι εκείνες που έλαβαν το δεύτερο και τρίτο βραβείο ανάμεσα σε συνολικά 16 έγκυρες αρχιτεκτονικές προτάσεις, παρουσιάστηκαν σήμερα από τους δημιουργούς τους σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν ο δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του δήμου Αθηναίων στο Θησείο. Το σύνολο των προτάσεων παρουσιάζονται στην έκθεση που ξεκίνησε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19/3/23.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ" Χρόνης Ακριτίδης και ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Οι αρχιτέκτονες μηχανικοί που παρουσίασαν τις ιδέες τους ήταν ο Γιώργος Τσολάκης, η πρόταση του οποίου διακρίθηκε στον διαγωνισμό, ο Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, καθηγητής αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού που πήρε το δεύτερο βραβείο και ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, που έλαβε το τρίτο βραβείο.

Το πρώτο "πράσινο" Μουσείο της Ελλάδας στην Ακαδημία Πλάτωνος: Δείτε τα σχέδια [Βίντεο]

"Βασικό μας κριτήριο είναι να κάνουμε ένα μουσείο απολύτως φιλικό προ το περιβάλλον, ένα μουσείο το οποίο θα έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το οποίο θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, απολύτως προσαρμοσμένο στη γη των Αθηνών, στον χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, τον οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε ως ένα άλσος με την αρχαία σημασία του όρου, έναν χώρο παιδείας και αναψυχής των Αθηναίων αλλά και των επισκεπτών της πρωτεύουσας", δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη. Η ίδια μίλησε για τη μεγάλη σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, του μουσείου όπου θα εκτίθενται "θησαυροί των σπλάχνων της Αθήνας - ευρήματα συστηματικών ανασκαφών μιας πεντηκονταετίας τουλάχιστον - οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τη γνώση μας, τη θεώρησή μας, για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης", καθώς και για τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με τον δήμο Αθηναίων και την Ακαδημία Αθηνών. "Οι δύο σημαντικές παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επί της οδού Πατησίων, είναι εκείνες που θα ανατρέψουν την πολιτιστική - και όχι μόνο - φυσιογνωμία της Αθήνας, το αναπτυξιακό αποτύπωμα των επιμέρους περιοχών, αλλά εν τέλει και της ίδιας της πρωτεύουσας", κατέληξε η υπουργός.

Διαβάστε Επίσης

"Είναι σήμερα μια μέρα την οποία περιμέναμε πολύ καιρό, μια μέρα για την οποία δουλεύουμε πολύ καιρό και θα μου επιτρέψετε να πω ότι μέσα σε αυτόν τον ζόφο και τη μαυρίλα αισθανόμαστε - μιλώ εκ μέρους και της ομάδας μας στον δήμο Αθηναίων - μια κάποια αισιοδοξία, γιατί κάτι καινούργιο γεννιέται σήμερα", δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης. "Το νέο μουσείο,βάσει του βραβευμένου σχεδίου της ομάδας του κ. Τσολάκη, ανοίγει την "αγκαλιά" του στην πόλη. Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το μουσείο, να περπατήσει στο πάρκο, να παίξει στο γήπεδο να κάνει πικ-νικ και όλα αυτά μαζί. Γιατί δεν θέλουμε μουσεία - οχυρά, δεν θέλουμε μουσεία περίκλειστα. Θέλουμε μουσεία και παρεμβάσεις που να είναι συμμετοχικές, ανοιχτές", επεσήμανε ο Κ. Μπακογιάννης.

πολι

Στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η Ακαδημία Αθηνών σε δύο διαφορετικές αποφάσεις της Συγκλήτου της, αλλά και σήμερα με την παρουσία τη δική μου, θέλουμε να χαιρετίσουμε αυτό το σημαντικό 'άλμα' που γίνεται στην Αθήνα, στην ανάδειξη της έννοιας της Ακαδημίας και των ιδεωδών που έχει μία Ακαδημία, η οποία δεν είναι πανεπιστήμιο ή μουσείο. Η Ακαδημία είναι συμπυκνωμένο και διυλισμένο όλο το ανθρώπινο πνεύμα".

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Ανάπλαση Α.Ε.", Χρόνης Ακριτίδης, ανέφερε: "Είμαστε χαρούμενοι διότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν αυστηρότερες προδιαγραφές από εκείνες που όριζαν τα ΦΕΚ, και με ικανοποίηση είδαμε ότι ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευχαριστούμε όλους όσοι πήραν μέρος στον διαγωνισμό".

Διαβάστε Επίσης

"Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού είναι μια πρόταση λιτή και νεωτερική, που θα έχει ιδιαίτερη πολιτιστική εμβέλεια. Το μουσείο εγγράφεται στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον με μια δυναμική χειρονομία που διαμορφώνει ταυτόχρονα τοπίο και κτίριο. Είναι οργανωμένο γύρω από μια βυθισμένη πλατεία στην οποία συναντώνται τέσσερις πορείες πρόσβασης, που το ανοίγουν στην πόλη. Οι κτιριακοί του όγκοι υψώνουν πράσινες πλαγιές σε φυσική και οπτική συνέχεια με το άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, προσφέροντας απεριόριστη θέα στην πόλη. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής στα δυτικά της Αθήνας", δήλωσε ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

πλατωνος

Το κτίριο θα είναι βιοκλιματικό και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ θα προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία. Το κτίριο που θα στεγάσει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης των Αθηνών, θα εκτείνεται σε 14.362 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων 700 τ.μ. για το Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών) αντί για 30.000 τ.μ. που προέβλεπαν οι όροι δόμησης του σχετικού ΦΕΚ (μειωμένα τετραγωνικά σε ποσοστό άνω του 50%). Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη προκύπτει κατά 20% μικρότερη από ό,τι όριζε το ΦΕΚ (ποσοστό 50% αντί 70%) και το ύψος του κτιρίου θα ανέρχεται στα 10,5 μ., μειωμένο κατά 7,5 μ. από ό,τι όριζε το ΦΕΚ. Ο χώρος στάθμευσης που θα καλύπτει σύνολο 2.600 τ.μ. θα είναι υπόγειος και όχι υπαίθριος. Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων, ενώ εντός του μουσείου περιλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του "Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών". Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος από πλευράς του δήμου Αθηναίων, προβλέπεται και η ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.

Διαβάστε Επίσης

Από τις 16 έγκυρες προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν, οι τρεις πρώτες κέρδισαν χρηματικά βραβεία, ενώ οι δύο επόμενες έλαβαν έπαινο. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής συνέθεταν οι Παναγιώτης Τουρνικιώτης (αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγητής ΕΜΠ, πρόεδρος της επιτροπής), Μόρφω Παπανικολάου (αρχιτέκτων μηχανικός), Πηνελόπη Κουγιανού (αρχιτέκτων μηχανικός), Νέλλη Μάρδα (αρχιτέκτων μηχανικός, ομότιμος καθηγήτρια ΕΜΠ) και Αλέξανδρος Γλεντής (πολιτικός μηχανικός, εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής). Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ζητήθηκαν στοιχεία και πληροφορίες από 153 ενδιαφερομένους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ι ΦΩΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 22 Μαρ 2023 | 19:02

Μπετόβεν: Ερευνητές αναζητούν τα αίτια θανάτου του αναλύοντας τούφες από τα μαλλιά του

Ο Μπετόβεν είχε προδιάθεση για ηπατική νόσο και είχε μολυνθεί από ηπατίτιδα Β

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 22 Μαρ 2023 | 08:37

Ο Δημήτρης Λάιος για μία μοναδική εμφάνιση στη Σφίγγα

Ο Δημήτρης Λάιος και οι εξαιρετικοί μουσικοί που τον συνοδεύουν, ανεβαίνουν στη σκηνή της μουσικής σκηνής Σφίγγα.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ 22 Μαρ 2023 | 08:36

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες: Μαρμάρινα και χάλκινα ειδώλια, κοσμήματα και ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα

Μαρμάρινα και χάλκινα ειδώλια ανθρώπων και ζώων, μαρμάρινα, αργυρά, χάλκινα και πήλινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, τμήμα τοιχογραφίας, καθώς και ένα σπανιότατο χρυσό νόμισμα.

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 21 Μαρ 2023 | 20:08

Η PanArmonia παρουσιάζει την μουσική παράσταση "Ορφικοί Ύμνοι - Η Πρεμιέρα"

Μια μεγάλη παραγωγή που έρχεται σε συνέχεια της παγκόσμιας πρώτης στους Δελφούς - Μέρος της μεγάλης περιοδείας που θα λάβει χώρα σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ 21 Μαρ 2023 | 16:00

Μέγαρο Μουσικής: Το Vox Clamantis παρουσιάζει τη συγκλονιστική σύνθεση Passio του Arvo Pärt

To βραβευμένο με Grammy σύνολο από την Εσθονία Vox Clamantis σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά θρησκευτικά έργα της εποχής μας.

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 21 Μαρ 2023 | 07:50

Στο μουσείο Μπενάκη "ο μεγάλος περίπατος της Άλκης"

Η θρυλική Άλκη Ζέη της ελληνικής λογοτεχνίας, η πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη, τιμημένη με πλήθος διακρίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό συγγραφέας, αγαπήθηκε από γενεές αναγνωστών για το έργο της.

ΤΡΟΜΕΡΟ POST 20 Μαρ 2023 | 18:19

Μπρους Γουίλις: Η ζωή πριν την άνοια από το συγκλονιστικό βίντεο της γυναίκας του στα γενέθλιά του- "Να τον αγαπάτε"

Η σύζυγος του Μπρους Γουίλις, Έμμα Χέμινγκ Γουίλις πόσταρε ένα βίντεο του ηθοποιού μαζί της, με την κόρη τους, σε στιγμές διακοπών και οικογενειακής γαλήνης

20 Μαρ 2023 | 18:04

Πλήθος κόσμου και επισήμων στα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Χρήστου Μαλεβίτση στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του σπουδαίου Έλληνα στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση στη Φιλοθέη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ 20 Μαρ 2023 | 15:27

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Oι πρεσβευτές της πολωνικής μουσικής κουλτούρας σε έργα Chopin και Penderecki

Tο σύνολο Sinfonia Varsovia θεωρείται πρεσβευτής της πολωνικής μουσικής κουλτούρας και έχει κερδίσει το φιλόμουσο κοινό τόσο στην Πολωνία όσο και σε όλο τον κόσμο.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 20 Μαρ 2023 | 15:00

Ανδριολάτου, Μπιμπής, Μερκούρη: "Οποιος προσβάλλει την τέχνη μας" - Η αντίδραση για το επεισόδιο με τον εφοπλιστή στο θέατρο

Τι απαντούν οι ηθοποιοί Ανδριολάτου, Μπιμπής και Μερκούρη στη συγγνώμη του εφοπλιστή.

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 20 Μαρ 2023 | 12:28

Το εντυπωσιακό φορητό ηλιακό ρολόι στο Aρχαιολογικό Mουσείο Φιλίππων - Χρονολογείται στο 250-350 μ.Χ

Το μοναδικό αυτό στο είδος του ρολόι, φυλάσσεται στον πρώτο όροφο του μουσείου, μέσα σε ειδική προθήκη και έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 17 Μαρ 2023 | 16:33

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακό - Ρομπότ πιάνει... κουβέντα με τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου [Εικόνες]

Ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ που βρίσκεται στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης συνομιλεί με τους επισκέπτες και απαντά στις ερωτήσεις τους