Η εφορία επιστρέφει: Τέσσερις πληρωμές τον Σεπτέμβριο - Κάθε μήνα και φόρος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022

Με ένα "Γολγοθά" πληρωμών θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι τους επομένους μήνες.

Η εφορία… επιστρέφει. Με την παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, παρατείνεται και η προθεσμία πληρωμής των πρώτων δόσεων του φετινού φόρου εισοδήματος.

Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις (από τις 8) του συνολικού φόρου εισοδήματος. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όμως, θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη δύο δόσεις: την 3η δόση του φόρου εισοδήματος και την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ. Φαίνεται λοιπόν ότι η παράταση έχει και το τίμημά της. Δημοσιονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής είτε του ΕΝΦΙΑ είτε του φόρου εισοδήματος.

Κάτι που σημαίνει όσο αναβάλλεται η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής του φόρου, τόσο… συμπιέζεται και η περίοδος μέσα στην οποία θα πρέπει να πληρωθεί. Προκειμένου να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο της συμπίεσης των φορολογικών βαρών μέσα σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων του 2022. Για τον ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένο.

Το νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο για να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου, θα αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 μηνιαίες δόσεις επί μονίμου βάσεως: από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Κατά τη μετάβαση βέβαια από το παλαιό σύστημα πληρωμής των 6 δόσεων στο νέο σύστημα των περισσότερων (10) αλλά μικρότερων δόσεων οι φορολογούμενοι θα ζοριστούν. Διότι ουσιαστικά, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 θα πληρώνουν κάθε μήνα όχι έναν αλλά δύο ή και περισσότερους φόρους.

Διαβάστε Επίσης

Ο μέχρι τώρα… λογαριασμός έχει τα εξής:

1. Αύγουστος 2021: Ουσιαστικά, μετά την παράταση στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης και πληρωμής του φόρου εισοδήματος, δεν υπάρχει υποχρέωση. Μόνο όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 3% στον φόρο εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ όλο το ποσό μέχρι το τέλος του μήνα.

2. Σεπτέμβριος 2021: Διπλή δόση του φόρου εισοδήματος 2021 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. 3η δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ με καταβολή της πρώτης δόσης.

3. Οκτώβριος και Νοέμβριος 2021: Ταυτόχρονη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος: 4η και 5η δόση του φόρου εισοδήματος, 2η και 3η δόση του ΕΝΦΙΑ

4. Δεκέμβριος 2021: 6 δόση φόρου εισοδήματος και 4η δόση του ΕΝΦΙΑ. Φυσικά καταβολή και των τελών κυκλοφορίας του 2022 εκτός και αν δοθεί παράταση όπως συνέβη και για τα τέλη κυκλοφορίας της φετινής χρονιάς. Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί και ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 15% που προβλέπει η νομοθεσία

5. Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2022: Πολύ δύσκολοι μήνες για όσους έχουν συσσωρεύσει οφειλές προς το δημόσιο είτε επειδή πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή είτε επειδή ανέστειλαν την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στην πανδημία. Τον Ιανουάριο (και φυσικά και τον Φεβρουάριο αλλά και τους υπόλοιπους μήνες) θα πρέπει να ξεκινήσει

α. η πληρωμή των δόσεων της ρύθμισης για τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί (36 άτοκες ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%)

β. Η πληρωμή των δόσεων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές (σε 60 δόσεις)

γ. Η 7η και η 8η δόση του φόρου εισοδήματος

δ. Η 5η και η 6η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ

6. Μάρτιος 2022 και μετά: ξεκινάει η διαδικασία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ έτους 2022 με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες και το νέο χρονοδιάγραμμα των 10 μηνιαίων δόσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 15 Σεπ 2021 | 06:59

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή τους - Δεν θα δοθεί άλλη παράταση

Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

ΑΑΔΕ 07 Σεπ 2021 | 09:19

Λίγες ώρες απέμειναν για διορθώσεις στο Ε9 - Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Κλείνει αύριο 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΩΝ 06 Σεπ 2021 | 10:56

Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση των φορολογικών δηλώσεων - Εκκρεμούν ακόμη 850.000

Εξετάζεται από την κυβέρνηση η διαδικασία να παραταθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή να δοθεί προθεσμία 5 επιπλέον ημερών στους φορολογούμενους για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ 28 Αυγ 2021 | 12:40

Ερχεται η "λυπητερή" της 31ης Αυγούστου: Πέντε ραντεβού με την εφορία για φόρους και εισφορές

Τρεις προθεσμίες για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και δύο για φορολογικές υποχρεώσεις γράφει το ημερολόγιο για την 31η Αυγούστου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Σεπ 2021 | 07:41

Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 14 Σεπ 2021 | 08:14

Πότε συμφέρει η γονική παροχή - Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση

Αλλάζει το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές.

13 Σεπ 2021 | 15:09

Ιδού ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ενα ποσό ανά τετραγωνικό και τέλος στις "κρυφές χρεώσεις"

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 12 Σεπ 2021 | 18:08

Για ποιους θα "κουρευτούν" οι επιστρεπτέες προκαταβολές έως και 79%

Το τεράστιο κούρεμα των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ποσοστό που φτάνει έως και το 79%, είναι αυτό που θα ευνοήσει περισσότερο τους επαγγελματίες

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ 11 Σεπ 2021 | 09:54

ΔΕΘ: "Κούρεμα" ΕΝΦΙΑ, μειώσεις εισφορών, επιδοτήσεις δανείων και θέρμανσης - Το οικονομικό "πακέτο" Μητσοτάκη

Το κράτος θα πληρώνει το μισό λογαριασμό του ρεύματος και της θέρμανσης των ευάλωτων - Τα "δώρα" της ΔΕΘ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ 09 Σεπ 2021 | 08:55

Παρατείνεται η "Γέφυρα": Το Δημόσιο θα πληρώνει το 35% της δόσης 120.000 στεγαστικών δανείων για 3 μήνες ακόμη

Για ακόμη ένα τρίμηνο το δημόσιο θα πληρώσει το 35% της δόσης του στεγαστικού δανείου τουλάχιστον 80.000 δανειοληπτών.

ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 08 Σεπ 2021 | 12:07

Γιατί δεν θα φτάσει στα 5 ευρώ η τιμή του σερβιριζόμενου ή του take away καφέ

Τα σενάρια για τιμή 5 ευρώ δεν έχουν καμία βάση. Αυξήσεις μπορεί να υπάρξουν θα είναι όμως της τάξεως των λεπτών του ευρώ.

ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ 08 Σεπ 2021 | 09:25

Ανάλυση: Γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει φέτος το +5%

Οι υπολογιστές έχουν πάρει φωτιά στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επικαιροποιηθεί ο στόχος για την πορεία του φετινού ΑΕΠ. Το +3,6% που ήταν ο στόχος μέχρι τώρα για το σύνολο της χρονιάς είναι πλέον διασφαλισμένο.