Follow us

Σκρέκας: "Πράσινο" το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του έτους - 500 εκατ. ευρώ το όφελος από τις ανανεώσιμες πηγές

Στόχος η επιτάχυνση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως το ρωσικό φυσικό αέριο - Μπαράζ διαγωνισμών προανήγγειλε ο Σκρέκας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Μόνο μέσα στο 2022 έχουμε εξοικονομήσει πάνω από μισό δισ. ευρώ, επειδή η αύξηση της παραγωγής ενέργειας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μας επέτρεψε να εισαγάγουμε λιγότερο φυσικό αέριο, σε σχέση με περασμένες χρονιές".

Αυτό επισημαίνει, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με αφορμή τους επικείμενους διαγωνισμούς για νέες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που αποφάσισε το υπουργείο, αλλά και την αναβάθμιση των στόχων για συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2030.

"Αμετάθετος στόχος της κυβέρνησής μας, τονίζει ο υπουργός, παραμένει η Πράσινη Μετάβαση, την οποία υλοποιούμε παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που προκαλεί ο οικονομικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη, συνεπώς και στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε τετραπλασιάσει τις εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα τελευταία τρία χρόνια, με διπλό αποτέλεσμα: Πρώτον να δώσουμε ώθηση στην αλλαγή του μείγματος παραγωγής ενέργειας υπέρ του Περιβάλλοντος και δεύτερον να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση στις τσέπες των πολιτών. Την πολιτική αυτή που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας την πιστεύουμε, την υλοποιούμε και θα τη συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα".

Διαβάστε Επίσης

Μπαράζ διαγωνισμών

Το ΥΠΕΝ προχωρά σε μπαράζ διαγωνισμών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνολικής ισχύος 3.800 μεγαβάτ με στόχο - μεταξύ άλλων - την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο πρώτος διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ θα γίνει το Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσει δεύτερος διαγωνισμός μέσα στη χρονιά για 600 μεγαβάτ. Η απόφαση του κ. Σκρέκα με την οποία καθορίστηκαν οι προδιαγραφές του πρώτου διαγωνισμού θεσπίζει και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των επόμενων διαγωνιστικών διαδικασιών το οποίο έχει ως εξής:

-Το 2022 θα γίνουν διαγωνισμοί για 1700 μεγαβάτ αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών καθώς και 200 μεγαβάτ αιολικά, φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας.

-Το 2023 ακολουθούν διαγωνισμοί για 1400 μεγαβάτ.

-Το 2024 άλλα 500 μεγαβάτ.

Οι μονάδες αυτές αποτελούν ένα τμήμα των επενδύσεων που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 σε πρώτη φάση και ο τελικός στόχος της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, καθώς πρόσθετες μονάδες αναμένεται να ενταχθούν εκτός διαγωνισμών. Οι στόχοι όπως τους προδιέγραψε πρόσφατα ο κ. Σκρέκας και θα αποτυπωθούν σύντομα στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό είναι, το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας να αυξηθεί από 42% το 2021 (που ήταν το μερίδιο αιολικών, φωτοβολταϊκών, υδροηλεκτρικών κλπ. ΑΠΕ) σε 50% το 2022, 62% το 2026 και πάνω από 70% το 2030. Τη χρονιά αυτή θα λειτουργούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό μονάδες ΑΠΕ ισχύος 24 γιγαβάτ, άλλα 2,5 γιγαβάτ υπεράκτια αιολικά και μονάδες αποθήκευσης 5 γιγαβάτ.

Φωτοβολταϊκά

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου των ΑΠΕ το μεγάλο στοίχημα για την επίτευξη των στόχων, εκτός από την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης με ρυθμίσεις όπως αυτές που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, είναι η αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να "χωράνε" περισσότερες μονάδες και να αυξηθεί η δυνατότητα απορρόφησης "πράσινης" ενέργειας.

Οι διαγωνισμοί που αποφάσισε το ΥΠΕΝ και υλοποιεί η ΡΑΕ γίνονται με κριτήριο αξιολόγησης την χαμηλότερη τιμή πώλησης της "πράσινης" ενέργειας στο δίκτυο. Η προκήρυξη θέτει τις τιμές εκκίνησης (που είναι οι ανώτατες τιμές) οι οποίες για τον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου καθορίζονται για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στα 54Euro/MWh και για τους αιολικούς σταθμούς στα 63Euro/MWh. Οι τιμές εκκίνησης είναι αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό που έγινε τον Μάιο του 2021 (ήταν 53,86 Euro/MWh), λόγω της κρίσης που μεσολάβησε, της έλλειψης πρώτων υλών που οδήγησε σε αύξηση του κόστους κατασκευής των ΑΠΕ αλλά και κυρίως της ανόδου των επιτοκίων. Ωστόσο η μέση τιμή στο διαγωνισμό του 2021 διαμορφώθηκε κάτω από 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (η ελάχιστη έπεσε στα 32,97 ευρώ) και εύλογα αναμένεται ότι ο ανταγωνισμός θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές και στο διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, συγκριτικά, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό Χρηματιστήριο διαμορφώνονται μεταξύ 250 και 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην αγορά μειώνει τις τιμές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 29 Νοε 2023 | 13:54

Μειωμένες τιμές στα χριστουγεννιάτικα είδη βλέπει ο Σκρέκας - Αυτοψία σε πολυκατάστημα παιχνιδιών [εικόνες]

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη, κατάστημα μεγάλης αλυσίδας παιχνιδιών και εποχικών ειδών, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 28 Νοε 2023 | 23:12

Σκρέκας: "Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε χαμηλές τιμές - Μετά τα πρόστιμα αυτές μειώνονται"

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας είπε στην ΕΡΤ πως "είναι η μόνη κυβέρνηση η οποία έχει επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 28 Νοε 2023 | 09:54

Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στη JACOBS για αθέμιτη κερδοφορία

Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία "JACOBS DOUWE EGBERTS GR. Ε.Π.Ε.", επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 27 Νοε 2023 | 21:48

Σκρέκας: "Πάνω από 120.000 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν την τελευταία πενταετία - Μόνο το 2022 άνοιξαν 24.000"

Ο Κώστας Σκρέκας παρέστη στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την απονομή των βραβείων "Βιώσιμης - Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 22 Νοε 2023 | 09:29

Σκρέκας: Η πρώτη εταιρεία στην οποία βάλαμε πρόστιμο, μείωσε τις τιμές της κατά 25%

Στο ζήτημα της ακρίβειας και στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 20 Νοε 2023 | 18:47

Σκρέκας: Ξεπέρασαν τους 880 οι κωδικοί προϊόντων με μόνιμη μείωση τιμής - Πληρώθηκε το πρόστιμο του ενός εκατ. ευρώ

Ο Κ. Σκρέκας κατέθεσε στη Βουλή ένα διπλότυπο είσπραξης ενός εκατομμυρίου ευρώ. "Γιατί λέτε ότι δεν πληρώνονται, ότι δεν εισπράττονται τα πρόστιμα" είπε.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 17 Νοε 2023 | 13:06

Νέο άδειασμα Μαρινάκη σε Σκρέκα για τις προσφορές 1+1: "Αλίμονο αν καταργούσαμε μια προσφορά"

Για δεύτερη μέρα, ο Παύλος Μαρινάκης "άδειασε" τον Κώστα Σκρέκα σχετικά με την πρόθεσή του να καταργηθούν οι προσφορές 1+1 στα σούπερ μάρκετ.

ΤΕΛΟΣ 16 Νοε 2023 | 14:16

Η κυβέρνηση αδειάζει τον Σκρέκα που ήθελε να βάλει τέλος στις προσφορές 1+1 στα σούπερ μάρκετ: Δεν καταργούνται

Η ιδέα του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να βάλει τέλος στις προσφορές των προϊόντων, μάλλον είχε άδοξο τέλος.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Νοε 2023 | 13:43

Βαριά πρόστιμα 1.672.000 ευρώ σε Johnson & Johnson και Colgate για αθέμιτη κερδοφορία

Πρόστιμο "φωτιά" 1.672.000 ευρώ σε johnson & Johnson και σε Colgate.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 14 Νοε 2023 | 12:25

Σκρέκας: 770 προϊόντα σε 37 βασικές κατηγορίες στην πρωτοβουλία "Μόνιμη Μείωση Τιμής"

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώνει ότι μέχρι 13 Νοεμβρίου 2023 τα προϊόντα που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία ήταν συνολικά 770.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΜΕΑ 10 Νοε 2023 | 14:05

Σκρέκας: Νέα πρόστιμα άνω των 600.000 ευρώ σε τρεις εταιρίες σχολικών ειδών για αθέμιτη κερδοφορία- Τα ονόματα

"Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου" ξεκαθάρισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Νοε 2023 | 09:45

Νέα αυτοψία Σκρέκα σε σούπερ μάρκετ: 650 προϊόντα στο πρόγραμμα "μόνιμης μείωσης τιμών"

O Κώστας Σκρέκας έκανε βόλτα στο σούπερ μάρκετ, είδε πως κυμαίνονται οι τιμές και μεταξύ άλλων σημείωσε πως η πορεία του προγράμματος έχει ξεπεράσει τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης.

ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΜΕΑ 07 Νοε 2023 | 19:41

Εξώδικο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών στον Σκρέκα: "Να αποκαλύψει τα προϊόντα αθέμιτης κερδοφορίας των δύο πολυεθνικών"

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδα ζητά να ενημερωθεί για το χρονικό διάστημα που οι δύο πολυεθνικές παραβίασαν τη νομοθεσία.