Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19.
Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc κατά της Covid-19 και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.
Τον Ιανουάριο η διανομή του εμβολίου
Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε -σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ- ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται ότι θα εκφράσει την άποψή του για το εμβόλιο των BionTech/Pfizer στις 29 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο.
Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους. Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τον κυλιόμενο έλεγχο των δεδομένων της μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση των FT, στο χρονοδιάγραμμά του της περασμένης εβδομάδας ο EMA έθετε ως στόχο την 22α Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, για την διατύπωση της άποψης του επί των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.
Πώς θα γίνει η μεταφορά των εμβολίων
Πώς θα μεταφερθούν με ταχύτητα και ασφάλεια δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, όταν θα είναι τελικά έτοιμα; Οι επαγγελματίες της αλυσίδας μεταφορά/συντήρηση/αποθήκευση/διανομή (logistics) προετοιμάζονται, προσπαθώντας να λύσουν εξισώσεις με πολλαπλούς αγνώστους.
Μεταξύ 12 και 15 δισεκατομμύρια δόσεις πρέπει να παραχθούν στον κόσμο, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών.
"Τα σημερινά μοντέλα προβλέπουν ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να καλύψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό πριν από το 2023 ή 2024", εκτιμά το Duke University που παρακολουθεί την αναδυόμενη αγορά 200 περίπου υποψήφιων εμβολίων.
Τα εργαστήρια ετοιμάζουν δύο τύπους εμβολίων: ορισμένα, όπως το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, θα απαιτήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης, μέχρι τους -80 βαθμούς Κελσίου, ενώ άλλα θα συντηρούνται σε πιο συμβατικές θερμοκρασίες μεταξύ -2 και -8 βαθμών Κελσίου.
Ο πρώτος τύπος εμβολίου, που παραπέμπει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μεταφοράς, "θα αφορά περί το 30% των δόσεων που θα διανεμηθούν στον κόσμο", εκτιμά ο Ματιέ Φρίντμπεργκ, γενικός διευθυντής της Ceva (όμιλος CMA-CGM).
Για το 70% του δεύτερου τύπου των εμβολίων, "εξακολουθούν να απαιτούνται ειδικές συνθήκες μεταφοράς/αποθήκευσης. Πρόκειται για φάρμακα και αυτά είναι πάντοτε ευαίσθητα, αλλά υπάρχουν λιγότερες τεχνικές δυσκολίες από τους -80 βαθμούς", λέει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr