Follow us

Η Ελλάδα στην ΟΝΕ μια ξεχασμένη... εθνική επιτυχία

Ως εκ τούτου η ΟΝΕ δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχείρημα. Μάλιστα δεν είναι καθόλου στατικό.

Γιώργος Πανταγιάς
ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΩΡΓΟς ΠΑΝΤΑΓΙΑς

Το ευρώ γεννήθηκε από την Ευρώπη,
η Ευρώπη θα γεννηθεί απ’ το ευρώ.

Τον παραπάνω αυτοματισμό, υποστήριξε πριν χρόνια ο διακεκριμένος οικονομολόγος Ζάν Μπουασονά. Η επαλήθευσή του μέλλει να φανεί στην πράξη. Πάντως η συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, προσφέρεται για προβληματισμό και αναστοχασμό ως προς την αξία και σημασία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα κατ’ εξοχήν πολιτικό. Ουσιαστικά ισοδυναμεί με την επιστροφή της πολιτικής με άλλα μέσα. Η εδραίωση της ΟΝΕ είναι ένας θρίαμβος του πολιτικού πραγματισμού και βολονταρισμού σε βάρος της ευρωαλλεργίας, των συντηρητικών ευρωσκεπτικιστών, της υστερίας των νεοεθνικιστών καθώς και των δογματικών αγκυλώσεων διαφόρων ακραίων.

Εύλογα λοιπόν το γεγονός αυτό καθιστά καίρια προτεραιότητα την πολιτικοποίηση της ΟΝΕ. Το ευρώ ήταν το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την ενωμένη Ευρώπη, την πολιτική ενοποίηση σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, όπως εύστοχα επεσήμανε με πρόσφατη δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης.

Ασφαλώς και το αποκαλούμενο "ομοσπονδιακό σοκ", παραμένει ζητούμενο. Ωστόσο οι αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα. Θετική εξέλιξη είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες επιζητούν την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εργάζονται γι’ αυτή, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Οι ηγεσίες Μακρόν, Σόλτς και Ντράγκι συνιστούν φωτεινές περιπτώσεις για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης. Βρίσκονται στον αντίποδα της αδράνειας, της ατολμίας και της επανάπαυσης. Φέρουν μαζί τους έναν ανανεωμένο ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό εξοπλισμό. Και το κυριότερο μπορούν να ενσαρκώσουν μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική, υπερβαίνοντας τον οικονομισμό και τους εθνοκεντρικούς ανταγωνισμούς.

Συνεπώς το μεγάλο στοίχημα για τους ευρωπαίους μετά τη θεσμοθέτηση της ΟΝΕ, είναι να συνδυάσουν την αξία της με τις συνακόλουθες αξίες. Το χρήμα ως γνωστόν είναι το γενικό ισοδύναμο. Επομένως οι μάχες σ’ αυτό το επίπεδο δεν αφορούν τη λογιστική. Ούτε απλώς την οικονομία. Αλλά κάτι σημαντικότερο: Την Πολιτική Οικονομία. Με απλά λόγια την ίδια τη ζωή και τις ανάγκες των πολιτών.

Ως εκ τούτου η ΟΝΕ δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχείρημα. Μάλιστα δεν είναι καθόλου στατικό. Η ενίσχυσή της ενέχει τη δυνατότητα, οι ποσοτικές μεταβολές να μετατραπούν σε ποιοτικές. Άλλωστε παρά την ασυμμετρία της ακόμη και την ατροφία της, μπορεί και ενεργοποιεί τις δυναμικές εκείνες οι οποίες αναμφισβήτητα έχουν ουσιαστικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Τις αυτονόητες αυτές αλήθειες, δεν τις αντιλαμβάνονται εκείνοι που παραμένουν δέσμιοι αναχρονιστικών αντιλήψεων και φορμαλισμών του παρελθόντος.

Η αγορά για παράδειγμα, δεν είναι όπως κάποιοι νομίζουν μια σιδερένια φυλακή απάνθρωπων νομοτελειών. Απεναντίας είναι ένα πεδίο προαγωγής του κοινωνικού συμφέροντος. Η αναγκαιότητά της δεν ακυρώνει, το αντίθετο επιβάλλει την συμπληρωματική λειτουργία της πολιτικής. Αποστολή της είναι να επιδιορθώνει την πραγματικότητα, να αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις, να παρεμβαίνει στις διεργασίες επιβάλλοντας κανόνες. Και για να θυμηθούμε τον Ιταλό θεωρητικό Τόνι Νέγκρι, να λειτουργεί ως εργαστήρι στρατηγικής. Εξάλλου η οικονομική δραστηριότητα και το επιχειρείν, κυρίως στην παραγωγική τους εκδοχή συνιστούν απελευθερωτικές δυνάμεις.

Το ευρωνόμισμα απέδειξε πως κάλλιστα μπορεί να συνυπάρξει με τα βιώσιμα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, των κοινοτικών δημοσιονομικών μηχανισμών σύγκλησης και συνοχής, τη ρεαλιστική και απαραίτητη φορολογική εναρμόνιση, την Ευρώπη των δικτύων, των κεντρικών μακροοικονομικών κατευθύνσεων, των διεθνικών επιχειρηματικών διεργασιών και άλλα πολλά.

Αναμφίβολα το ευρώ αντιστρατεύεται την απάτη της απόλυτης εθνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας. Θέτει φραγμό σε πρακτικές δημοσιονομικής ανευθυνότητας και μακροοικονομικού λαϊκισμού, που αποτελούν πιστοποιητικό θανάτου. Όπως συνέβη στην Ελλάδα με τη χρεοκοπία, εξαιτίας των αλόγιστων πολιτικών τις οποίες ακολούθησε η τότε κυβέρνηση ιδιαίτερα την περίοδο 2007- 2009. Αξιοσημείωτο είναι ότι το γεγονός αυτό, επιβεβαίωσε ξανά προχθές στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλόντ Γιούνκερ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Η περιπέτεια της χρεωκοπίας αλλά και τα όσα επακολούθησαν με αποκορύφωμα την κρίση του 2015 και το ανερμάτιστο δημοψήφισμα, έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τη δυσανεξία με την οποία αντιμετωπίζει ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας, την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος που θυμήθηκε τη συμπλήρωση 20 χρόνων ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ, είναι ο αρχιτέκτονας της Κώστας Σημίτης. Πρόκειται για αδιαφορία και έλλειψη επίγνωσης; Μάλλον υποκρύπτει και κάτι πιο ουσιαστικό: Το κομματικό σύστημα είναι αλλού. Έτσι εξηγείται και η διαρκής του δυσαρμονία με τις ανάγκες της κάθε εποχής.

* Ο κ. Γιώργος Πανταγιάς είναι Σύμβούλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της POLITY AE

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η πιο άχαστη παράσταση της χρονιάς: Γιατί αξίζει να πας θέατρο για το Τζόνι Μπλε

Ο Γιώργης Τσουρής παραδίδει ένα έργο δυνατό και καθηλωτικό, που αφορά όλες τις ηλικίες: ωμό, ανεπιτήδευτο χιούμορ, ρεαλισμός που πείθει και ερμηνείες εξαιρετικές, συνθέτουν μια παράσταση που σε κρατάει σε αγωνία και συγκίνηση.

01 Απρ 2026 | 07:59

Πόσους σταυρούς πήρε τελικά ο Καχριμάκης;

Αν και ορισμένες φορές, τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν γέλια, όπως το τελευταίο επεισόδιο με τη μεταγραφή του γνωστού ηθοποιού και φιλόσοφου Πελεγρίνη, η επιμονή με τη Νέα Δημοκρατία υποτίθεται ότι έχει στέρεα πολιτική βάση.

30 Μαρ 2026 | 06:05

Η σιωπή του Θεού

Πολλοί ανά τους αιώνες έχουν μιλήσει "εξ ονόματός Του"

28 Μαρ 2026 | 14:17

72 ώρες, μία αποτυχία και η πολιτική οικονομία μιας φούσκας

Από τα data centers στα "στενά νερά": το τέλος των ορίων της τεχνητής νοημοσύνης;

28 Μαρ 2026 | 14:12

Αναμένοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Είμαι βέβαιος όμως ότι η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν θα περιοριστεί στην κρίση των θεσμών και στην κακοποίησή τους

25 Μαρ 2026 | 09:30

Τι ονειρεύονται στο ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ποια από τις δυο "ειδήσεις" περιγράφει καλύτερα τη σημερινή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ; Η πρώτη ήδη σχολιάστηκε (και δικαίως) εκτενώς και με μπόλικη δόση ειρωνείας.

24 Μαρ 2026 | 07:39

Περιπλανώμενη ζωή

Κατά τη δεκαετία του ‘70, ίσως μέχρι τα τέλη των ‘80s, ταξίδι με υπεραστικό λεωφορείο σήμαινε περιπέτεια. Ενίοτε και πανηγύρι. Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας ήταν παλιό και κακοσυντηρημένο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 23 Μαρ 2026 | 06:04

Χαίρομαι που πέθανε

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που χρησιμοποιούμε ως πυροκροτητή συλλογιστικής μια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ.

21 Μαρ 2026 | 18:29

Rock the Casbah: Η ύβρις της ισχύος στα "στενά νερά"

Καταστροφική ισορροπία, Λερναία Ύδρα και μια Ευρώπη χωρίς πραγματική στρατηγική αυτονομία

21 Μαρ 2026 | 13:58

Ο πόλεμος στις πισίνες του Ντουμπάι

Τι δουλειά έχουμε εμείς στη Σαουδική Αραβία, φωνάζουν; Να μου πεις Ντουμπάι, που είναι και η πατρίδα των εγχώριων influencers, να το δεχτώ.

18 Μαρ 2026 | 08:36

Άδικος ή δίκαιος πόλεμος;

Ωραία ανατροπή της ιστορίας το ξαφνικό αίτημα του Τραμπ προς τις χώρες του ΝΑΤΟ (και όχι μόνο του ΝΑΤΟ), να βοηθήσουν τις ΗΠΑ για τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ.

16 Μαρ 2026 | 06:59

Ουράνια ταφή

Στο γύρισμα της χιλιετίας, γύρω στο 2000, άρχισαν να δυναμώνουν οι εναλλακτικές φωνές. Υπέρ της καύσης. Υπέρ της πολιτικής κηδείας.

15 Μαρ 2026 | 11:04

Για όλα φταίει ο Κωνσταντινόπουλος φυσικά

Αντε να κόψεις εισιτήρια τώρα με τον Σκανδαλίδη και τον Νεονάκη.

11 Μαρ 2026 | 07:56

Ο Σάντσεθ είναι το ίνδαλμά μας

O Πέδρο Σάντσεθ ήταν μια κάποια λύσις. Δεν έγινε τυχαία σύμβολο και ίνδαλμα των απανταχού αριστερών.

10 Μαρ 2026 | 07:24

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος

Η ελπίδα είναι ότι το τέλος δεν θα αργήσει, γιατί όσο παρατείνεται ο πόλεμος τόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο να επικρατήσει χάος στο Ιράν, χάος που θα εξαχθεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

10 Μαρ 2026 | 07:24

Κερδίζοντας τον πόλεμο, χάνοντας την ψυχή σου

Το υπερόπλο στον εν εξελίξει πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν είναι οι βόμβες, τα αεροπλάνα και τα drones. Ούτε βεβαίως οι δυνάμεις που μπορεί να παρατάξει η κάθε χώρα σε τυχόν χερσαία σύγκρουση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 09 Μαρ 2026 | 06:05

Υπουργός πολέμου, χριστιανός εθνικιστής

Οι πρώτοι ψύλλοι στ’ αφτιά μας μπήκαν τον Σεπτέμβριο του 2025, μόλις ο Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τη μετονομασία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε υπουργείο Πολέμου.

06 Μαρ 2026 | 16:16

Το γεωοικονομικό συνονθύλευμα της νέας εποχής

Από τα Στενά του Hormuz στις αγορές: πώς οι γεωπολιτικές κρίσεις μετατρέπονται σε οικονομικά σοκ

04 Μαρ 2026 | 08:31

Οι φρεγάτες στην Κύπρο

Εχει νόημα να επισημαίνουμε τις παλινωδίες του Αμερικανού Προέδρου; Εχει νόημα να τον δείχνουμε με το δάχτυλο και να επισημαίνουμε την υποκρισία του, όπως κάνουν οι Δημοκρατικοί;

ΠΟΛΕΜΟΣ 02 Μαρ 2026 | 15:49

Η Ευρώπη 9-5 σε έναν κόσμο 24/7

Η επόμενη ημέρα στο Ιράν, η επιστροφή της αλλαγής καθεστώτος και η γεωπολιτική κόπωση της Δύσης

02 Μαρ 2026 | 06:56

Ποιο είναι το μικρότερο κακό;

Θυμόμαστε την εισβολή στο Ιράκ, το οποίο έκρυβε, υποτίθεται, επικίνδυνα για την ανθρωπότητα όπλα. Που δήθεν βρισκόταν πίσω από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους του Μανχάτταν την 11η Σεπτεμβρίου. Που εν πάση περιπτώσει στέναζε υπό τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεϊν.

02 Μαρ 2026 | 06:56

Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε

Οι συγγενείς των θυμάτων, ή τουλάχιστον εκείνοι που επηρεάζονται από την κ. Καρυστιανού και την κ. Κωνσταντοπούλου, είναι πεπεισμένοι -σε αντίθεση με τα ευρήματα, την κοινή λογική και τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και των καθηγητών- σε μια πολιτική και οικονομική συνωμοσία που ερμηνεύει την καταστροφή και τον θάνατο των παιδιών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 02 Μαρ 2026 | 06:07

Ο θάνατος ενός τυράννου

Επιθυμώ να καταδείξω πως, τόσο στην περίπτωση του Παπαδόπουλου όσο και στην περίπτωση του Χαμενεϊ, η ανιδιοτέλεια των κινήτρων δεν αποτελεί απαραίτητα την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υπογραφή της θανατικής τους καταδίκης

28 Φεβ 2026 | 17:18

Από τη Δύση των θεσμών στη Δύση της εύνοιας

Η ελληνική εμπλοκή στο Συμβούλιο Ειρήνης αποκαλύπτει το νέο γεωπολιτικό ρήγμα Ευρώπης–ΗΠΑ και το διακύβευμα της ελληνικής στρατηγικής ταυτότητας.

25 Φεβ 2026 | 07:33

Ο Άδωνις στη Νίκαια

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, οπαδοί της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς σήμερα διεκδικούν το δικαίωμα του "τσαμπουκά", δεν θα έλεγα ότι είναι και από τα θέματα που πρέπει να προσθέσουμε στη λίστα των "Ανευ Σημασίας".

24 Φεβ 2026 | 08:10

Κλωτσοπατινάδες

Εάν ξυπνούσα ένα πρωί μέσα στο σώμα του Άδωνι Γεωργιάδη, εάν έπρεπε να ζήσω τη ζωή του, σε δύο μέρες θα είχα αρρωστήσει από την πλήξη. Σε μια εβδομάδα θα εμφάνιζα συμπτώματα βαριάς υπερκόπωσης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 23 Φεβ 2026 | 07:53

Ήταν δεξιά ή αριστερή η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ;

Λίγους μήνες πριν συμπληρώσει τα εκατό της χρόνια, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ πυροδότησε στα social media το προσφιλές ερώτημα: ήταν δεξιά ή αριστερή;

20 Φεβ 2026 | 21:31

Η Ευρώπη χωρίς ομπρέλα

Το Μόναχο του 2026, το τέλος της Pax Americana και η αφύπνιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας

18 Φεβ 2026 | 06:45

Η συνωμοσία της Τράπεζας Αττικής

Δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλοί που θα πιστέψουν τη διάψευση του κ. Τσίπρα, αλλά θα θυμίσω στους εύπιστους, τη δημοσιογραφική κάλυψη που υπήρξε στη συνέχεια, του μέγα θέματος των δήθεν φορολογικών παραβάσεων της συζύγου του Γιάννου Στουρνάρα, από την "ανεξάρτητη δημοσιογραφία" της εποχής.

17 Φεβ 2026 | 07:27

Απαράδεκτοι

Είδαν τα έφηβα παιδιά ενός φίλου πεντέξι σκηνές από τους "Απαράδεκτους". Και κρίντζαραν. Αισθάνθηκαν δηλαδή αμήχανα, άβολα. Ντράπηκαν για λογαριασμό των ηθοποιών, κυρίως δε για λογαριασμό της γενιάς των γονιών τους.

16 Φεβ 2026 | 12:03

Ευρώπη: Από Ένωση Κανόνων σε Ένωση Ισχύος- Είναι θέμα επιβίωσης

Γιατί η ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή εμβάθυνση δεν είναι όραμα, αλλά όρος επιβίωσης

15 Φεβ 2026 | 08:59

Το όλον ΠΑΣΟΚ

Ποιος από την σημερινή ηγεσία του κόμματος θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά; Ποιος διαθέτει την αξιοπιστία και τη δύναμη πειθούς του Ευάγγελου; Περιορίζονται στη γνωστή μίρλα, που μάλλον εξυπηρετεί και τα σχέδια του πρωθυπουργού.

11 Φεβ 2026 | 07:04

Οι μηνύσεις του Παύλου Μαρινάκη και το ναυάγιο

Δεν θα έλεγα ότι ήταν και η καλύτερη στιγμή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, η αντιπαράθεσή του με τον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη, όσο και αν η συστηματική αντιπαράθεση μαζί του, δικαιολογημένα τον εκνευρίζει.

10 Φεβ 2026 | 07:32

Entitlement Mentality

Παλιά από "Entitlement Mentality" έπασχαν οι γόνοι των ιστορικών τζακιών. Οι επιχειρηματίες -που με θαλασσοδάνεια έστω, ελέω σχεδίου Μάρσαλ- είχαν εκβιομηχανίσει τη χώρα. Κάποιοι στάρ, άντε στάρλετ όμως καθ’ ημάς σόουμπιζ.

09 Φεβ 2026 | 09:30

Το beef του Νατσιού με τον Δαρβίνο

Γιατί η διαμάχη που άνοιξε ο Νατσιός με τον Δαρβίνο θα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο από τις λιτανείες για τους σεισμούς και τις βροχές;

07 Φεβ 2026 | 09:03

Χωρίς ψευδαισθήσεις

Αν αναρωτηθούμε γιατί δεν περιμένουμε πολλά από τη συνάντηση, υπάρχουν οι προφανείς απαντήσεις και οι λιγότερο προφανείς.

05 Φεβ 2026 | 07:11

Το Σύνταγμα και οι αντιρρήσεις

Η αντίδραση ορισμένων στην ιδέα της αναθεώρησης του Συντάγματος μου θύμισε τον καθηγητή Φυσικής στο Γυμνάσιο. Όταν μας έβαζε άσκηση και μας σήκωνε στον πίνακα, ήταν απίστευτα φορτικός και πιεστικός.

04 Φεβ 2026 | 19:57

Το ευρώ ως stress test κράτους

Η Βουλγαρία, η Πολωνία και το ελληνικό μάθημα των διαχρονικών παθογενειών που δεν πρέπει να ξεχάσουμε

02 Φεβ 2026 | 07:25

Φυσάμε το γιαούρτι

Βρέχει. Ουρούν τα αγγελούδια, όπως λέει μια φίλη μου. Ανέκαθεν ουρούσαν. Για αυτό και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια, από την Κίνα του 1000 π.Χ., ομπρέλες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 02 Φεβ 2026 | 06:10

Η κληρονομιά του Καραγάτση

Ομολογώ ευθύς εξαρχής ότι ο Μ. Καραγάτσης είναι από τους πλέον "εθιστικούς" Νεοέλληνες πεζογράφους, από εκείνους που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν page turner: έτσι και ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο τους, είναι σχεδόν αδύνατον να το παρατήσεις στη μέση.

31 Ιαν 2026 | 09:11

Μόνο στην Ελλάδα

Σε ποια χώρα του κόσμου ή τουλάχιστον της Ευρώπης, ένα εργατικό δυστύχημα, όπως το τραγικό που συνέβη στη Βιολάντα, μετατρέπεται αμέσως σε αντικείμενο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης;

29 Ιαν 2026 | 14:34

Από τα Ίμια του 1996 στη Γροιλανδία του 2026: όταν οι συμμαχίες δεν εγγυώνται πια

Οι κανόνες, το ΝΑΤΟ και το υπαρξιακό δίλημμα της Ελλάδας στον νέο πολυκεντρικό κόσμο ισχύος

28 Ιαν 2026 | 07:56

Όταν ήρθε στο μέιλ μου αυτό το κείμενο

Εγινα συνδρομητής στο Kyiv Independent- ένα αγγλόφωνο, ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης της Ουκρανίας- όχι γιατί ήθελα να διαβάσω περισσότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

27 Ιαν 2026 | 07:18

Όλα λάθος

Η ομιλία του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ στο Νταβός εντυπωσίασε. Καταχειροκροτήθηκε από όσους αντιδρούν λόγω, έργω ή διανοία στον αυταρχισμό -πήγα να γράψω "στην αλητεία"- του Τραμπ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 26 Ιαν 2026 | 06:39

Η εκδίκηση του Χριστόδουλου

Είναι η γλυκιά εκδίκηση του Χριστόδουλου, σερβιρισμένη σε κρύο πιάτο; Πες το κι έτσι.

21 Ιαν 2026 | 07:36

Η ελληνική εκδίκηση

Χρόνια τώρα η Ελλάδα δεν προσπαθεί να πείσει το ΝΑΤΟ ότι το άρθρο 5 της Σύμβασης πρέπει να διαβάζεται και να ερμηνεύεται πιο διασταλτικά;

20 Ιαν 2026 | 15:50

Η Ευρώπη χωρίς πυξίδα: Ένας κομπάρσος στον κόσμο του Τραμπ και το ελληνικό τίμημα

Γροιλανδία, κυριαρχία, νέο-μερκαντιλισμός και το βαθύτερο ρήγμα στην ιστορία του ΝΑΤΟ

19 Ιαν 2026 | 07:17

Η ήττα των σκληρών των μπλόκων

Αυτή τη φορά δεν πήγε καλά. Ίσως θα έπρεπε να το φανταστούν όμως οι αγροτοσυνδικαλιστές.

19 Ιαν 2026 | 07:15

Χυδαίες λέξεις, χυδαίοι άνθρωποι

Υπήρχε ένας πολιτικός που λεγόταν Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Έλαμψε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος από τη δεκαετία του 1970 ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια ως υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 19 Ιαν 2026 | 06:10

Η ελευθερία να μιλάς χωρίς να ακούγεσαι

Καθημερινά αναρίθμητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν εμπιστεύονται πια τη "γυμναστική της μνήμης", που είναι η γραφή, αλλά χτυπούν νωχελικά μερικά πλήκτρα [...] και ρωτούν το Chat-GPT κυριολεκτικά για τα πάντα

14 Ιαν 2026 | 07:51

Ένα είναι το νέο κόμμα

Επιτέλους έχουμε μια γεύση από το ιδεολογικό στίγμα του νέου κόμματος Καρυστιανού και μια γεύση από το κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο θυμίζω επεξεργάζονται Σοφοί.

12 Ιαν 2026 | 08:38

Το ραβδί στο σακίδιο

Σήμερα η ράβδος του στρατάρχη του "αντισυστήματος" έχει περάσει στα χέρια της Μαρίας Καρυστιανού.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 12 Ιαν 2026 | 06:08

Οι εχθροί του Θεού

Πρώτα αυτοανακηρύσσεσαι "εκπρόσωπος του Θεού". Είναι σημαντικό να προλάβεις και να αυτοανακηρυχθείς πρώτος, προτού σκάσει μύτη κι άλλος "εκπρόσωπος" στην πιάτσα.

10 Ιαν 2026 | 13:36

Ο Νικόλας Φαραντούρης σε νέες περιπέτειες

Πέρασε λέει πρώτα από τα γραφεία των υπουργών της ΝΔ, μετά "τριβόταν" με το ΠΑΣΟΚ, μετά αγάπησε τον Αλέξη Τσίπρα, μετά έγινε Κασσελακικός και τώρα φλερτάρει με το κόμμα Καρυστιανού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 09 Ιαν 2026 | 15:24

Mercosur: "Πράσινο φως" από την ΕΕ για τη συμφωνία έπειτα από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων - Ο ρόλος της Μελόνι

Τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα κράτη μέλη της ΕΕ

07 Ιαν 2026 | 13:07

Ο "Καποδίστριας" και η Ελλάδα του 2026- Γιατί οι παθογένειες επιστρέφουν

Η ταινία "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή, δεν είναι απλώς μια ιστορική αναπαράσταση. Μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία πολιτικού αναστοχασμού:

07 Ιαν 2026 | 07:28

Η Βενεζουέλα είναι μόνο η αρχή

Καθόλου παράδοξο που τα άκουσε και ο δικός μας λοιπόν που ξέχασε το διεθνές δίκαιο και μας ενημέρωσε ότι θα σχολιάσει τη νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης Τραμπ "εν ευθέτω χρόνω" και με ψυχραιμία, μην τυχόν και αδικήσει τους ανθρώπους με μια βιαστική δήλωση.

05 Ιαν 2026 | 08:50

Από τον ρεαλισμό στον κυνισμό

Οι ηγέτες όμως του δημοκρατικού κόσμου τι πρέπει να κάνουν; Πώς να αντιδράσουν στην γκανγκστερική συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ; Εδώ σε θέλω…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 05 Ιαν 2026 | 07:13

Ο Λευκός Οίκος στα χρόνια του FAFO

Ήδη από την πρώτη του θητεία, αλλά κυρίως από τη δεύτερη, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε με κάθε δυνατό τρόπο ότι είναι θερμός θιασώτης του δόγματος "δίκαιο μέσω ισχύος"

03 Ιαν 2026 | 08:39

Το τέλος των "ήρεμων νερών"

Αρχισαν ήδη οι απολογισμοί και τα μνημόσυνα για τα ήρεμα νερά.

31 Δεκ 2025 | 08:51

Ποιος θέλει την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα;

Η ερώτηση ποιος θέλει την καταστροφή των αγροτών συνέχιζε να μου ακούγεται παράλογη, σαν μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας, αλλά οι συνομιλητές μου δεν ήταν παράλογοι. Μάλλον μιλούσαμε διαφορετική γλώσσα.

29 Δεκ 2025 | 07:29

Ευτυχισμένο το 1978

Σπανίως συναντούσες οικογένειες να ομονοούν ιδεολογικά. Κάποιος ήταν δεξιός, ίσως και βασιλόφρων, αν και η συνομοταξία εκείνη έφθινε μετά τον κόλαφο στο δημοψήφισμα του 1974.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Δεκ 2025 | 06:10

Η δολοφονία της Ιστορίας

Εκ πρώτης όψεως, ο "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή σεναριακά κινείται κάπου ενδιάμεσα στους θαυματουργικούς υπαινιγμούς του "Νεκταρίου" και στη θαυματουργική ευκοιλιότητα του "Παϊσίου".

27 Δεκ 2025 | 11:27

Το αβέβαιο νέο έτος

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι προβλέψεις έχουν μια σειρά από προβλήματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα. Μεταξύ αυτών και το ότι σπανίως πέφτουν μέσα. Και αυτό ισχύει και για τις προβλέψεις που μοιάζουν αυτονόητες, όπως ότι από τις επόμενες εκλογές δε θα προκύψει κυβέρνηση και η χώρα θα είναι "μη διακυβερνήσιμη"

24 Δεκ 2025 | 18:08

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον Κώστα Ανεστίδη

Ακόμα και όταν εκδηλώνονται σαφέστατα παραβατικές συμπεριφορές, η κυβέρνηση είναι "με το σεις και με το σας". Καθόλου παράδοξο, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι αγρότες (και) στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει τις όποιες προσβάσεις έχει- ή της έχουν απομείνει καλύτερα- σε αυτό το εκλογικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Δεκ 2025 | 06:05

Τι μας λένε τα άστρα για το 2026

Μονάχα στον δικό μας γαλαξία, τον περίφημο Milky Way, υπολογίζεται ότι υπάρχουν διακόσια δισεκατομμύρια άστρα, με πολλά από αυτά να έχουν το δικό τους πλανητικό σύστημα.

20 Δεκ 2025 | 11:58

Πολιτική ιδιορρυθμία ή κάτι άλλο;

Ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προοπτικές ενός κόμματος που έχει μοναδική ατζέντα την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών- που στην περίπτωση της Μαρίας Καρυστιανού σημαίνει αποδοχή των θεωριών για το παράνομο φορτίο.

17 Δεκ 2025 | 12:41

Η Ευρώπη στραγγαλίζει το ίδιο της το μεγαλύτερο επίτευγμα

Γιατί η Ελλάδα μπορεί —και πρέπει— να ηγηθεί της επανεκκίνησης της Ενιαίας Αγοράς

17 Δεκ 2025 | 08:32

Το ντέρμπι Ανδρουλάκη με Τσίπρα

Το "πράγμα βρωμάει" που λένε, ακόμα και αν είσαι μεταξύ εκείνων, όπως εγώ, που περιμένεις την προεκλογική περίοδο για να τσεκάρεις τα νούμερα.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Δεκ 2025 | 06:05

Η κατάρα των εορτών

Η περίοδος των εορτών ενέχει υψηλό ρίσκο "χτυπήματος" και οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης κατά την περίοδο των εορτών ακόμη υψηλότερο.

13 Δεκ 2025 | 10:40

Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη

Αλλά φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης- ως γνήσιος δημοσιογράφος- δεν θα άφηνε ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να απολογηθεί για την κουμπαριά του με τον Φραπέ. Σωστά. Και μετά του ήρθε κατακέφαλα ο Λαμπράκης

10 Δεκ 2025 | 07:15

Η βία των αγροτών

Αν η οργή είναι όμως η αιτία της ωμής βίας, γιατί άραγε εκδηλώνεται κατ΄εξοχήν στην Κρήτη, αλλά όχι στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα; Είναι άλλες οι ορμονικές διεργασίες στα παιδιά της λεβεντομάνας;

08 Δεκ 2025 | 07:47

Μήπως αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Από όλες τις κριτικές που διάβασα για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, δυο βρήκα τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 06:10

Ο σύγχρονος ολοκληρωτικός πόλεμος

Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πάντως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν ήταν πατέντα του Γκέμπελς –απλώς ο μοχθηρός Γιόζεφ επανέφερε στο ιστορικό προσκήνιο μια θηριωδία που βρισκόταν εν υπνώσει ή/και υπό καταστολή με κάτι ασπιρίνες σαν τις Συνθήκες της Γενεύης.

03 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά"

Μένω έκπληκτος διαβάζοντας (παρά τα νεύρα μου) το βιβλίο του πρώην, και διαπιστώνοντας πόσο δεν έμαθε τίποτα απολύτως από την κρίση

02 Δεκ 2025 | 11:38

Ζούμε μια νέα φούσκα;

Αν – ή όταν -- το AI-com boom διορθωθεί απότομα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να διαθέτουν υποδομές και κεφάλαια για να επανεκκινήσουν την οικονομία

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Δεκ 2025 | 06:06

Ανάθεμα τα τάλαρα

Στις ταινίες του Οικονομίδη είναι ολοφάνερο ότι οι βωμολοχίες χρησιμοποιούνται ως γρονθοκοπήματα (για την ακρίβεια, τα αντικαθιστούν) και αν έλειπαν αυτές ως καθαρτήρια αναχώματα, θα παρακολουθούσαμε "σπλάτερ" από το πρώτο πεντάλεπτο.

29 Νοε 2025 | 09:43

Η Μποφίλιου, ο Χατζιδάκης και το "ηθικό πλεονέκτημα" Τσίπρα

Έτσι είναι άμα είσαι με τον Άνθρωπο (το διόρθωσα σε Α κεφαλαίο για να ταιριάζει με το ύφος της Μποφίλιου) και παλεύεις για τα ιδανικά της αριστεράς.

26 Νοε 2025 | 07:19

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το παράδειγμα Πατέλη

Λέει πιθανώς και πολλά ψέματα στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαψεύσεις πέφτουν άλλωστε σαν τη βροχή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, λέει και πολλές αλήθειες.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 24 Νοε 2025 | 06:37

Μια ξεχωριστή μέρα

Είναι μια γιορτή για όσους επιθυμούν διακαώς να ζήσουν "απαλλαγμένοι από τις συμφορές της νοημοσύνης". Δεν είναι μια γιορτή για την "Αντιονέτα" και τον "Γκαμπριέλε".

22 Νοε 2025 | 12:51

Τα νεύρα του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο

Την πραγματική πρόθεση ψήφου θα την ξέρουμε όταν προκηρυχθούν οι εκλογές ή τουλάχιστον γίνουν ορατό ενδεχόμενο. Και τότε θα δούμε ενδεχομένως πολύ διαφορετικά ποσοστά

19 Νοε 2025 | 11:40

Το κόμμα Καρυστιανού και ο Καραχάλιος

Θα το έμαθε πλέον για τα καλά και η Μαρία Καρυστιανού. Ωραία ιδέα το κόμμα, υπάρχει σίγουρα ρεύμα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή οι συνεργάτες.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 17 Νοε 2025 | 06:22

Το Πολυτεχνείο στη φορμόλη

Μόνο που, από χρονιά σε χρονιά και από επέτειο σε επέτειο, το Πολυτεχνείο θυμίζει όλο και πιο πολύ εκείνα τα φωτογραφικά ενσταντανέ που ανεβάζουμε στα social media, όποτε πεθαίνει μια σελέμπριτι. Υποτίθεται πως την ανεβάζουμε για να τιμήσουμε τη σελέμπριτι, αλλά –κακά τα ψέματα- την ανεβάζουμε για να μοστράρουμε εμάς δίπλα της.

15 Νοε 2025 | 15:06

Το περιστέρι στο μπαλκόνι του Αλέξη Τσίπρα

Το βιβλίο ξεκινάει με την παραίτηση του κ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δραματική ήττα του στις εκλογές του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ξυπνάει από έναν θόρυβο στο μπαλκόνι του λέει, και όταν βγαίνει έξω να δει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει ότι ένα περιστέρι έχει εγκλωβιστεί εκεί και δεν μπορεί να φύγει.

12 Νοε 2025 | 08:23

Ο θυμωμένος Αντώνης Σαμαράς

Το υπό διαμόρφωση κόμμα Σαμαρά, θα κάνει αναμφίβολα ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας νέας θητείας Μητσοτάκη.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.