
Ένα από τα πιο γνωστά γλυκά των Χριστουγέννων είναι οι κουραμπιέδες, και όσο πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες τόσο πιο πολύ ανοίγει και η όρεξη μας για το γιορτινό έδεσμα.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει λοιπόν μία ξεχωριστή συνταγή για εύκολους κουραμπιέδες, με φυτίνη και χωρίς να χρησιμοποιήσετε μίξερ.
Υλικά
-
50 γρ. κονιάκ
-
100 γρ. ζάχαρη
-
100 γρ. αμύγδαλα
-
200 γρ. βούτυρο
-
250 γρ. φυτίνη
-
670 γρ. αλεύρι
-
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
1 βανίλια
-
2 κρόκους
Για το άχνισμα
-
3 συσκ. άχνη
-
3 βανίλιες
Εκτέλεση
-
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό και τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
-
Αφού ψήσουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι και τα κρατάμε στην άκρη.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
-
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά.
-
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν σαντιγί.
-
Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους "πίνει” το μίγμα κάθε φορά.
-
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.
-
Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ.
-
Χτυπάμε λίγο για να φουσκωση το μίγμα.
-
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε το μίγμα στο χέρι.
-
Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας.
-
Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.
-
Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
-
Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη για να μη γίνουν σκληροί.
-
Πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά στο ταψί.
-
Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα στην επιφάνεια.
-
Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.
-
Άχνισμα
-
Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες.
-
Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί.
-
Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη (προσοχή όχι καυτούς) και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
-
Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε αχνίζοντας λίγους λίγους, για να αχνίζονται σωστά.
-
Τους στήνουμε σε μία πιατέλα.
-
Αχνίζουμε και πάνω από την πιατέλα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr