Aφορολόγητο με πλαστικό χρήμα: Ποιες αλλαγές εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Από το 2018, θα ζητηθεί από τους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να παίρνουν ως αντάλλαγμα την έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Aφορολόγητο με πλαστικό χρήμα: Ποιες αλλαγές εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Μαγική εικόνα είναι η υπέρβαση που κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών στον στόχο των εσόδων από τον ΦΠΑ. Το γεγονός ότι τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 7,478 δις. ευρώ στο εξάμηνο, δηλαδή 244 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο, οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: στο γεγονός ότι εισπράχθηκε ΦΠΑ 298 εκατ. ευρώ από το τίμημα παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Χωρίς αυτό το ποσό, θα υπήρχε ήδη υστέρηση στα έσοδα του ΦΠΑ κάτι που δεν περνά απαρατήρητο. Η είσπραξη εσόδων λόγω της μαζικής στροφής στις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και στην ευεργετική για τα φορολογικά έσοδα επίδραση των capital controls δείχνει να χάνει τη δυναμική της και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει μάλιστα και της έναρξης της διαδικασίας άρσης των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Για μια ακόμη φορά σχεδιάζεται να ζητηθεί η συνδρομή των πολιτών. Από το 2018, θα ζητηθεί από τους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να παίρνουν ως αντάλλαγμα την έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ.

Για ολόκληρο το 2017, έχει ζητηθεί από τους φορολογούμενους –κυρίως μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 10-20% του ετήσιου εισοδήματός τους. Οι περισσότεροι έχουν ήδη πιάσει το όριο καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν ήδη ξεπεράσει από το 2016 τα 15 δις. ευρώ. Με την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σε όλες τις εταιρείες και στους επαγγελματίες της χώρας, η ανοδική πορεία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος:

1. Με τη βοήθεια των εφαρμογών που ανέπτυξαν οι τράπεζες, οι φορολογούμενοι αντιλαμβάνονται ότι το όριο που έχει τεθεί για φέτος μπορεί να το πιάσει κάποιος πάρα πολύ εύκολα. Ετσι, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο, το κύμα των καρτών να εξασθενίσει λόγω των φορολογουμένων που θα αναζητήσουν φθηνότερες τιμές με αντάλλαγμα το να πληρώσουν με μετρητά.

2. Με την άρση των capital controls, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος των μετρητών που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Μια λύση, θα είναι να αυξηθεί το ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι. Υπέρ αυτής της λύσης, τα επιχειρήματα είναι πολλά. Εκτιμάται ότι με την εγκατάσταση POS σε όλες τις επιχειρήσεις –σήμερα λήγει η προθεσμία για την εγκατάσταση στην πρώτη ομάδα επαγγελματιών και θα ακολουθήσει η επόμενη ομάδα- αλλά και με την εξοικείωση που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι, δεν θα είναι δύσκολο του χρόνου να ζητηθεί οι συναλλαγές με κάρτες να αντιστοιχούν στο 30% ή και στο 40% του εισοδήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων πριν από το τέλος του μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΔΟΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5- ΕΥΡΩ 17 Ιαν 2022 | 11:51

Κορονο-χρέη: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις - Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημέρων "τρέχει" από σήμερα για την υποβολή αίτησης για την ένταξη των κορονο-χρεών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 10:27

Γεωργαντάς για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 08:18

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 21 Ιανουαρίου

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 16 Ιαν 2022 | 10:48

Φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο: Σε 8 δόσεις φέτος ο φόρος εισοδήματος

Βασική επιδίωξη να δοθεί ανάσα στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έχουν τον χρόνο να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε περισσότερες δόσεις και μικρότερα ποσά.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.