Η σημασία των αξιολογήσεων και κριτηρίων ESG για επενδυτές και επιχειρήσεις

Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε μια εταιρεία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διαβατήριο για την ανάπτυξή της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα τελευταία χρόνια, η βιώσιμη ανάπτυξη έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια προτεραιότητα η οποία κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν νέες πρακτικές.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να αναβαθμίσουν τα πράσινα διαπιστευτήρια του γραφείου τους, να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους καθαρότερη τεχνολογία, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια.

Τι σημαίνει ο όρος "ESG"

Ο όρος "ESG" αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα.

Τα κριτήρια αυτά είναι Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Στην ουσία οι δείκτες ESG καταγράφουν τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Ακόμα, αποτυπώνουν την ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν κριτήρια που αποδεικνύουν πόσο ανθεκτική είναι μια εταιρεία για να διαχειριστεί τις αλλαγές στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται.

Η σημασία των αξιολογήσεων και κριτηρίων ESG για επενδυτές και επιχειρήσεις

Σημαντικό εργαλείο για τους επενδυτές

Τα κριτήρια ESG αποτελούν όλο και πιο δημοφιλή τρόπο για τους επενδυτές να αξιολογούν τις εταιρείες στις οποίες ενδέχεται να θέλουν να επενδύσουν. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους επενδυτές να αποφεύγουν εταιρείες που ενδέχεται να δημιουργούν μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο λόγω των περιβαλλοντικών ή άλλων πρακτικών τους.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες πρέπει να εντοπίζουν, να ιεραρχούν και να δημοσιοποιούν τα θέματα ESG που είναι περισσότερο ουσιαστικά για τη λειτουργία τους, και να εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο τα θέματα αυτά επηρεάζουν την εταιρική τους επίδοση και την ικανότητά τους να εφαρμόζουν τη στρατηγική τους.

Πλέον, οι καιροί έχουν αλλάξει και ενώ το ESG αποτελούσε δευτερεύον στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο μιας εταιρείας, οι σύγχρονοι επενδυτές όλο και περισσότερο προσεγγίζουν το ESG ως κάτι που μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στη λήψη αποφάσεων σε κάθε επίπεδο μιας εταιρείας.

ESG

Πώς να ενσωματώσετε το ESG στην πολιτική της εταιρείας σας

Κάθε εταιρεία που επιθυμεί να βελτιώσει την επίδοσή της στο πεδίο του ESG, θα πρέπει να ενσωματώσει την πολιτική ESG στην παραδοσιακή ανάλυση επενδύσεων και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Δεν φτάνει να αποτελεί απλά έναν ξεχωριστό στόχο για μια επιχείρηση, πρέπει να ενσωματωθεί στην εταιρική της κουλτούρα και πρακτική.

Θέτοντας βασικούς στόχους ESG, μια επιχείρηση μπορεί να μετρήσει την απόδοση και τους στόχους της σε έναν συγκεκριμένο τομέα, όπως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την επίτευξη στόχων για το κλίμα και τον άνθρακα.

Ακόμα, μέσα από το ESG, μια εταιρεία μπορεί να δομήσει μια πολιτική ελέγχου για όλες τις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της, επιλέγοντας αυτές που έχουν καλύτερη απόδοση ESG και αποκλείοντας αυτές που δεν πληρούν τα κριτήρια ελέγχου.

Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε μια εταιρεία απαιτεί μεγάλη ωριμότητα και ετοιμότητα, ενώ η σωστή εφαρμογή τους, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διαβατήριο για την ανάπτυξή της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ 03 Οκτ 2021 | 20:37

Pandora Papers: Αποκαλύψεις για τις offshore των ισχυρών - Ποιοι πολιτικοί, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες κρύβουν δισ.

Πολιτικοί, επιχειρηματίες, επώνυμοι καταφεύγουν σε υπεράκτιες εταιρείες για να γλυτώσουν φόρους. Αυτό προκύπτει από τα Pandora Papers που δημοσιεύουν ΜΜΕ.

ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ ΤΗΣ FAIRFAX 02 Οκτ 2021 | 12:06

Γουάτσα για επερχόμενο τσουνάμι επενδύσεων: Θα εκπλαγείτε από αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια

Ο Πρεμ Γουάτσα, μεγαλομέτοχος της Fairfax, εκφράζει την απόλυτη αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, μιλώντας στα "ΝΕΑ".

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.