Τι είναι η βουβωνοκήλη και πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα

Ενας στους τέσσερις άνδρες θα εμφανίσει βουβωνοκήλη, κάποια στιγμή στη ζωή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, 1 στους 4 άνδρες θα εμφανίσει βουβωνοκήλη, κάποια στιγμή στη ζωή του.

Η απουσία έντονων συμπτωμάτων, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της πάθησης, οδηγεί πολλούς από τους ασθενείς στην "επικίνδυνη απόφαση" να αναβάλλουν επ’ αόριστον την αντιμετώπισή της. Η πιθανότητα περίσφιξης, που μπορεί να επιφέρει νέκρωση του ενδοκοιλιακού σπλάχνου που περιέχεται στην κήλη, είναι ο πρώτος και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η βουβωνοκήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της διάγνωσής της.

Εκτός όμως από την πιθανότητα επιπλοκών, η βουβωνοκήλη, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος (μηροκήλη, ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη), μπορεί να επηρεάσει διάφορους τομείς της καθημερινότητας των ασθενών, μεταξύ των οποίων και τη σεξουαλική τους ζωή.

Τα συμπτώματα

Η βουβωνοκήλη είναι μια ανατομική μηχανική βλάβη, που προκύπτει όταν το τμήμα ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή λιπώδους ιστού διαπεράσει το μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς και εμφανιστεί κάτω από το δέρμα της βουβωνικής περιοχής. Έτσι δημιουργείται και το γνωστό εξόγκωμα, που αποτελεί και το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την επίδραση της βουβωνοκήλης στη σεξουαλική ζωή των ανδρών ασθενών, έχουν αποδείξει συσχέτιση της πάθησης με σεξουαλική διαταραχή. Ο πόνος, η γενικευμένη ενόχληση και το αίσθημα καύσου στη βουβωνική χώρα αποτελούν συχνά συμπτώματα της βουβωνοκήλης. Αυτά, σε συνδυασμό με την ορατή διόγκωση στην περιοχή, η οποία ενοχλεί αισθητικά αρκετούς από τους ασθενείς αλλά και τους συντρόφους τους, είναι φυσικό να επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Πως μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή

Εξαιτίας της βουβωνοκήλης είναι πιθανό να εμφανιστούν τα παρακάτω προβλήματα στη σεξουαλική ζωή του άνδρα:

·Μειωμένη / επώδυνη στύση

·Αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης

·Δυσχερής εκσπερμάτιση

·Επώδυνη σωματική επαφή στη βουβωνική χώρα

Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή του άνδρα η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης;

Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κήλης, εκτός των άλλων παραμέτρων, σχετίζεται και με καθυστέρηση στην επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η περιοχή της χειρουργικής τομής γειτνιάζει με τους όρχεις και το πέος, δυσχεραίνοντας την σεξουαλική πράξη. Επιπλέον, συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν όπως πόνος, οίδημα των όρχεων ή/και του πέους και μώλωπες, μπορεί να καθυστερήσουν έως και ορισμένες εβδομάδες την επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας έχουν δώσει πραγματική λύση σε προβλήματα, που δυσκόλευαν την καθημερινότητα των ασθενών έπειτα από μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Η κλασική λαπαροσκοπική μέθοδος, η ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση αλλά και η πιο σύγχρονη ρομποτική χειρουργική κηλών έχουν απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη χειρουργική διαδικασία, όσο και τη μετεγχειρητική ανάρρωση.

Πλέον, έπειτα από ένα χειρουργείο ελάχιστα επεμβατικής αποκατάστασης της βουβωνοκήλης, ο ασθενής μπορεί, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, να επιστρέψει στο σπίτι του εντός 3-6 ωρών, καθώς δεν απαιτείται μεγαλύτερη διαμονή ή διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Επιπρόσθετα, είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις περισσότερες από τις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως μπάνιο, οδήγηση, περπάτημα και ήπια αθλητική δραστηριότητα εντός των 2 πρώτων ημερών.

Όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή, η περίοδος αποχής είναι 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Η χρήση των σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης χωρίς μεγάλες τομές, απώλεια αίματος ή τραυματισμό των γύρω ιστών, οπότε ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει χωρίς κανένα πρόβλημα στη σεξουαλική δραστηριότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ευχαριστούμε τον Πιστοποιημένο Master Surgeon & Surgeon of Excellence στη Χειρουργική Κηλών Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Διευθυντή Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής & Κέντρου Αριστείας (Center of Excellence) Χειρουργικής Κηλών του Νοσοκομείου Metropolitan General.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ 75% ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 26 Ιουλ 2021 | 08:32

Προειδοποίηση Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν [βίντεο]

Η Αθηνά Λινού ανέφερε ότι αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν.

26 Ιουλ 2021 | 08:18

Διατροφή για αύξηση μυικής μάζας και ενδυνάμωση: 7ήμερο ενδεικτικό πλάνο

Εδώ θα βρείτε ένα πρότυπο αθλητικής διατροφής που θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα του τι χρειάζεται να τρώτε.

ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ 10%-15% ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ 26 Ιουλ 2021 | 06:32

Κορονοϊός - Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους: 4 στους 10 θα έχουν μολυνθεί έως το τέλος του χρόνου

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους. Ποια ηλικία έχει τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ 23 Ιουλ 2021 | 22:18

"Καμπανάκι" από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Μη ρεαλιστική η ανοσία της αγέλης το φθινόπωρο

Μέτρα έως και την επόμενη άνοιξη "βλέπει" το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ που εκτιμά ότι παιδιά και έφηβοι θα είναι τον ερχόμενο χειμώνα στο επίκεντρο του κορονοϊού.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 19:31

Καμία... έκπληξη: Αντίθετη η ΠΟΕΔΗΝ στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών - Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις

Η ΠΟΕΔΗΝ δυστυχώς δεν... εκπλήσσει καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις της υποχρεωτικότητας προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις και προσφυγή στα δικαστήρια

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 23 Ιουλ 2021 | 18:05

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει την Ευρώπη- Χρειάζονται περισσότερα δωρεάν τεστ και μέτρα

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δώσει επαρκή δεδομένα, η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σε 19.

ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΦΟΡΑ 23 Ιουλ 2021 | 16:53

Εμβόλιο Moderna: "Πράσινο φως" από τον ΕΜΑ για τη χρήση του σε εφήβους

Πρόκειται για το εμβόλιο της Moderna με την επωνυμία Spikevax.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΙΟΣ 23 Ιουλ 2021 | 15:24
23 Ιουλ 2021 | 06:32

Η γύρη μελισσών και τα 9 απίστευτα οφέλη για την υγεία σας

Η γύρη μελισσών θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης, καθώς περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΖΑΝΗΣ 22 Ιουλ 2021 | 11:24

Παιδίατρος Μαζάνης: Σύντομα το εμβόλιο θα γίνεται στα παιδιά από 12 ετών και στην Ελλάδα

Ο παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά, για να μπορέσουν, όπως είπε, να γυρίσουν στον φυσικό τους χώρο.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 22 Ιουλ 2021 | 10:24

Μετάλλαξη Δέλτα: Αποτελεσματικές οι δύο δόσεις Pfizer ή AstraZeneca

Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

22 Ιουλ 2021 | 06:33

Vegan εγκυμοσύνη: Τι να γνωρίζετε, τι να προσέχετε στη διατροφή σας

Η vegan εγκυμοσύνη έχει τις ιδιαιτερότητές της αλλά με λίγη προσοχή όλα πάνε ρολόι!