Πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με περιστατικά μυοκαρδίτιδας - Τα πιο συχνά συμπτώματα

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν και πότε όσον αφορά τη μυοαρδίτιδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε μικρό αριθμό περιπτώσεων φλεγμονής στον καρδιακό μυ σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Pfizer κατά της covid-19, κυρίως νέους άνδρες, μια πάθηση που ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο.

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έχει ανακοινώσει πως δεν έχει παρατηρήσει αυξημένο ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιό της σε σχέση με το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Στο Ισραήλ από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021 εντοπίστηκαν 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ περισσότερων από 5 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που ζήτησε να διενεργηθεί για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσίασαν φλεγμονή του καρδιακού μυ δεν πέρασαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων ήταν ήπιες, σύμφωνα με την έρευνα η οποία διενεργήθηκε από τρεις ομάδες ειδικών.

Σύμφωνα με την έρευνα, "υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου (της Pfizer) και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 16 με 30 ετών”.

Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, η πάθηση εντοπίστηκε περισσότερο μεταξύ των ανδρών ηλικίας 16 με 19 ετών σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα - Συμπτώματα - Διάγνωση

Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή του καρδιακού μυ δηλαδή του μυοκαρδίου, συνήθως εκδηλώνεται σε υγιή άτομα και μπορεί να εξελιχθεί σε ραγδαία καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία.

Μυοκαρδίτιδα προκαλείται από μία πληθώρα λοιμώξεων και καταστάσεων όπως διάφοροι ιοί, σαρκοείδωση, αυτοάνοσα νοσήματα κά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ιός προσβάλει το μυοκάρδιο και προκαλεί τοπική φλεγμονή. Όταν κοπάσει η αρχική λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού συνεχίζει να προκαλεί φλεγμονώδη καταστροφή του καρδιακού μυ που καταλήγει στην μυοκαρδίτιδα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλουν και σχετίζονται με την φλεγμονή στο μυοκάρδιο ή την αδυναμία του καρδιακού μυ που έπεται της φλεγμονής. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό λόγω της κάλυψης των εκδηλώσεων της μυοκαρδίτιδας από τα συμπτώματα της γενικής λοίμωξης.

Τα πιο συχνά συμπτώματα:
-Δυνατός πόνος στο στήθος.
-Αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία ή αφύσικοι παλμοί (αρρυθμίες).
-Δυσκολία στην αναπνοή, σε ανάπαυση ή σε άσκηση.
-Δυσφορία.
-Πυρετός (ειδικά στην ιογενή μυοκαρδίτιδα).
-Κόπωση και αδυναμία που συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους που οφείλονται πολύ συχνά στην ίωση.
-Τάσεις λιποθυμίας.
-Κατακράτηση υγρών με πρήξιμο των ποδιών, των αστραγάλων και των πατουσών.
-Μπλε ή γκριζωπή ή χλωμή απόχρωση του δέρματος.
-Πονοκέφαλος, σωματικοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις, πονόλαιμος, διάρροια.
-Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Οδηγίες από το CDC

Οδηγίες για την μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα μετά από το εμβόλιο COVID-19 έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορoνοϊός, εξέδωσαν τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Σε αυτές αναφέρουν σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες έχουν αναφερθεί περισσότερα περιστατικά, με ποια εμβόλια και έπειτα από ποια δόση. Εξηγούν επίσης τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, καθώς και ποια συμπτώματα και πότε πρέπει να μας προβληματίσουν.

Όπως αναφέρουν, περισσότερα από 165 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση από τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης Covid-19. Ωστόσο από τον Απρίλιο 2021 έως σήμερα, παρατηρούνται αυξανόμενες αναφορές για φλεγμονή στην καρδιά μετά από τα εμβόλια mRNA. Τα εμβόλια αυτά είναι εκείνα των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Οι αναφορές αφορούν μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή στον καρδιακό μυ) ή περικαρδίτιδα (φλεγμονή στον ινώδη σάκο που περιβάλλει τον καρδιακό μυ). Τα CDC τονίζουν ότι οι αναφορές αυτές είναι σπάνιες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού εμβολιασμών που έχουν γίνει στη χώρα.

Επισημαίνουν ακόμα ότι οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στην απαιτούμενη αγωγή (φάρμακα και ανάπαυση). Έτσι, σύντομα αισθάνονται καλύτερα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο με μυοκαρδίτιδα

Τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί έως στιγμής στις ΗΠΑ αφορούν:

Κυρίως αγόρια εφηβικής ηλικίας και νεαρούς άνδρες (ηλικίες 16 ετών και άνω)

Κυρίως άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση από τα εμβόλια mRNA

Τυπικά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας αναφέρθηκαν αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στις φυσιολογικές δραστηριότητές τους μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Πρέπει όμως να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την επιστροφή στην άσκηση ή στα σπορ.

Τα CDC αναφέρουν ακόμα πως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αναπτύσσονται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλέσει φλεγμονή σε αντίδραση σε μία λοίμωξη ή άλλο ερέθισμα.

Επιπλέον, αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση από εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna, πρέπει να προχωρήσει στη δεύτερη, εκτός κι αν του πει κάτι άλλο ο γιατρός ή το εμβολιαστικό κέντρο του.

"Τα γνωστά και τα δυνητικά οφέλη των εμβολίων υπερκαλύπτουν τους γνωστούς και τους δυνητικούς κινδύνους από αυτά", τονίζουν τα CDC. Οι περισσότεροι, εξ άλλου, απ’ όσους εκδηλώνουν μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα αναρρώνουν γρήγορα, με την κατάλληλη φροντίδα.

Σε περίπτωση ανησυχίας, όμως, τα CDC συνιστούν να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας (ή με τον παιδίατρο, αν έχετε παιδί ηλικίας 12 ετών και άνω).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑ 20 Ιουν 2021 | 12:01

Παυλάκης: Οι συνδυασμοί εμβολίων δουλεύουν πολύ καλύτερα – Μετά το καλοκαίρι έρχεται νέο κύμα της πανδημίας

"Οι συνδυασμοί εμβολίων συνήθως δουλεύουν πολύ καλύτερα από τα ξεχωριστά εμβόλια, δίνουν κάτι διαφορετικό στον οργανισμό", τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 20 Ιουν 2021 | 10:45

Καπραβέλος: Όσοι νοσηλεύτηκαν στο τρίτο κύμα ήταν ανεμβολίαστοι - Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει το 4ο κύμα

Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι όσοι νοσηλεύτηκαν κατά το τρίτο κύμα ήταν ανεμβολίαστοι. "Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει το τέταρτο κύμα", τόνισε.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ 19 Ιουν 2021 | 18:36

Βραζιλία: Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από κορονοϊό η χώρα - Μόλις το 11% έχει εμβολιαστεί

Μονάχα το 11% των Βραζιλιάνων έχει πλήρως εμβολιαστεί και οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι με τον χειμώνα να καταφθάνει στο νότιο ημισφαίριο, οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 19 Ιουν 2021 | 17:49

Αρκουμανέας: Στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 19 Ιουν 2021 | 14:17

Τούτουζας: Πώς ξεχωρίζουμε τις απλές παρενέργειες των εμβολίων από τις καρδιακές επιπλοκές

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις καρδιακές επιπλοκές (περικαρδίτιδες, μυοκαρδίτιδες) που καταγράφονται κυρίως από τα mRNA εμβόλια, τονίζει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τούτουζας.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιουν 2021 | 10:42

Ακίνδυνα τα εμβόλια mRNA για την ανδρική γονιμότητα - Μόσιαλος: Καταρρίπτονται οι μύθοι των αντιεμβολιαστών

"Έχουμε ακόμη μία μελέτη που καταρρίπτει τους μύθους των αντιεμβολιαστών για τις ‘επιπτώσεις' των εμβολίων στη γονιμότητα", σχολίασε ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Ιουν 2021 | 10:29

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει ισχυρότερη δράση από το κινέζικο της Sinovac

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προκαλεί ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από της Sinovac, σύμφωνα με μελέτη.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ 19 Ιουν 2021 | 09:12

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα κάνει β' δόση με διαφορετικό εμβόλιο από το AstraZeneca

Ο Μάριο Ντράγκι θα λάβει την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με διαφορετικό σκεύασμα από εκείνο της πρώτης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 19 Ιουν 2021 | 08:30

Από Σεπτέμβριο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών - Οι προϋποθέσεις και τα σενάρια στο τραπέζι

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για το εάν ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για κατηγορίες πολιτών, με πρώτους στη λίστα τους υγειονομικούς.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ 18 Ιουν 2021 | 21:19

Ευρωβαρόμετρο: Μόνο με τον εμβολιασμό θα έρθει το τέλος της πανδημίας, λένε τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της ΕΕ

Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων στηρίζουν τον εμβολιασμό ως μοναδικό τρόπο για την καταπολέμηση της πανδημίας, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο

ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ 18 Ιουν 2021 | 18:04

Καλάβρυτα - Καταγγελία: Έτσι κατέρρευσε μετά τον εμβολιασμό της η 56χρονη - "Η νεκροτομή θα δείξει τα αίτια θανάτου"

Μέσα σε λίγα λεπτά μετά από τον εμβολιασμό της κατέρρευσε η 56χρονη γυναίκα στο νοσοκομείο Καλαβρύτων - Περίμενε στον προθάλαμο

18 Ιουν 2021 | 13:52

Περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα: Ο καρδιολόγος εξηγεί τι είναι, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους

Τα mRΝΑ εμβόλια για τον κορονοϊό, έχουν παρουσιάσει περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ρωτήσαμε τον ειδικό και ιδού οι απαντήσεις.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Ιουν 2021 | 13:35

Καλάβρυτα: Καταγγελία ότι 56χρονη γυναίκα πέθανε από αλλεργικό σοκ στο νοσοκομείο λίγα λεπτά μετά το εμβόλιο

Νεκρή 56χρονη γυναίκα στα Καλάβρυτα μετά από αλλεργικό σοκ λόγω εμβολίου, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.