Follow us

Έρχονται επιδοτήσεις ακόμη και άνω των 120 ευρώ στους λογαριασμούς του ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Για πρώτη φορά, η τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα πέσει κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αποφάσισε η  ΡΑΕ  για το 2016

Τη φθηνότερη κιλοβατώρα από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης τον Αύγουστο του 2021 θα πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές όπως προκύπτει από την επεξεργασία του προγράμματος επιδοτήσεων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για πρώτη φορά, η τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος -μαζί δηλαδή με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις αλλά και τον ΦΠΑ- θα πέσει κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ ειδικά για τους αγρότες και τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, θα είναι ακόμη χαμηλότερες.

Αυτή η εικόνα ουσιαστικά θα διατηρηθεί και το επόμενο 12μηνο μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Όλοι θα επιδοτούνται με ένα ενιαίο ποσό ανεξάρτητα από το ποιο ακίνητο χρησιμοποιούν και ανεξάρτητα από το πόσες κιλοβατώρες καταναλώνουν.

Και τα παραδείγματα που ακολουθούν, δείχνουν και το ποιο ακριβώς θα είναι το οικονομικό κόστος ανάλογα με την κατανάλωση.

Διαβάστε Επίσης

Πρακτικά, οι καταναλωτές θα χωρίζονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες: οικιακά, κοινωνικά τιμολόγια, αγροτικά, μικρών επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Για κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες, θα ισχύει και μια συγκεκριμένη τιμή επιδότησης. Φυσικά, δεν θα πληρώνουν όλοι τα ίδια καθώς ο ανταγωνισμός λειτουργεί και η κάθε εταιρεία προσφέρει διαφορετική τιμή στους πελάτες της.

Άρα, στα παραδείγματα που ακολουθούν, ο κάθε καταναλωτής θα κάνει τις "προσαρμογές" ανάλογα με το τι έχει συμφωνήσει με την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται.

1. Οικιακά τιμολόγια: αν υποτεθεί ότι η εταιρεία χρεώνει προς 8 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα, ο τελικός λογαριασμός για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες θα είναι 58 ευρώ με την επιδότηση να φτάνει στα 60 ευρώ. Στις 600 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα είναι διπλάσια, 120 ευρώ και ο λογαριασμός θα διαμορφώνεται στα 116 ευρώ. Ο καταναλωτής για το σπίτι του θα πρέπει επομένως να γνωρίζει ότι η κάθε κιλοβατώρα θα κοστίζει για τον Ιούλιο, κάτω από 20 λεπτά.

2. Κοινωνικό τιμολόγιο: Η χρέωση ανά κιλοβατώρα μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και τον ΦΠΑ θα περιορίζεται στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ ο λογαριασμός για 300 κιλοβατώρες θα πέφτει κάτω από τα 50 ευρώ. Ουσιαστικά, για 300 κιλοβατώρες, το νοικοκυριό θα λαμβάνει επιδότηση 72 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

3. Αγροτικό τιμολόγιο: Μια κιλοβατώρα θα κοστίζει ενδεχομένως και κάτω από 18 λεπτά άρα 300 κιλοβατώρες θα κοστίζουν στον αγρότη περίπου 55 ευρώ.

4. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Είναι οι εταιρείες που έχουν ρολόγια κάτω από 35 KVa και είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Γι’ αυτές, η κιλοβατώρα θα φτάσει να κοστίζει περίπου 25 λεπτά καθώς η επιδότηση για 300 κιλοβατώρες θα ανέρχεται στα 44 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 23 Σεπ 2022 | 23:46

Εξοικονόμηση ενέργειας: Πόσο ρεύμα καίνε οι συσκευές του σπιτιού σε ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Ειδικοί εξηγούν ποιες είναι οι οικιακές συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα και ποιες λιγότερο - Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 21 Σεπ 2022 | 11:39

Πόσο θα είναι η επιδότηση του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά- Καλύπτει το 50% της αύξησης

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και όχι μόνο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 16 Σεπ 2022 | 11:00

"Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή": Παράταση ως την 1η Νοεμβρίου για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών

Δόθηκε παράταση ως την 1η Νοεμβρίου για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 13 Σεπ 2022 | 14:59

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πετρέλαιο θέρμανσης - Τι αλλάζει για το επίδομα

Διευρύνονται τα κριτήρια και οι δικαιούχοι του επιδόματος ενώ παράλληλα επιδοτούνται οι καταναλωτές με 25 λεπτά το λίτρο κατά την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 13 Σεπ 2022 | 10:29

Σκρέκας: Θα στηρίξουμε όσους πολίτες έχουν φυσικό αέριο - Έρχεται δύσκολος χειμώνας

"Θα στηρίξουμε όσο μπορούμε για να περάσουμε ομαλά τον χειμώνα. Είναι σημαντικό το θέμα της εξοικονόμηση ενέργειας" ανέφερε ο κ. Σκρέκας,

12 Σεπ 2022 | 09:58

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η επιδότηση με 25 λεπτά στην "αντλία" και το νέο επίδομα- Ξεκινάει από τα 350 ευρώ, μπορεί να φθάσει τα 1500

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμασης θα είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 16 χιλιάδες ευρώ για τους εργένηδες και 24 χιλιάδες για τους παντρεμένους- Συν 3 χιλιάδες για κάθε παιδί

ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 08 Σεπ 2022 | 08:52

Αλλάζουν από τον Οκτώβριο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Τα τρία σενάρια

Στην αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 31 Αυγ 2022 | 21:59

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι συσκευές που "φουσκώνουν" τον λογαριασμό - Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Πόσοι πραγματικά γνωρίζουν πόσο ρεύμα καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι; Ποιες είναι αυτές που "φουσκώνουν" τους λογαριασμούς του ρεύματος;

HOAXES 31 Αυγ 2022 | 15:15

Τελικά πόσο κοστίζει να ψήσεις ένα κοτόπουλο στο φούρνο;- Αλήθειες και ψέματα για κόστος 6.40 ευρώ, για δύο ώρες φούρνο

Πόσο κοστίζει να ψήσεις ένα κοτόπουλο στο φούρνο, με βάση τα τελικά τιμολόγια των εταιρειών ενέργειας, μετά την επιδότηση

ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ 31 Αυγ 2022 | 11:30

Επιδότηση 100€ μηνιαίως για ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Γαλλία

Η Γαλλία προετοιμάζει σχέδιο ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης με επιδότηση 100€/μήνα.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 27 Σεπ 2022 | 13:39

Εκπληξη: Γιατί η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης

Υψηλότερη θα είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης σε επίπεδο λιανικής από την αντίστοιχη της αμόλυβδης.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟ 9% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 26 Σεπ 2022 | 13:28

Διπλή αύξηση συντάξεων και ασφαλιστικών εισφορών λόγω πληθωρισμού – Αναλυτικά παραδείγματα

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση μεγαλύτερη του 6% που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ 25 Σεπ 2022 | 13:03

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι κερδίζουμε στην πράξη αν μειώσουμε την  κατανάλωση κατά 15% - Πώς θα γίνεται η σύγκριση με πέρυσι

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος.