Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα: Επιστροφή στο click away, ένδυση και υπόδηση με click in shop

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.

καταστημα

Η επαναλειτουργία -έστω και με αυστηρούς υγειονομικούς όρους- του λιανεμπορίου αλλά και η στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων που μετρούν ήδη τεράστιες απώλειες εσόδων, συνιστά τον νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο όπως φάνηκε και από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away αλλά και την "απομόνωση" των Κωδικών Αριθμών της ένδυσης και της υπόδησης ώστε ειδικά γι’ αυτά να επιτραπεί η πώληση προϊόντων με προγραμματισμένο ραντεβού (το λεγόμενο click in shop).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

H ευρεία σύσκεψη με του λοιμωξιολόγους για να οριστεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας με τις συγκεκριμένες μεθόδους θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με στόχο την Δευτέρα να γίνουν οι πρώτες πωλήσεις.

Ταυτόχρονα, αναμένονται προσαρμογές και στην νομοθεσία των εκπτώσεων (επιμήκυνση περιόδου κλπ) ώστε να μπορέσουν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις -ειδικά αυτές στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης- να "ξεστοκάρουν". Παράλληλα με τα μέτρα για να αρχίσουν και πάλι τα έσοδα θα "τρέξουν" και τα οικονομικά μέτρα στήριξης για την κάλυψη των ζημιών. Έτσι έχει ήδη δρομολογηθεί για το λιανεμπόριο:

1. Η επιτάχυνση της διαδικασίας της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε τα χρήματα -1,5 δις. ευρώ συνολικά εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ θα είναι χάρισμα- θα πέσουν στην αγορά έως τις 25 Ιανουαρίου. Παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα δοθεί μόνο αν κριθεί απολύτως απαραίτητο. Μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, είχαν γίνει 303515 αιτήσεις και ενώ η προθεσμία εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου. Με αυτό τον ρυθμό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τις τουλάχιστον 400.000 αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή. Αν όχι ίσως υπάρξει μια ολιγοήμερη παράταση.

Από τα 1,5 δις. ευρώ, πολύ μεγάλο μερίδιο αναμένεται ότι θα δοθεί στο λιανεμπόριο καθώς αυτό είναι που θα εμφανίσει πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Χθες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν και άλλοι γύροι επιστρεπτέας προκαταβολής "για όσο χρειαστεί". Έδειξε ουσιαστικά στην 6η φάση η οποία θα καλύψει τις απώλειες εσόδων για το α’ τρίμηνο. Ο προϋπολογισμός της θα ανέλθει τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ.

2. Και για τον Ιανουάριο αλλά και για τον Φεβρουάριο (ενδεχομένως και για τον Μάρτιο κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της πανδημίας) οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται πληττόμενες ανεξάρτητα από το αν θα λειτουργήσουν με click away ή με προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταβάλλουν το ενοίκιο του Ιανουαρίου. Επίσης, για το ενοίκιο του Φεβρουαρίου έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα κουρευτεί σε ποσοστό 80%. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης απαλλαγή και από το ενοίκιο του Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια πρόσθετης στήριξης.

Εκτός από την απαλλαγή του ενοικίου και για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, θα ισχύσει κανονικά το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας ώστε οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις να επιλέξουν οι ίδιες πόσους υπαλλήλους χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες του click away ή των προγραμματισμένων ραντεβού. Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα παρατείνεται κατά 75 ημέρες η προθεσμία πληρωμής των επιταγών που λήγουν μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ενώ θα ανασταλεί και η καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων για την περίοδο μετά το κρίσιμο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου προβλέπει και ένα καινούργιο πλαίσιο για την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα έχουν συσσωρευτεί μέχρι τότε από επιταγές, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια. Για τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα δρομολογηθεί η βελτίωση της ειδικής ρύθμισης η οποία με τη σημερινή της μορφή προβλέπει αποπληρωμή των οφειλών σε 12 άτοκες ή σε 24 έντοκες δόσεις με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου.

Αναμένεται παράταση στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης (πιθανότατα για τον Ιούνιο) αλλά και αύξηση του αριθμού των δόσεων η οποία όμως δεν είναι ενιαία για όλους αλλά συνάρτηση των οικονομικών απωλειών που θα έχει προκαλέσει στον κάθε επαγγελματία η πανδημία. Για τα δάνεια, προωθείται το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" επιχειρηματικών δανείων στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα αυτό, αναμένεται να τρέξει από τον Μάιο και μετά ενώ μέχρι τότε αναμένεται ότι θα δοθούν μεγαλύτερες αναστολές από τις τράπεζες ή ειδικές ρυθμίσεις για περιορισμένη καταβολή δόσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

22 Σεπ 2021 | 09:02

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων - Οι τελικές προθεσμίες - Σήμερα τα εκκαθαριστικά

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται πιθανότατα εντός της ημέρας στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΝΦΙΑ 21 Σεπ 2021 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα σπάσετε το ποσό σε έως και 24 δόσεις - Ποιοι θα δουν κούρεμα 50%

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και θα δουν το ύψος του φετινού λογαριασμού.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 08:14

Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Σεπ 2021 | 07:41

Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 14 Σεπ 2021 | 08:14

Πότε συμφέρει η γονική παροχή - Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση

Αλλάζει το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές.

13 Σεπ 2021 | 15:09

Ιδού ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ενα ποσό ανά τετραγωνικό και τέλος στις "κρυφές χρεώσεις"

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 12 Σεπ 2021 | 18:08

Για ποιους θα "κουρευτούν" οι επιστρεπτέες προκαταβολές έως και 79%

Το τεράστιο κούρεμα των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ποσοστό που φτάνει έως και το 79%, είναι αυτό που θα ευνοήσει περισσότερο τους επαγγελματίες