Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα: Επιστροφή στο click away, ένδυση και υπόδηση με click in shop

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.

καταστημα

Η επαναλειτουργία -έστω και με αυστηρούς υγειονομικούς όρους- του λιανεμπορίου αλλά και η στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων που μετρούν ήδη τεράστιες απώλειες εσόδων, συνιστά τον νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο όπως φάνηκε και από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away αλλά και την "απομόνωση" των Κωδικών Αριθμών της ένδυσης και της υπόδησης ώστε ειδικά γι’ αυτά να επιτραπεί η πώληση προϊόντων με προγραμματισμένο ραντεβού (το λεγόμενο click in shop).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

H ευρεία σύσκεψη με του λοιμωξιολόγους για να οριστεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας με τις συγκεκριμένες μεθόδους θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με στόχο την Δευτέρα να γίνουν οι πρώτες πωλήσεις.

Ταυτόχρονα, αναμένονται προσαρμογές και στην νομοθεσία των εκπτώσεων (επιμήκυνση περιόδου κλπ) ώστε να μπορέσουν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις -ειδικά αυτές στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης- να "ξεστοκάρουν". Παράλληλα με τα μέτρα για να αρχίσουν και πάλι τα έσοδα θα "τρέξουν" και τα οικονομικά μέτρα στήριξης για την κάλυψη των ζημιών. Έτσι έχει ήδη δρομολογηθεί για το λιανεμπόριο:

1. Η επιτάχυνση της διαδικασίας της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε τα χρήματα -1,5 δις. ευρώ συνολικά εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ θα είναι χάρισμα- θα πέσουν στην αγορά έως τις 25 Ιανουαρίου. Παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα δοθεί μόνο αν κριθεί απολύτως απαραίτητο. Μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, είχαν γίνει 303515 αιτήσεις και ενώ η προθεσμία εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου. Με αυτό τον ρυθμό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τις τουλάχιστον 400.000 αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή. Αν όχι ίσως υπάρξει μια ολιγοήμερη παράταση.

Από τα 1,5 δις. ευρώ, πολύ μεγάλο μερίδιο αναμένεται ότι θα δοθεί στο λιανεμπόριο καθώς αυτό είναι που θα εμφανίσει πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Χθες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν και άλλοι γύροι επιστρεπτέας προκαταβολής "για όσο χρειαστεί". Έδειξε ουσιαστικά στην 6η φάση η οποία θα καλύψει τις απώλειες εσόδων για το α’ τρίμηνο. Ο προϋπολογισμός της θα ανέλθει τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ.

2. Και για τον Ιανουάριο αλλά και για τον Φεβρουάριο (ενδεχομένως και για τον Μάρτιο κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της πανδημίας) οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται πληττόμενες ανεξάρτητα από το αν θα λειτουργήσουν με click away ή με προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταβάλλουν το ενοίκιο του Ιανουαρίου. Επίσης, για το ενοίκιο του Φεβρουαρίου έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα κουρευτεί σε ποσοστό 80%. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης απαλλαγή και από το ενοίκιο του Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια πρόσθετης στήριξης.

Εκτός από την απαλλαγή του ενοικίου και για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, θα ισχύσει κανονικά το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας ώστε οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις να επιλέξουν οι ίδιες πόσους υπαλλήλους χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες του click away ή των προγραμματισμένων ραντεβού. Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα παρατείνεται κατά 75 ημέρες η προθεσμία πληρωμής των επιταγών που λήγουν μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ενώ θα ανασταλεί και η καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων για την περίοδο μετά το κρίσιμο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου προβλέπει και ένα καινούργιο πλαίσιο για την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα έχουν συσσωρευτεί μέχρι τότε από επιταγές, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια. Για τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα δρομολογηθεί η βελτίωση της ειδικής ρύθμισης η οποία με τη σημερινή της μορφή προβλέπει αποπληρωμή των οφειλών σε 12 άτοκες ή σε 24 έντοκες δόσεις με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου.

Αναμένεται παράταση στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης (πιθανότατα για τον Ιούνιο) αλλά και αύξηση του αριθμού των δόσεων η οποία όμως δεν είναι ενιαία για όλους αλλά συνάρτηση των οικονομικών απωλειών που θα έχει προκαλέσει στον κάθε επαγγελματία η πανδημία. Για τα δάνεια, προωθείται το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" επιχειρηματικών δανείων στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα αυτό, αναμένεται να τρέξει από τον Μάιο και μετά ενώ μέχρι τότε αναμένεται ότι θα δοθούν μεγαλύτερες αναστολές από τις τράπεζες ή ειδικές ρυθμίσεις για περιορισμένη καταβολή δόσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΨΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 23 Ιαν 2021 | 12:17

Κοσμοπλημμύρα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - Ουρές και συνωστισμός στα καταστήματα

Εικόνες συνωστισμού από το πρωί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τις ουρές έξω από καταστήματα να προβληματίζουν

23 Ιαν 2021 | 09:00

Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο 15νθήμερο - Τι θα λειτουργήσει, από πότε και πώς

ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 23 Ιαν 2021 | 08:43

Ανοιχτά σχολεία: Πώς επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων την 1η Φεβρουαρίου - Τα μέτρα πρόληψης

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα λύκεια στις αποκαλούμενες "κόκκινες" περιοχές, τις περιοχές δηλαδή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 23 Ιαν 2021 | 08:36

Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας

Προαιρετικό το άνοιγμα αύριο των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Ιαν 2021 | 18:39

Πώς θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια: Υποχρεωτική μάσκα και διαφορετικά διαλείμματα - Ολα τα μέτρα πρόληψης

Μετά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία που άνοιξαν στις 11 Ιανουάριου, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ SMS 22 Ιαν 2021 | 09:49

Σούπερ μάρκετ: Ανοιχτά την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου - Αναλυτικά το ωράριο

Το ωράριο λειτουργίας για τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα για την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

400.000 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ 22 Ιαν 2021 | 07:36

Εμβολιασμοί: Aνοίγει στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού για ηλικίες 80-84 ετών

Μέχρι χθες Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

ΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΗΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Καλά νέα από την Capital Economics: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες χώρες

Η Ελλάδα η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ότι άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 21 Ιαν 2021 | 10:49

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κλάδο των ταχυμεταφορών - Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες

Αυξάνεται η ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 10:19

Γεωργιάδης για τα σαλέ και τα χιονοδρομικά: Τι να πούμε στους ανθρώπους, να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν;

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, του χειμερινού τουρισμού, κάνοντας λόγο για "κοινωνικό κανιβαλισμό".

ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 08:53

Citi: Η Ελλάδα, το απόλυτο story ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2022

Σε διόρθωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2020 όσο και το 2021 προχωρά η αμερικάνικη τράπεζα.

21 Ιαν 2021 | 08:42

Μέχρι το τέλος του κόσμου...

Σύμπασα η κοινωνία μοιάζει να είναι προσηλωμένη σε οθόνες που προβάλουν συνεχώς ασήμαντες λεπτομέρειες ασήμαντων βίων.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 21 Ιαν 2021 | 08:07

Εγκώμια από τη γερμανική Welt: Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον - Αισιόδοξες οι προοπτικές

"H Ελλάδα επιστρέφει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν από την είσοδό της στην ευρωζώνη" αναφέρει ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός στη Die Welt.