Follow us

Γιατί θα πληρώνουμε μηνιαίο "ενοίκιο" ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι μας - Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ από τέλος Απριλίου

"Μηνιάτικο" άνω των 70 ευρώ τον μήνα για ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα 72 τετραγωνικών.

ακινητα

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναρτώνται τα περίπου επτά εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Από τέλος Απριλίου ξεκινάμε να πληρώνουμε τον φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Ο οποίος στο εξής, θα καταβάλλεται σε 11 μηνιαίες δόσεις και από το 2025 σε 12 δόσεις. Άρα, ο ΕΝΦΙΑ, μετατρέπεται σε ένα είδος "ενοικίου" το οποίο θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα για να μην φορτωνόμαστε με προσαυξήσεις.

Όμως, η μηνιαία επιβάρυνση για το ιδιόκτητο σπίτι δεν σταματά εδώ. Πάμε στον λογαριασμό του ρεύματος. Πρώτον, το "πάγιο" έγινε πλέον εξαιρετικά υπολογίσιμο, καθώς εκεί που πληρώναμε 3-3,5 ευρώ το τετράμηνο, τώρα δίνουμε από 5 ευρώ τον μήνα. Όσοι δε επιζητούν την ασφάλεια του σταθερού τιμολογίου, καλούνται να καταβάλλουν πάγιο ακόμη και 10 ευρώ. Η δεύτερη αλλαγή που έχει… τσούξει, είναι η αλλαγή στον τρόπο χρέωσης των τελών του δικτύου διανομής δηλαδή των χρημάτων που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ουσιαστικά, θεσπίστηκε ένα ακόμη "πάγιο" το οποίο είναι υπολογίσιμο ειδικά αν στο σπίτι υπάρχει τριφασικό ρολόι. Έχουμε δύο ενδεχόμενα: ή το ρολόι θα είναι μονοφασικό και το πάγιο θα διαμορφώνεται στα 35,47 ευρώ, ή το ρολόι θα είναι τριφασικό και η επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 110 ευρώ τον χρόνο. Ο λογαριασμός του ρεύματος έχει μέσα και άλλα πάγια: τα δημοτικά τέλη, τον δημοτικό φόρο και την ΕΡΤ.

Διαβάστε Επίσης

Δεδομένου ότι τα δημοτικά τέλη μπορούν να ξεπερνούν και τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μαζί με τους δημοτικούς φόρους που είναι επιπλέον του ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση 240 ευρώ τον χρόνο και επιπλέον 36 ευρώ για τον ΕΡΤ (τουλάχιστον διαψεύστηκαν οι πληροφορίες ότι θα αυξηθούν και αυτές οι χρεώσεις).

Να σημειωθεί ότι ήδη δρομολογείται η μηνιαία εκκαθάριση του ρεύματος άρα και η μηνιαία έκδοση λογαριασμού. Αν συνυπολογιστεί και η μηνιαία απόδοση του ΕΝΦΙΑ, τότε φτάνουμε πιο κοντά στο σημείο να πληρώνουμε "ενοίκιο" ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι το οποίο μάλιστα δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Φανταστείτε ότι για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ σε μια καλή περιοχή θα επιβάλλονται οι ακόλουθες πάγιες χρεώσεις:

1. O ΕΝΦΙΑ σε περιοχή με τιμή ζώνης 1900 ευρώ για ένα σπίτι 15ετίας είναι 394 ευρώ τον χρόνο άρα το "μηνιάτικο" θα έρχεται 33 ευρώ.

2. Ο λογαριασμός του ρεύματος θα φέρνει "πάγια" 217 ευρώ τον χρόνο αν η γραμμή είναι τριφασική άρα μιλάμε για επιπλέον 18-19 ευρώ. Αυτό το ποσό καλύπτει τα 5 ευρώ που ζητάει ο πάροχος ενέργειας, τα 3 ευρώ της ΕΡΤ, τα περίπου 9 ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τον ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτά τα πάγια.

3. Πάλι μέσω του λογαριασμού ρεύματος θα εισπράττονται δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και ΤΑΠ που δεν συνδέονται με τη χρήση του σπιτιού αλλά μόνο με την ιδιοκτησία του. Για το διαμέρισμα των 120 τετραγωνικών, θα είναι τουλάχιστον άλλα 20 ευρώ τον μήνα ή 240 ευρώ τον χρόνο.

Φτάσαμε αισίως στα 70-72 ευρώ τον μήνα "ενοίκιο" για ένα σπίτι που δεν έχει λειτουργήσει ακόμη.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 10 Μαϊ 2024 | 09:05

Το 62% των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ - Το 40% δηλώνει ότι ζει με 416 ευρώ τον μήνα

Το 61,7% των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να διαβιώσει κάποιος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 07 Μαϊ 2024 | 18:43

Διπλό μπλόκο της εφορίας στα ακίνητα - Ο έλεγχος στα ενοίκια και οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά

Στα πάνω της η αγορά ακινήτων - Πώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα διασταυρώνει τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 07 Μαϊ 2024 | 09:00

Πού ανθίζει η ελληνική αγορά ακινήτων: Φουντώνει το ενδιαφέρον για εξοχικά - Αγκάθι το στεγαστικό

Ζήτηση για ακίνητα από "τα μπετά" με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις - Το προφίλ των αγοραστών.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ 23 Απρ 2024 | 08:00

Καταπέλτης ο Δήμαρχος Βάρης Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για τις προβλέψεις του ΝΟΚ- Η απάντηση στον πρόεδρο του ΤΕΕ

Με πολύ αυστηρή γλώσσα καταφέρεται εναντίον των προβλέψεων του νέου ΝΟΚ ο Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, ενώ απαντά και στον πρόεδρο του ΤΕΕ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 21 Μαϊ 2024 | 15:28

Αυτά είναι τα προϊόντα που "τσεκουρώνουν" οι πολυεθνικές στην Ελλάδα - Οι εξοργιστικές διαφορές τιμών με το εξωτερικό

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιτύχει τον περιορισμό του φαινομένου της διαφορετικής τιμολόγησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές.

19 Μαϊ 2024 | 09:25

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 11:03

Γιατί αγοράζουμε 50% ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών από τον μέσο Ευρωπαίο - Το πάρτι της κερδοσκοπίας

Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα κάποια προϊόντα σε σχέση με πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν είναι καινούργιο. Γίνεται όμως τώρα εντονότερο εξαιτίας του πληθωρισμού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Μαϊ 2024 | 08:59

Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα - Έρχεται το "μεσημβρινό" - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του "μεσημβρινού τιμολογίου".

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Μαϊ 2024 | 09:00

Πότε θα πέσει η τιμή του (ακριβού) ελαιολάδου - Οι εκτιμήσεις για τη νέα σοδειά στην Ελλάδα

Στη λιανική αγορά η Ελλάδα έχει -μετά την Ισπανία- το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης στο ελαιόλαδο που ξεπερνά το 65%.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 10 Μαϊ 2024 | 14:51

Ποιοι μπορούν να αγοράσουν σπίτι πληρώνοντας 800 ευρώ τον μήνα - Οι προϋποθέσεις

Ενοίκιο ή δάνειο; Οι νέες οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τα στεγαστικά δάνεια και οι δόσεις για ένα ακίνητο 200.000 ευρώ.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 09 Μαϊ 2024 | 10:48

Online "φρένο" σε ανασφάλιστα οχήματα και χωρίς ΚΤΕΟ: Βαριές και άμεσες καμπάνες σε 500.000 παραβάτες

Κλείνει η "πληγή" των τουλάχιστον 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους συνιστώντας "απειλή" για εκατομμύρια πολίτες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Μαϊ 2024 | 08:37

Φορολογικές δηλώσεις: Έξι εκατομμύρια Έλληνες με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα - Φέτος δηλώσαμε περισσότερα

Μειώνονται οι "φτωχοί", αυξάνονται οι "πλούσιοι" των φορολογικών δηλώσεων. Οι εύποροι 19.205 με αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ