Follow us

Διδάκτορες και γατόνια

Ούτε όμως ο νεποτισμός, ο "μπάρμπας στην Κορώνη", μπορεί να σε σώσει. Αν είσαι στούρνος, το παράθυρο που θα σου ανοίξει, θα κλείσει σύντομα με πάταγο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

"Τα παιδιά μας με δύο διδακτορικά είναι γκαρσόνια γιατί δεν έχουν μέσον, μπάρμπα στην Κορώνη. Ενώ οι δήθεν άριστοι γίνονται υπουργοί…" είπε -σε πρόσφατη συνέντευξή της- η Λένα Διβάνη, πολύ καλή συγγραφέας, ξεχωριστής ευφυίας και ενσυναίσθησης πρόσωπο.

Κοιτάζοντας, πράγματι, την περίπτωση του Μακάριου Λαζαρίδη τείνεις να της δώσεις απόλυτο δίκιο. Ο δύστηνος Λαζαρίδης έχει μετατραπεί εκών άκων σε σύμβολο της αναξιοκρατίας, της αναρρίχησης μέσα στον κομματικό σωλήνα, "έρποντας, γλείφοντας και με τα κέρατά του" θα έλεγαν ορισμένοι – υπερβολικά, ίσως, σκληρά. Κάποιος βιτριολικός θεατρικός συγγραφέας άνετα θα μπορούσε να σκαρώσει επάνω του νούμερο θερινής επιθεώρησης. Θα τον υποδυόταν αξεπέραστα ο Δημήτρης Πιατάς. Ο συνδυασμός ψευτοσεμνότητας -ήτοι κακομοιριάς- με υπόγειο θράσος ανήκει κατ’εξοχήν στην υποκριτική του γκάμα. Το θέατρο θα τρανταζόταν. Γάργαρο και λυτρωτικό το γέλιο οσάκις διακωμωδούνται οικεία μας κακά.

Και όμως. Η Λένα Διβάνη κάνει λάθος. Και όχι διότι εν τη ρύμη του προφορικού και χειμαρρώδους λόγου της προσέβαλε την επαγγελματική τάξη των σερβιτόρων, χαρακτηρίζοντάς τους έμμεσα ως τους τελευταίους τροχούς της αμάξης. Μα επειδή ξεχνάει πώς λειτουργεί η ζωή παντού και πάντα. Ακόμα και σε κοινωνίες που ορθώς καμαρώνουν για την ισονομία, για την ακριβοδίκαια παροχή ευκαιριών σε όλους τους πολίτες τους. Στις σκανδιναβικές χώρες κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Στον Καναδά ή στη Νέα Ζηλανδία ακόμα και στις μέρες μας.

Η αληθινή ενηλικίωση του ανθρώπου δεν συμβαίνει όταν συμπληρώνει τα δεκαοχτώ. Μα όταν εισέρχεται στην αγορά εργασίας. Τότε καλείται να αποδείξει και να εξαργυρώσει την αξία του. Οι νόμοι της πιάτσας ανέκαθεν σκληροί και δυσερμήνευτοι για τους νεήλυδες - χρειάζεται χρόνος για να τους αποκρυπτογραφήσεις. Ένα από τα πρώτα πράγματα που αντιλαμβάνεσαι;

Πώς τα πτυχία, όσο βαριά κι είναι, ελάχιστα σημαίνουν άμα δεν τα επιβεβαιώνεις στην πράξη. Κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν σου εγγυάται -πώς θα μπορούσε άλλωστε;- ότι με την αποφοίτησή σου θα βρεις εργασία με αποδοχές ανάλογες των τυπικών προσόντων σου. Ούτε όμως ο νεποτισμός, ο "μπάρμπας στην Κορώνη", μπορεί να σε σώσει. Αν είσαι στούρνος, το παράθυρο που θα σου ανοίξει, θα κλείσει σύντομα με πάταγο.

Έχω συναντήσει "σοφούς" επιστήμονες, οι οποίοι στο πεδίο αποδεικνύονταν σκέτες νούλες. Γιατρούς με κορνιζαρισμένες πάνω από το κεφάλι τους περγαμηνές φημισμένων πανεπιστημίων -άριστα μετ’επαίνων-, οι οποίοι έπαιρναν κόσμο στον λαιμό τους, ανίκανοι όντες να κουράρουν στοιχειωδώς τον άρρωστο. Δικηγόρους που αν διάβαζες το βιογραφικό τους θα εντυπωσιαζόσουν, στα δικαστήρια όμως τους κατατρόπωναν συνάδελφοί τους, οι οποίοι με τα χίλια ζόρια είχαν τελειώσει τη Νομική Κομοτηνής – την αναφέρω μόνο επειδή έχει τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής στις πανελλαδικές.

Έχω γνωρίσει, από την άλλη, αποφοίτους δημοτικού, που έφεραν τον κόσμο βόλτα και πρόκοψαν υπεράνω πάσης προσδοκίας. Εντυπωσιακότατο παράδειγμα ο Ηλίας Μαροσούλης. Πάμπτωχος κατηφόρισε από το χωριό του στην Αθήνα, μέσα σε δύο δεκαετίες εξελίχθηκε στον σημαντικότερο επιχειρηματία στον χώρο του θεάτρου και της νυχτερινής διασκέδασης. Δεν σας αρέσει η νυχτερινή διασκέδαση; Προτιμάτε πιό εκλεπτυσμένες μορφές τέχνης; Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο δεν πάτησε ποτέ το πόδι του σε σχολή κινηματογράφου. Είναι ουσιαστικά αυτοδίδακτος. Ενώ ο Στιβ Τζομπς εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο στο πρώτο κιόλας εξάμηνο. Ο Μπιλ Γκέιτς άντεξε τρία σχεδόν στο Χάρβαρντ προτού το παρατήσει για να ιδρύσει τη Μάικροσοφτ.

Υπήρξε μια ολόκληρη εποχή που στην Ελλάδα, άπαξ και διέθετες τις εκ του νόμου προϋποθέσεις, ίσως και κάποιο "δόντι", διοριζόσουν στο κράτος και μπορούσες να βαράς μύγες μέχρι τη συνταξιοδότησή σου. Κάθε επιπλέον μάλιστα "χαρτί" συνεπαγόταν μισθολογική αναβάθμιση. Ακόμα και στις μέρες μας, δημόσιοι υπάλληλοι εγγράφονται σε σεμινάρια που το περιεχόμενό τους τούς είναι παγερά αδιάφορο μόνο και μόνο για να μοριοδοτηθούν.

Η εποχή αυτή κι αν δεν έχει τελειώσει, τελειώνει. Η τεχνολογική επανάσταση καλπάζει. Όποιος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θα μένει εκτός. Και δύο και τρία διδακτορικά να διαθέτει. Και άψογα, εξαιρετικά φιλότιμα, να διεκπεραιώνει τα καθήκοντά του. Οι ανατέλλοντες καιροί δεν έχουν χώρο για διεκπεραιωτές. Αλλά από ανθρώπους με φαντασία και καπατσοσύνη, με ένστικτο και φιλοδοξία, που θα τους φέρνει ένα βήμα εμπρός από την τεχνητή νοημοσύνη. Από -με μια λέξη- γατόνια.

Τα γατόνια και από γκαρσόνια να ξεκινήσουν βρίσκουν, σύντομα μάλιστα, την άκρη. "Οι υπόλοιποι;" θα ρωτήσετε δικαίως. Όσοι δεν έχουν την απαιτούμενη διάθεση ή ενέργεια; Όσοι προτιμούν να μένουν μέχρι τα τριάντα στο πατρικό τους παρά να στύβουν την πέτρα; Όλοι εκείνοι που με το παραμικρό αισθάνονται άβολα, αναθεματίζουν το "σύστημα" και παραμυθιάζονται πολιτικά από τον κάθε δημαγωγό, ο οποίος τους τάζει λαγούς με πετραχήλια;

Μακράν εμού ο κοινωνικός δαρβινισμός. Η άποψη ότι οι λιγότερο κωλοπετσωμένοι πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους. Σε ένα ευρύχωρο έστω περιθώριο. Ακόμα και αν η αγορά δεν τους χρειάζεται, η πολιτεία επιβάλλεται να μεριμνήσει για εκείνους. Αν όχι από αλληλεγγύη, τουλάχιστον από πρόνοια προς τον εαυτό της. Με την κατάργηση αναρίθμητων θέσεων εργασίας, όσοι θα βρεθούν σε μακροχρόνια ή και ισόβια αεργία θα αποτελούν άκρως εύφλεκτη εκρηκτική ύλη.

Πρέπει να νομοθετηθεί το συντομότερο κατώτατο εγγυημένο εισόδημα. Ουδόλως ως μισθός πείνας. Ως προϋπόθεση για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι νέες τεχνολογίες θα εκτοξεύσουν την παραγωγικότητα. Τα δώρα τους οφείλουν να μοιραστούν σε όλους. Ασφαλής κι άνετος έτσι ο αριστούχος φοιτητής, ο οποίος νοιώθει ότι ταπεινώνεται αν κουβαλήσει ένα δίσκο, θα μπορεί να κάνει και τέταρτο διδακτορικό.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλοι πάνε θέατρο και τον Μάιο, για αυτές τις παραστάσεις

Η σεζόν 2025-26 δεν λέει να τελειώσει. Ο Μάιος 2026 φιλοξενεί περί τις 30 πρεμιέρες θεατρικών παραστάσεων. Εσείς πώς θα εμπλουτίσετε την πολιτιστική ατζέντα της Άνοιξης;

14 Απρ 2026 | 07:01

Σάρκινοι και χυμώδεις

Ακόμα και αν χρησιμοποιήθηκε ως αντιπερισπασμός απέναντι στα σκάνδαλα και στη σκανδαλολογία, η εξαγγελία Μητσοτάκη πως θα απαγορευτεί η πρόσβαση των Ελληνόπαιδων στα σόσιαλ μίντια δεν συνάντησε αντίλογο.

06 Απρ 2026 | 06:45

Χαλασοχώρηδες

Τα δύο από τα τρία σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυβέρνηση έχουν την ίδια αφετηρία. Τόσο για την τραγωδία των Τεμπών όσο και για την όπερα μπούφα του Οπεκεπέ ευθύνεται καταρχήν μια κάστα πολιτικών που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης τους έλεγε χαλασοχώρηδες.

24 Μαρ 2026 | 07:39

Περιπλανώμενη ζωή

Κατά τη δεκαετία του ‘70, ίσως μέχρι τα τέλη των ‘80s, ταξίδι με υπεραστικό λεωφορείο σήμαινε περιπέτεια. Ενίοτε και πανηγύρι. Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας ήταν παλιό και κακοσυντηρημένο.

16 Μαρ 2026 | 06:59

Ουράνια ταφή

Στο γύρισμα της χιλιετίας, γύρω στο 2000, άρχισαν να δυναμώνουν οι εναλλακτικές φωνές. Υπέρ της καύσης. Υπέρ της πολιτικής κηδείας.

10 Μαρ 2026 | 07:24

Κερδίζοντας τον πόλεμο, χάνοντας την ψυχή σου

Το υπερόπλο στον εν εξελίξει πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν είναι οι βόμβες, τα αεροπλάνα και τα drones. Ούτε βεβαίως οι δυνάμεις που μπορεί να παρατάξει η κάθε χώρα σε τυχόν χερσαία σύγκρουση.

02 Μαρ 2026 | 06:56

Ποιο είναι το μικρότερο κακό;

Θυμόμαστε την εισβολή στο Ιράκ, το οποίο έκρυβε, υποτίθεται, επικίνδυνα για την ανθρωπότητα όπλα. Που δήθεν βρισκόταν πίσω από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους του Μανχάτταν την 11η Σεπτεμβρίου. Που εν πάση περιπτώσει στέναζε υπό τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεϊν.

24 Φεβ 2026 | 08:10

Κλωτσοπατινάδες

Εάν ξυπνούσα ένα πρωί μέσα στο σώμα του Άδωνι Γεωργιάδη, εάν έπρεπε να ζήσω τη ζωή του, σε δύο μέρες θα είχα αρρωστήσει από την πλήξη. Σε μια εβδομάδα θα εμφάνιζα συμπτώματα βαριάς υπερκόπωσης.

17 Φεβ 2026 | 07:27

Απαράδεκτοι

Είδαν τα έφηβα παιδιά ενός φίλου πεντέξι σκηνές από τους "Απαράδεκτους". Και κρίντζαραν. Αισθάνθηκαν δηλαδή αμήχανα, άβολα. Ντράπηκαν για λογαριασμό των ηθοποιών, κυρίως δε για λογαριασμό της γενιάς των γονιών τους.

10 Φεβ 2026 | 07:32

Entitlement Mentality

Παλιά από "Entitlement Mentality" έπασχαν οι γόνοι των ιστορικών τζακιών. Οι επιχειρηματίες -που με θαλασσοδάνεια έστω, ελέω σχεδίου Μάρσαλ- είχαν εκβιομηχανίσει τη χώρα. Κάποιοι στάρ, άντε στάρλετ όμως καθ’ ημάς σόουμπιζ.

02 Φεβ 2026 | 07:25

Φυσάμε το γιαούρτι

Βρέχει. Ουρούν τα αγγελούδια, όπως λέει μια φίλη μου. Ανέκαθεν ουρούσαν. Για αυτό και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια, από την Κίνα του 1000 π.Χ., ομπρέλες.

27 Ιαν 2026 | 07:18

Όλα λάθος

Η ομιλία του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ στο Νταβός εντυπωσίασε. Καταχειροκροτήθηκε από όσους αντιδρούν λόγω, έργω ή διανοία στον αυταρχισμό -πήγα να γράψω "στην αλητεία"- του Τραμπ.

19 Ιαν 2026 | 07:15

Χυδαίες λέξεις, χυδαίοι άνθρωποι

Υπήρχε ένας πολιτικός που λεγόταν Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Έλαμψε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος από τη δεκαετία του 1970 ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια ως υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

12 Ιαν 2026 | 08:38

Το ραβδί στο σακίδιο

Σήμερα η ράβδος του στρατάρχη του "αντισυστήματος" έχει περάσει στα χέρια της Μαρίας Καρυστιανού.

29 Δεκ 2025 | 07:29

Ευτυχισμένο το 1978

Σπανίως συναντούσες οικογένειες να ομονοούν ιδεολογικά. Κάποιος ήταν δεξιός, ίσως και βασιλόφρων, αν και η συνομοταξία εκείνη έφθινε μετά τον κόλαφο στο δημοψήφισμα του 1974.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ 12 Νοε 2025 | 11:59

Μπρέμπου - Χωμενίδης: Βραδινή εμφάνιση σε θεατρική πρεμιέρα - Το βελούδινο σακάκι της ηθοποιού

Η Γωγώ Μπρέμπου και ο Χρήστος Χωμενίδης πραγματοποιούν συχνά κοινές δημόσιες εμφανίσεις, κυρίως σε θέατρα.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΞΙΝΟ 01 Σεπ 2025 | 15:04

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα και θυμάται τα "χθεσινά γεμιστά" της μαμάς μας

Για το νέο κόμμα Τσίπρα και την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού γράφει στο Capital ο Χρήστος Χωμενίδης

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

28 Ιουλ 2025 | 07:43

Μοναχός σου χόρευε

Η αντίληψη καλά κρατεί στην κοινωνία μας: Πρέπει να παντρευόμαστε. Όχι μονάχα τον εκλεκτό της καρδιάς μας, που πλέον -πάλι καλά- επιτρέπεται να ανήκει στο ίδιο με εμάς φύλο. Αλλά και την ομάδα μας. Και το κόμμα μας.

21 Ιουλ 2025 | 07:06

Γράμμα από την Μπογκοτά

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Μπογκοτά, χαράματα, κάποια στιγμή όντως αλαφιάζομαι. Το ταξί βγαίνει εκτός πόλης. Σκαρφαλώνει σε έναν δασωμένο λόφο.

14 Ιουλ 2025 | 07:38

Ζώντας στο ανάμεσα

Κάποτε ένας άνθρωπος πνιγόταν στο χωριό του. Ασφυκτιούσε. Μια και δυό, κίνησε για την πόλη. Έφτασε στον μεγάλο ποταμό. Πλήρωσε στον βαρκάρη για να τον περάσει. Στη μέση όμως της κοίτης, ένιωσε αβάσταχτη νοσταλγία για τον τόπο του.

07 Ιουλ 2025 | 06:46

Το κρίσιμο ερώτημα

Πολλά μπορεί κανείς να σούρει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως ότι προάγουν στους εφήβους τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης και τη στείρα αποστήθιση.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΛΙΚ 02 Ιουλ 2025 | 09:42

Ο Χρήστος Χωμενίδης σε μία πολύ σπάνια φωτογραφία με την 14χρονη κόρη του, Νίκη

Η σπάνια ανάρτηση του συγγραφέα με την μονάκριβη κόρη του

30 Ιουν 2025 | 07:44

Και κερατάδες και δαρμένοι

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα -την παρωδία πιο σωστά δημοψηφίσματος- της 5ης Ιουλίου.

16 Ιουν 2025 | 09:02

Κολοβή Βουλή

Εν μέσω των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ένα γεγονός που όμοιο ή παρόμοιό του δεν είχε συμβεί κατά τα τελευταία τουλάχιστον εβδομήντα τρία χρόνια.

09 Ιουν 2025 | 09:01

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

02 Ιουν 2025 | 08:00

Φωτιά στα τοπία

Τρελαίνεται ο κολλητός μου φίλος; Έκαψε φλάντζα στο κατώφλι των εξήντα;

26 Μαϊ 2025 | 08:01

Ελισσαίος

Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Να το είχα υποπτευθεί αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή που μού ανακοίνωσαν, αρχές Αυγούστου, την προαγωγή μου. Το να με κάνουν διευθυντή ξενοδοχείου δεν σήμαινε καλό για μένα. Αλλά κακό για το ξενοδοχείο. Σήμαινε ότι είχε αποφασιστεί η καταδίκη του.

19 Μαϊ 2025 | 08:02

Ζυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι ήταν αδύνατοι, μέχρι και ισχνοί.

ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ 13 Μαϊ 2025 | 15:24

Ο Χρήστος Χωμενίδης και οι εντυπώσεις του από το ταξίδι στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο: "Θα έρθει ποτέ εδώ η ειρήνη;"

Η 7η Οκτωβρίου στοιχειώνει τους Ισραηλινούς. Δεν έχει πλήξει απλώς το γόητρό τους, τους έχει στερήσει την αίσθηση της ασφάλειας, τους έχει συγκλονίσει υπαρξιακά

"ΧΥΔΑΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ" 13 Μαϊ 2025 | 11:17

Ο Χωμενίδης απαντά στον Αρη Χατζηστεφάνου για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και τους "ναζί καραφλομαλλιάδες"

Για χυδαία διαστρέβλωση κατηγορεί τον δημοσιογράφο Αρη Χατζηστεφάνου ο Χρήστος Χωμενίδης.

12 Μαϊ 2025 | 07:09

Εθελουσίως βλάκες, τζάμπα μάγκες

"Γιούργια!" αναφώνησαν εν χορώ. Πήραν υπό μάλης παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες, πήγαν στον τόπο της εκδήλωσης και τη ματαίωσαν κραυγάζοντας συνθήματα. Εκφώνησαν και ένα απολύτως προβλέψιμο κειμενάκι εναντίον του "κράτος-δολοφόνου".

27 Απρ 2026 | 07:36

Τα καλά παιδιά

Οι "επισυνδέσεις" του 2023 φέρνουν στη μνήμη τις υποκλοπές των τελών της δεκαετίας του 1980, των αρχών της δεκαετίας του 1990, όταν τηλεφωνήματα κορυφαίων παραγόντων του δημόσιου βίου μεταδίδονταν από τις συχνότητες της νεαρής τότε ιδιωτικής ραδιοφωνίας και έσπαγαν ταμεία.

20 Απρ 2026 | 07:50

Ο κόσμος στα μέτρα σας

Το φθινόπωρο του 1959, στην κωμόπολη Χόλκομπ του Κάνσας, διαπράχθηκε ένα ειδεχθέστατο έγκλημα. Δυο άντρες μπούκαραν στο σπίτι ενός εύπορου αγρότη, ψευδώς πληροφορημένοι ότι υπήρχε εκεί ένα χρηματοκιβώτιο που ξεχείλιζε από λεφτά.

14 Απρ 2026 | 07:01

Σάρκινοι και χυμώδεις

Ακόμα και αν χρησιμοποιήθηκε ως αντιπερισπασμός απέναντι στα σκάνδαλα και στη σκανδαλολογία, η εξαγγελία Μητσοτάκη πως θα απαγορευτεί η πρόσβαση των Ελληνόπαιδων στα σόσιαλ μίντια δεν συνάντησε αντίλογο.

06 Απρ 2026 | 06:45

Χαλασοχώρηδες

Τα δύο από τα τρία σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυβέρνηση έχουν την ίδια αφετηρία. Τόσο για την τραγωδία των Τεμπών όσο και για την όπερα μπούφα του Οπεκεπέ ευθύνεται καταρχήν μια κάστα πολιτικών που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης τους έλεγε χαλασοχώρηδες.

24 Μαρ 2026 | 07:39

Περιπλανώμενη ζωή

Κατά τη δεκαετία του ‘70, ίσως μέχρι τα τέλη των ‘80s, ταξίδι με υπεραστικό λεωφορείο σήμαινε περιπέτεια. Ενίοτε και πανηγύρι. Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας ήταν παλιό και κακοσυντηρημένο.

16 Μαρ 2026 | 06:59

Ουράνια ταφή

Στο γύρισμα της χιλιετίας, γύρω στο 2000, άρχισαν να δυναμώνουν οι εναλλακτικές φωνές. Υπέρ της καύσης. Υπέρ της πολιτικής κηδείας.

10 Μαρ 2026 | 07:24

Κερδίζοντας τον πόλεμο, χάνοντας την ψυχή σου

Το υπερόπλο στον εν εξελίξει πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν είναι οι βόμβες, τα αεροπλάνα και τα drones. Ούτε βεβαίως οι δυνάμεις που μπορεί να παρατάξει η κάθε χώρα σε τυχόν χερσαία σύγκρουση.

02 Μαρ 2026 | 06:56

Ποιο είναι το μικρότερο κακό;

Θυμόμαστε την εισβολή στο Ιράκ, το οποίο έκρυβε, υποτίθεται, επικίνδυνα για την ανθρωπότητα όπλα. Που δήθεν βρισκόταν πίσω από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους του Μανχάτταν την 11η Σεπτεμβρίου. Που εν πάση περιπτώσει στέναζε υπό τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεϊν.

24 Φεβ 2026 | 08:10

Κλωτσοπατινάδες

Εάν ξυπνούσα ένα πρωί μέσα στο σώμα του Άδωνι Γεωργιάδη, εάν έπρεπε να ζήσω τη ζωή του, σε δύο μέρες θα είχα αρρωστήσει από την πλήξη. Σε μια εβδομάδα θα εμφάνιζα συμπτώματα βαριάς υπερκόπωσης.

17 Φεβ 2026 | 07:27

Απαράδεκτοι

Είδαν τα έφηβα παιδιά ενός φίλου πεντέξι σκηνές από τους "Απαράδεκτους". Και κρίντζαραν. Αισθάνθηκαν δηλαδή αμήχανα, άβολα. Ντράπηκαν για λογαριασμό των ηθοποιών, κυρίως δε για λογαριασμό της γενιάς των γονιών τους.

10 Φεβ 2026 | 07:32

Entitlement Mentality

Παλιά από "Entitlement Mentality" έπασχαν οι γόνοι των ιστορικών τζακιών. Οι επιχειρηματίες -που με θαλασσοδάνεια έστω, ελέω σχεδίου Μάρσαλ- είχαν εκβιομηχανίσει τη χώρα. Κάποιοι στάρ, άντε στάρλετ όμως καθ’ ημάς σόουμπιζ.

02 Φεβ 2026 | 07:25

Φυσάμε το γιαούρτι

Βρέχει. Ουρούν τα αγγελούδια, όπως λέει μια φίλη μου. Ανέκαθεν ουρούσαν. Για αυτό και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια, από την Κίνα του 1000 π.Χ., ομπρέλες.

27 Ιαν 2026 | 07:18

Όλα λάθος

Η ομιλία του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ στο Νταβός εντυπωσίασε. Καταχειροκροτήθηκε από όσους αντιδρούν λόγω, έργω ή διανοία στον αυταρχισμό -πήγα να γράψω "στην αλητεία"- του Τραμπ.

19 Ιαν 2026 | 07:15

Χυδαίες λέξεις, χυδαίοι άνθρωποι

Υπήρχε ένας πολιτικός που λεγόταν Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Έλαμψε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος από τη δεκαετία του 1970 ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια ως υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

12 Ιαν 2026 | 08:38

Το ραβδί στο σακίδιο

Σήμερα η ράβδος του στρατάρχη του "αντισυστήματος" έχει περάσει στα χέρια της Μαρίας Καρυστιανού.

05 Ιαν 2026 | 08:50

Από τον ρεαλισμό στον κυνισμό

Οι ηγέτες όμως του δημοκρατικού κόσμου τι πρέπει να κάνουν; Πώς να αντιδράσουν στην γκανγκστερική συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ; Εδώ σε θέλω…

29 Δεκ 2025 | 07:29

Ευτυχισμένο το 1978

Σπανίως συναντούσες οικογένειες να ομονοούν ιδεολογικά. Κάποιος ήταν δεξιός, ίσως και βασιλόφρων, αν και η συνομοταξία εκείνη έφθινε μετά τον κόλαφο στο δημοψήφισμα του 1974.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

28 Ιουλ 2025 | 07:43

Μοναχός σου χόρευε

Η αντίληψη καλά κρατεί στην κοινωνία μας: Πρέπει να παντρευόμαστε. Όχι μονάχα τον εκλεκτό της καρδιάς μας, που πλέον -πάλι καλά- επιτρέπεται να ανήκει στο ίδιο με εμάς φύλο. Αλλά και την ομάδα μας. Και το κόμμα μας.

21 Ιουλ 2025 | 07:06

Γράμμα από την Μπογκοτά

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Μπογκοτά, χαράματα, κάποια στιγμή όντως αλαφιάζομαι. Το ταξί βγαίνει εκτός πόλης. Σκαρφαλώνει σε έναν δασωμένο λόφο.

14 Ιουλ 2025 | 07:38

Ζώντας στο ανάμεσα

Κάποτε ένας άνθρωπος πνιγόταν στο χωριό του. Ασφυκτιούσε. Μια και δυό, κίνησε για την πόλη. Έφτασε στον μεγάλο ποταμό. Πλήρωσε στον βαρκάρη για να τον περάσει. Στη μέση όμως της κοίτης, ένιωσε αβάσταχτη νοσταλγία για τον τόπο του.

07 Ιουλ 2025 | 06:46

Το κρίσιμο ερώτημα

Πολλά μπορεί κανείς να σούρει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως ότι προάγουν στους εφήβους τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης και τη στείρα αποστήθιση.

30 Ιουν 2025 | 07:44

Και κερατάδες και δαρμένοι

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα -την παρωδία πιο σωστά δημοψηφίσματος- της 5ης Ιουλίου.

23 Ιουν 2025 | 09:43

Τι θα γίνει;

Το καθεστώς των Αγιατολάδων ή θα συνθηκολογήσει άνευ όρων, ταπεινωτικότατα, για να κερδίσει κάποια παράταση ζωής. Ή θα καταρρεύσει σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα.

16 Ιουν 2025 | 09:02

Κολοβή Βουλή

Εν μέσω των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ένα γεγονός που όμοιο ή παρόμοιό του δεν είχε συμβεί κατά τα τελευταία τουλάχιστον εβδομήντα τρία χρόνια.

09 Ιουν 2025 | 09:01

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

02 Ιουν 2025 | 08:00

Φωτιά στα τοπία

Τρελαίνεται ο κολλητός μου φίλος; Έκαψε φλάντζα στο κατώφλι των εξήντα;

26 Μαϊ 2025 | 08:01

Ελισσαίος

Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Να το είχα υποπτευθεί αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή που μού ανακοίνωσαν, αρχές Αυγούστου, την προαγωγή μου. Το να με κάνουν διευθυντή ξενοδοχείου δεν σήμαινε καλό για μένα. Αλλά κακό για το ξενοδοχείο. Σήμαινε ότι είχε αποφασιστεί η καταδίκη του.

19 Μαϊ 2025 | 08:02

Ζυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι ήταν αδύνατοι, μέχρι και ισχνοί.

12 Μαϊ 2025 | 07:09

Εθελουσίως βλάκες, τζάμπα μάγκες

"Γιούργια!" αναφώνησαν εν χορώ. Πήραν υπό μάλης παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες, πήγαν στον τόπο της εκδήλωσης και τη ματαίωσαν κραυγάζοντας συνθήματα. Εκφώνησαν και ένα απολύτως προβλέψιμο κειμενάκι εναντίον του "κράτος-δολοφόνου".