Πού και πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων: Παραδείγματα

Εισηγήσεις για αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα ξεπερνούν ακόμη και το 30% αναμένεται να καταθέσουν οι εκτιμητές.

Εισηγήσεις για αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα ξεπερνούν ακόμη και το 30% αναμένεται να καταθέσουν οι εκτιμητές που ανέλαβαν το έργο να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης μέσα στις επόμενες 45 ημέρες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας υπάρχουν χιλιάδες περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται αισθητά των πραγματικών ενώ στις περίπου 3000 ζώνες που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος, η εξίσωση με τις εμπορικές αξίες μπορεί να προϋποθέτει αυξήσεις ακόμη και άνω του 50%.

Τα επιχειρήματα των τεχνοκρατών είναι πολύ συγκεκριμένα: Πρώτον το 2018 που έγινε η τελευταία αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, δεν επήλθε εξίσωση εμπορικών αντικειμενικών. Ουσιαστικά, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει δεκτές τις εισηγήσεις των εκτιμητών για πλήρη εξίσωση εμπορικών-αντικειμενικών αφήνοντας τη μισή δουλειά να γίνει στο μέλλον.

Ακολούθησαν περαιτέρω ανατιμήσεις για ολόκληρο το 2018 και για το 2019 –οι οποίες αποτυπώθηκαν και από την Τράπεζα της Ελλάδας- και φτάσαμε στο σημείο η απόσταση να έχει μεγαλώσει αισθητά.

Υπάρχουν βέβαια και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα ακριβά βόρεια προάστια της Αττικής (Φιλοθέη, Ψυχικό, Εκάλη κλπ) όπου οι εμπορικές αξίες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές. Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός λόγος ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς οι εισηγήσεις των εκτιμητών δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Η λύση που θα δοθεί τον Απρίλιο θα έχει τα εξής δύο χαρακτηριστικά:

1. Τα τελικά ποσοστά των αυξήσεων που θα εγκριθούν στις αντικειμενικές αξίες δεν θα κινηθούν σε πολύ μεγάλα επίπεδα (παρά μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση αντικειμενικών-εμπορικών) και θα μετριαστούν περίπου στο 15-20% κατά μέσο όρο.

2. Θα μειωθούν περαιτέρω –έως και 15%- τα γενικά ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ ώστε η συνολική έκπτωση, μαζί με αυτή που έγινε το 2019 να φτάνει έως και το 40-45% ειδικά για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες. Έτσι, η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών είτε θα πληρώσει τα ίδια είτε και λιγότερα σε ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 συγκριτικά με το 2019. Θα υπάρξουν βέβαια και αυτοί που θα επιβαρυνθούν περισσότερο και αυτοί θα είναι κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη εμπορική αξία οι οποίες όμως παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Έχουν ήδη εντοπιστεί τέτοιες σε δημοφιλέστατα νησιά του Αιγαίου (Μύκονο, Σαντορίνη κλπ) αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι εκτιμητές θα βασίσουν τις τελικές εισηγήσεις τους στα στοιχεία από τις εμπορικές συναλλαγές των τελευταίων μηνών. Οι τιμές ζώνης, υποτίθεται ότι αποτυπώνουν την αξία ενός νεόδμητου ακινήτου στον 1ο όροφο μιας πολυκατοικίας. Τα νεόδμητα, έχουν φτάσει να πωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές ζώνης. Για παράδειγμα, στο Χαλάνδρι «παίζουν» τιμές από 2500 έως 2700 ευρώ όταν οι τιμές ζώνης παίζουν από τα 1300 έως 1500 ευρώ, στο Μαρούσι, ισχύουν αντίστοιχα δεδομένα ενώ στον Άλιμο, πωλούνται νεόδμητα προς 2500-3000 ευρώ το μέτρο όταν η τιμή ζώνης κινείται στα 1600 ευρώ. Στις εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές –ακόμη και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη- η εφορία δίνει τιμή 600-700 ευρώ όταν τα ακίνητα πωλούνται ακόμη και προς 2000-2500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 08:18

Επιστροφές φόρου σε 1,2 εκατ. φορολογούμενους: Ποιοι θα μοιραστούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ

Αθόρυβα μεν, λόγω της επικαιρότητας του κορωνοϊού, αλλά με σταθερό πλην όμως αργό ρυθμό, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 25 Μαϊ 2020 | 14:28

"Τρύπα" 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από το lockdown λόγω κορoνοϊού

Η πραγματική μείωση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το μήνα Απρίλιο ανήλθε σε 409 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 08:17

Έρχεται νέα ΠΝΠ με μέτρα στήριξης: Τι προβλέπεται για μείωση ΦΠΑ και αναστολές συμβάσεων

Δεν θα περιλαμβάνεται ούτε το πρόγραμμα επιδότησης των δανειοληπτών που αποπληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας ούτε ο μηχανισμός μείωσης του φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισόδημα από ενοίκια.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 24 Μαϊ 2020 | 10:42

Τρεις παρεμβάσεις για το εισόδημα των μισθωτών: Τι μελετά η κυβέρνηση

Ενώ το βάθος της ύφεσης κατά τη φετινή χρονιά θα φανεί ουσιαστικά τον Σεπτέμβριο, οι συζητήσεις στο οικονομικό επιτελείο για τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε να στηριχτεί η ανάκαμψη, έχουν ήδη ξεκινήσει.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 23 Μαϊ 2020 | 09:39

Πόσα χρήματα θα βάλετε στην τσέπη σας με μειωμένες ώρες εργασίας - Παραδείγματα

Δείτε τον πίνακα που αποτυπώνει ακριβώς το τι θα γίνει για έναν εργαζόμενο των 1000 ευρώ.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 22 Μαϊ 2020 | 08:51

Ο χάρτης των αμοιβών: Οι μισθοί και τα επιδόματα από Μάιο ως Σεπτέμβριο - Αναλυτικά ανά μήνα

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για εργαζόμενους ανά μήνα από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 21 Μαϊ 2020 | 07:57

Πακέτο μαμούθ 24 δισ. ευρώ για την οικονομία - Αναλυτικά όλα τα μέτρα της κυβέρνησης

Στο ποσό αυτό, περιλαμβάνεται "ζεστό χρήμα" που θα πέσει στην αγορά υπό μορφή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ 20 Μαϊ 2020 | 08:17

Πάνω από 3 δισ. ευρώ έχασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το τρίμηνο της πανδημίας

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την επίπτωση της αναστολής εργασιών στις επιχειρήσεις, αποτυπώνουν και την έκταση που θα λάβει το συνολικό πρόβλημα.

ΜΕΣΩ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ 19 Μαϊ 2020 | 08:18

Ανάλυση: Tι σημαίνουν τα 500 δισ. ευρώ του πακέτου Mακρόν - Μέρκελ για την Ελλάδα

Ουδείς προς το παρόν διακινδυνεύει ασφαλή πρόβλεψη για ποσά αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 18 Μαϊ 2020 | 07:55

Οι 3 αλλαγές στους μισθούς από την 1η Ιουνίου: Οι αυξήσεις, τα επιδόματα και το δώρο Πάσχα

Πώς αυξάνονται οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές για όσους εργάζονται με 8ωρο. Μέχρι πότε θα πληρωθεί το δώρο Πάσχα.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 17 Μαϊ 2020 | 11:19

Μειώσεις φόρων, τιμών και επιδοτήσεις μισθών στο νέο πακέτο της κυβέρνησης - Τι θα ισχύσει και πότε

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα διεκδικήσει περισσότερους πόρους μέσα από το πρόγραμμα SURE για να επιδοτήσει τους εργαζόμενους.

ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 16 Μαϊ 2020 | 09:15

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα χαμένα ενοίκια - Όλη η διαδικασία

Αναλυτικά ο υπολογισμός της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν εισοδήματα από ενοίκια.

ΜΕΙΩΣΗ 17,2% ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Μαϊ 2020 | 11:06

Τέλος η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων - Παράταση αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μετά την διασταύρωση στοιχείων και με την "ΕΡΓΑΝΗ" ο τελικός αριθμός των δυνητικά δικαιούχων, φαίνεται να περιορίζεται στις 72.000.