Ντόμινο πιέσεων στο Χρηματιστήριο έφερε η ΑΜΚ της Alpha Bank

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών το ΧΑ από τη φήμη για μια επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank

Alpha Bank

H φήμη για μια επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank η οποία στην πορεία της ημέρας έγινε είδηση καθώς επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση της Alpha Bank, ήταν η αιτία της χθεσινής πτώσης στο χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Τα στοιχεία αποτυπώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη συνεδρίαση καθώς:

1. Σημειώθηκε η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 13 μηνών για τον τραπεζικό κλάδο καθώς οι απώλειες έφτασαν στο 11% με τον τραπεζικό δείκτη να τερματίζει στις 505 μονάδες. Ειδικά η μετοχή της Alpha Bank που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, υποχώρησε κατά 27,21%.

2. Η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου μειώθηκε σε μια μόνο συνεδρίαση κατά 900 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι 35 μετοχές κινήθηκαν και χθες ανοδικά έναντι 76 οι οποίες υποχώρησαν. Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς, διαμορφώνεται πλέον στα 61,1 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πληροφορία ότι η Alpha Bank θα προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου δημιούργησε μεγάλη αβεβαιότητα από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης καθώς υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς η οποία επίσης προκάλεσε αναταράξεις. Την αβεβαιότητα, προκαλούν οι όροι βάσει των οποίων θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς από αυτούς θα εξαρτηθεί αν θα ευνοηθούν περισσότεροι οι σημερινοί μέτοχοι ή οι καινούργιοι που θα κληθούν να καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ύψος της οποίας εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 800 εκατ. ευρώ όπως προκύπτει και από την χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας.

Αυτό που προκάλεσε το κύμα πωλήσεων, είναι η ανησυχία ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές που προκαλεί η προσπάθεια μείωσης των "κόκκινων δανείων". Και ότι θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοηθούν περισσότεροι οι νέοι μέτοχοι και όχι οι υφιστάμενοι (εξ’ ου και οι απώλειες της τάξεως του 27,21% στην τιμή της μετοχής). Υπάρχει βεβαίως και το επιχείρημα ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γίνεται προκειμένου να διασφαλιστούν κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν για την κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν κατά την επόμενη μέρα της πανδημίας. Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό διότι θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια που θα συντάξουν οι ιδιώτες επενδυτές ενώ θα έχουν κομβικό ρόλο και στην αξιολόγηση των επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερες λεπτομέρειες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της ΑΜΚ προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουνίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΧΩΡΟΥΣΕ ΚΑΤΑ 15% 20 Σεπ 2021 | 07:52

Κίνα: Κατακρημνίζεται η μετοχή της Evergrande εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης. Η μετοχή της Evergrande κατακρημνίζεται εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 08 Οκτ 2021 | 12:35

Μέτρα στήριξης: Επίδομα 100 έως 750 € για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - 18 € τον μήνα για ρεύμα

Πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση. Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται. Το ποσό θα λάβουν πάνω από ένα εκατ. άτομα.

ΣΤΙΣ 11:00 ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 07:36

Μέτρα - ασπίδα για θέρμανση και ρεύμα: Ποιοι θα λάβουν ενίσχυση από 200 έως 1000 ευρώ - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Διπλασιασμός του κονδυλίου για την επιδότηση του ρεύματος στα 300 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανακοινώνονται στις 11:00.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 06 Οκτ 2021 | 10:31

Ενιαίο επίδομα θέρμανσης: Αυτές είναι οι τελικές αποφάσεις - Πόσα θα δικαιούμαστε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ενιαίο επιδόμα που θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από το αν θα καταναλώνουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, ξύλα ή pellet.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 05 Οκτ 2021 | 08:17

Ερχονται δύο "μόνιμα" μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας - Κλειδώνει το σχέδιο για ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία βαρύτητα δίνεται στην ανακοίνωση ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 04 Οκτ 2021 | 12:50

Κατατέθηκε το Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Κλείνουν οι πληγές της πανδημίας - Ανάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-2022

Ρυθμός ανάπτυξης από 3,6% σε 6,1%. Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%. Τι προβλέπεται στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.