Follow us

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Η σημασία των προβιοτικών

Η προσθήκη στη θεραπεία εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού μειώνει την πιθανότητα παρενεργειών και αυξάνει το ποσοστό εκρίζωσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κοιλιά έντερο υγεία 2020

Ο αποικισμός και η λοίμωξη του γαστρικού βλεννογόνου από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί την κύρια αιτία ανάπτυξης χρόνιας γαστρίτιδας, γαστρικού έλκους, MALT λεμφώματος και γαστρικού καρκίνου.

Διαβάστε Επίσης

Για το λόγο αυτό οι γαστρεντερολογικές εταιρείες ανά τον κόσμο – και ανάμεσα τους και η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία – προτείνουν, στις περιπτώσεις αυτές, την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου, με τη χορήγηση ενός αναστολέα αντλίας πρωτονίων και τριών αντιβιοτικών δύο φορές την ημέρα, για 10 ή 14 ημέρες [2].

Όμως τόσο η ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά, όσο και η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη λήψη τους οδηγούν σε μειωμένη συμμόρφωση στη θεραπεία και έχουν συσχετιστεί με αποτυχία της θεραπείας εκρίζωσης.

Ο ρόλος των προβιοτικών

Μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν αναδείξει την πιθανή ευεργετική επίδραση των προβιοτικών στους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία εκρίζωσης για το ελικοβακτηρίδιο. Πιο συγκεκριμένα, μια μετα-ανάλυση, η οποία και συμπεριέλαβε 40 μελέτες με 894 ασθενείς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη προβιοτικών, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αυξάνει το ποσοστό εκρίζωσης (p<0.001) και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών (p<0.001) [3]. Όμως οι περισσότερες μελέτες στην ανάλυση αυτή προέρχονταν από την Ασία, ενώ δεδομένα για το θέμα αυτό σε Έλληνες ασθενείς δεν υπήρχαν.

Διαβάστε Επίσης

Για το σκοπό αυτό σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε μια προοπτική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με placebo μελέτη [4] προκειμένου να εκτιμήσουμε την επίδραση της συγχορήγησης προβιοτικών με το κλασικό σχήμα εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στην πιθανή μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών και στην πιθανή αύξηση του ποσοστού εκρίζωσης.

Τι έδειξε η μελέτη

Συνολικά 741 ασθενείς με λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού η οποία διαγνώσθηκε είτε με γαστροσκόπηση και βιοψία είτε με τεστ αναπνοής τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το κλασικό σχήμα εκρίζωσης (ομεπραζόλη 20mg x 2, αμοξυκιλλίνη 1gr x 2, κλαριθρομυκίνη 500mg x 2 και μετρονιδαζόλη 500mg x2 για 10 ημέρες), σε συνδυασμό είτε με προβιοτικά (ομάδα Α n=371) είτε με placebo (ομάδα B, n=370). Το προβιοτικό που χορηγήθηκε (LactoLevure, Uni-Pharma S.A. – Greece) συνδυάζει τέσσερα προβιοτικά στελέχη γνωστά για την αποτελεσματική και ασφαλή τους δράση και συγκεκριμένα Lactobacillus acidophilus LA-5 (1,75 Colony Forming Units/capsule), Lactiplantibacillus plantarum (0,5 Colony Forming Units/capsule), Bifidobacterium lactis BB-12 (1,75 Colony Forming Units/capsule) & Saccharomyces boulardii (1,5 Colony Forming Units/capsule). Η επιτυχής εκρίζωση ελέγχθηκε με τεστ αναπνοής 6 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τέσσερεις ασθενείς, όλοι στην ομάδα Β, δεν ολοκλήρωσαν τη θεραπεία εκρίζωσης λόγω παρενεργειών, ενώ 42 ασθενείς στην ομάδα Α και 31 στην ομάδα Β χάθηκαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Έτσι συνολικά μελετήθηκαν 741 ασθενείς (371 στην ομάδα Α και 370 στην ομάδα Β).

Διαβάστε Επίσης

Το ελικοβακτηρίδιο εκριζώθηκε με επιτυχία σε 303 ασθενείς στην ομάδα A (92.0%) και σε 291 ασθενείς στην ομάδα B (86.8%), (p=0.028). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προσθήκη του συγκεκριμένου προβιοτικού σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου. Παρενέργειες αναφέρθηκαν σε 56 (17.0%) ασθενείς της ομάδας A και 170 (50.7%) ασθενείς της ομάδας B (p<0.00001). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών μειώθηκε κατά 14 φορές στους ασθενείς που έλαβαν προβιοτικά. Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι διαταραχές στη γεύση, η εμφάνιση διαρροιών και επιγαστραλγίας.

Η μελέτη μας αυτή είναι η πρώτη που εκτίμησε την προσθήκη προβιοτικών στο 4πλο – χωρίς βισμούθιο - σχήμα εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο αποτελεί και το σχήμα εκλογής σε πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και την Ελλάδα. Η μελέτη μας ανέδειξε ότι η προσθήκη του συγκεκριμένου προβιοτικού μειώνει σημαντικά την εμφάνιση παρενεργειών και αυξάνει το ποσοστό εκρίζωσης.

Ευχαριστούμε για το άρθρο τον Νίκο Βιάζη, Γαστρεντερολόγο – Διευθυντή, Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός"

Βιβλιογραφία

Malfertheiner P, Megraud F, O'Morain C, Gisbert J, Kuipers E, Axon A, Bazzoli F, Gasbarrini A, Atherton J, Graham D, Hunt R, Moayyedi P, Rokkas T, Rugge M, Selgrad M, Suerbaum S, Sugano K, El-Omar E. European Helicobacter and Microbiota Study Group and Consensus panel. Management of Helicobacter pylori infection-the Maastricht V/Florence Consensus Report. Gut. 2017 Jan;66(1):6-30

Georgopoulos S, Michopoulos S, Rokkas T, Apostolopoulos P, Giamarellos E, Kamberoglou D, Mentis A, Triantafyllou K. Hellenic consensus on helicobacter pylori infection. Annals of Gastroenterology 2020;33:105-124.

Shi X, Zhang J, Mo L, Shi J, Qin M, Huang X. Efficacy and safety of probiotics in eradicating Helicobacter pylori. A network meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2019 Apr;98(15):e15180

Viazis N, Argyriou K, Kotzampassi K, Christodoulou D, Apostolopoulos P, Georgopoulos S, Liatsos Ch, Giouleme O, Koustenis K, Veretanos, Stogiannou D, Moutzoukis M, Poutakidis Ch, Mylonas I, Tseti I, Mantzaris G. A Four-Probiotics regimen combined with a standard Helicobacter pylori - eradication treatment reduces side effects and increases eradication rates. Nutrients 2022, 14, 632. https://doi.org/10.3390/nu14030632

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 29 Σεπ 2023 | 17:21

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Ένας νεκρός και δύο νοσηλείες από λεπτοσπείρωση - Άλλοι έξι στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα

Μικρή αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας γαστρεντερίτιδας και λοίμωξης του αναπνευστικού στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ 29 Σεπ 2023 | 10:05

Στήθος μάρμαρο - Καρδιά… ατσάλι!

Η Ιατρική Επιστήμη έχει να παρατάξει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο από επαναστατικές θεραπείες για την υγεία της καρδιάς

29 Σεπ 2023 | 10:03

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική: Επιδιόρθωση καρδιακών προβλημάτων από την… "κλειδαρότρυπα"

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής

29 Σεπ 2023 | 10:02

Διαδερμική επεμβατική θεραπεία: Αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με ένα… τσίμπημα

Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

29 Σεπ 2023 | 10:01

Υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος εξηγεί τι είναι οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους

29 Σεπ 2023 | 10:00

Κατάλυση: Η θεραπεία – "ασπίδα" κατά των αρρυθμιών της καρδιάς

Ο καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος, Δρ. Απόστολος Κατσίβας, αναλύει τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

29 Σεπ 2023 | 09:59

Ο δεκάλογος της υγιούς καρδιάς

Δέκα απλές συμβουλές για την υγεία της καρδιάς

COVID-19 29 Σεπ 2023 | 09:23

Πώς ο κορονοϊός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

Νέα έρευνα εντόπισε τους μηχανισμούς που ευθύνονται γι' αυτούς τους κινδύνους.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ 28 Σεπ 2023 | 14:52

Προσοχή: Με ιατρική συνταγή φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός: Στην κυκλοφορία δύο νέα εμβόλια - Όλες οι οδηγίες

Πέρυσι μπορούσε κάποιος από τις ομάδες που συστήνεται ο εμβολιασμός να εμβολιαστεί χωρίς ιατρική συνταγή - Έντονη η αντίδραση των φαρμακοποιών.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 27 Σεπ 2023 | 21:11

Υπουργείο Υγείας: 17 μονάδες εγκεφαλικών θα σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα

Δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ 27 Σεπ 2023 | 20:40

Θεσσαλία: Εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα λεπτοσπείρωσης - Υπό διερεύνηση άλλα 17

Το τελευταίο 24ωρο εχουν καταγραφεί οκτώ νέες νοσηλείες στη Θεσσαλία λόγω γαστρεντερίτιδας και 17 λόγων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

27 Σεπ 2023 | 16:21

Πονόλαιμος: Άμεση ανακούφιση με αυτές τις τροφές και ροφήματα

Ο φυσικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τον ενοχλητικό πονόλαιμο.

27 Σεπ 2023 | 14:54

Οι συμβουλές για να κρατάς την αρτηριακή σου πίεση σε χαμηλά επίπεδα

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός δείκτης για την πρόληψη της υγείας - όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.