Follow us

Τι είναι το σύνδρομο Williams από το οποίο πάσχει ο εγγονός της Κορίνας Τσοπέη - Τα χαρακτηριστικά, η πρόληψη και η θεραπεία

Το σύνδρομο Williams είναι το αντίθετο του αυτισμού. Μια σπάνια γενετική διαταραχή που αποδίδεται σε διαγραφή μέρους του χρωμοσώματος Νο.7.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σύνδρομο Williams

Συγκίνησε η Κορίνα Τσοπέη μιλώντας για τον εγγονό της και το σύνδρομο Williams από το οποίο πάσχει. "Του πήρε πέντε χρόνια να περπατήσει. Όταν προχώρησε, ήταν λες και είδα τον καλύτερο χορευτή να έρχεται στο δωμάτιο μου. Έκλαψα…" ανέφερε χαρακτηριστικά η Μις Υφήλιος του 1964, η οποία ήρθε στην Αθήνα.

Τι είναι όμως το σύνδρομο Williams; Το αντίθετο του αυτισμού. Μια σπάνια γενετική διαταραχή που αποδίδεται σε διαγραφή μέρους του χρωμοσώματος Νο. 7 και ειδικότερα του μέρους που φτιάχνει την πρωτεΐνη ελαστίνη, υπεύθυνη για την δύναμη και ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Δε θεωρείται ότι το σύνδρομο μπορεί να κληρονομηθεί από προγόνους, καθώς επιπολάζεται τυχαίως και απροσδόκητα. Τα άτομα που πάσχουν, ωστόσο, έχουν 50% πιθανότητες να κληροδοτήσουν την πάθηση στα παιδιά τους.

Το σύνδρομο αναγνωρίστηκε επισήμως το 1961 και έχει συνδεθεί άμεσα με την καρδιοπάθεια, την καθυστέρηση της ανάπτυξης και τις μαθησιακές δυσκολίες.

Διαβάστε Επίσης

Το προφίλ των ατόμων

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Williams είναι εξαιρετικά κοινωνικά και φιλικά, όμως συχνά έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης και δυσκολεύονται σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να υπολογίζουν τα χρήματα.

Εκδηλώνουν συχνά κρίσεις άγχους λόγω ανεπαίσθητων ερεθισμάτων, όπως το πέταγμα μιας μέλισσας. Επίσης, επιζητούν συνεχώς την προσοχή και την επιβεβαίωση από τους γύρω τους, σε σημείο που μπορεί να προσποιηθούν μια επείγουσα κατάσταση και να καλέσουν τις Αρχές.

Σύμφωνα με το Williams-syndrome.org.uk, ένα άλλο χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι η αγάπη για τη μουσική και η έντονη επιθυμία για προσφορά βοήθειας και υποστήριξης στο συνάνθρωπο.

Τα άτομα με σύνδρομο Williams διαθέτουν εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες, καθώς τους αρέσει να γνωρίζουν συνεχώς καινούρια άτομα και να κάνουν νέους φίλους. Ωστόσο, η υπερβολική εμπιστοσύνη που δείχνουν ακόμη και σε αγνώστους μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Οι ειδικοί δηλώνουν πως το παραδοσιακό προφίλ που αφορά στο σύνδρομο είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό του αυτισμού.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου

Το σύνδρομο επηρεάζει επίσης τα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθώς οι ασθενείς έχουν συνήθως μικρή μύτη που κοιτάζει προς τα επάνω, το άνω χείλος έχει μήκος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, τα χείλη είναι σαρκώδη και το πηγούνι μικρό.

Η καθυστέρηση της διάγνωσης μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος, καθώς το άτομο αισθάνεται απομονωμένο.

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο Williams;

Η πάθηση τυπικά διαγιγνώσκεται μέσω σωματικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα με το wikihealth. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται μέσω μιας εξέτασης που ονομάζεται φθορίζουσα in situ υβριδοποίηση (FISH). Αυτή η εργαστηριακή εξέταση σημαίνει αλληλουχίες DNA με μία χημική ουσία που φθορίζει κάτω από υπεριώδες φως. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να διαπιστώσουν εάν ένα γονίδιο υπάρχει ή είναι απόν.

Άλλες εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα νεφρών, έλεγχο αρτηριακής πίεσης και ηχοκαρδιογράφημα. Οι εξετάσεις μπορεί επίσης να αναδείξουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου του αίματος, υψηλή αρτηριακή πίεση, χαλαρότητα στις αρθρώσεις και ασυνήθιστο πρότυπο της ίριδας του οφθαλμού.

Θεραπεία
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Williams;

Δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο Williams. Η θεραπεία περιλαμβάνει ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτό. Η στένωση των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να αντιμετωπιστεί αν προκαλεί συμπτώματα. Η φυσικοθεραπεία και η λογοθεραπεία επίσης είναι ωφέλιμες.

Η θεραπεία συνήθως στηρίζεται στα συμπτώματα του ατόμου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας. Τα τακτικά τσεκ-απ είναι απαραίτητα για να εξετάζεται το καρδιαγγειακό σύστημα και να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα.

Τα άτομα με σύνδρομο Williams θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη πλεονάζοντος ασβεστίου και βιταμίνης D. Και αυτό διότι τα επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα είναι ήδη υψηλά.

Επιπλοκές
Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του συνδρόμου Williams;

Ιατρικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που ζουν με σύνδρομο Williams. Οι εναποθέσεις ασβεστίου μπορούν να δημιουργήσουν νεφρικά προβλήματα και η στένωση των αιμοφόρων αγγείων να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Η πλειονότητα των ασθενών έχουν κάποιου είδους νοητική υστέρηση. Η εκμάθηση δεξιοτήτων αυτοφροντίδας και η έγκαιρη παρέμβαση στο σχολείο μπορεί να ενισχύσει την ανεξαρτησία του ατόμου. Κάποια άτομα με σύνδρομο Williams χρειάζονται διαρκή φροντίδα.

Πρόληψη
Μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο Williams;

Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης του συνδρόμου Williams. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης μπορούν να αποταθούν σε γενετικούς σύμβουλο προτού επιχειρήσουν να συλλάβουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ρωτήστε τον ποιες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσετε παιδί με την εν λόγω πάθηση.

Διαβάστε Επίσης


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 06 Δεκ 2023 | 08:20

Τι είναι το σύνδρομο λευκού πνεύμονα - Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μυστηριώδους κινέζικης πνευμονίας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κόπωση και παρατεταμένο βήχα που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες.

05 Δεκ 2023 | 21:05

O ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση υαλουρονικού οξέως: Οι τρεις οδηγίες για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών

Η χορήγησή των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 05 Δεκ 2023 | 09:13

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Ηλίας Μόσιαλος- "Να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη υγειονομική κρίση"

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

01 Δεκ 2023 | 16:54

ΑΣ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ 90’s!: H διαφορετική και έξυπνη καμπάνια ενημέρωσης για τον HIV από τη Θετική Φωνή

Με χιούμορ και με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘90 η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μας καλούν να ξεκολλήσουμε από τα στερεότυπα του παρελθόντος για τον HIV.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 01 Δεκ 2023 | 08:50

Στικάκια νικοτίνης: Παγώνη και Τζανάκης εξηγούν τι είναι τα σκευάσματα που έστειλαν 3 μαθητές στο νοσοκομείο [βίντεο]

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

30 Νοε 2023 | 17:35

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Η Gilead Sciences περιορίζει τις δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης λόγω των αυξημένων επιστροφών (clawback)

Κάθε χρόνο, η Gilead Sciences Ελλάδας, αναλαμβάνει την υλοποίηση πληθώρας δράσεων σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού

14 ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΩΝ 29 Νοε 2023 | 15:03

Τι είναι τα "στικάκια" νικοτίνης που χρησιμοποίησαν οι 3 μαθητές στο Ηράκλειο- Αισθάνθηκαν αδιαθεσία, σχεδόν λιποθύμησαν

Τα εν λόγω στικάκια τα είχε προμηθευτεί ένα άλλο παιδί, ο οποίος τα έδωσε στους 3 μαθητές, για να ... σταματήσουν και εκείνα το κάπνισμα.

27 Νοε 2023 | 15:00

Sobi: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο θεραπευτικών επιλογών στην ανοσολογία

H Sobi χαρίζει "σπάνια δύναμη" σε "σπάνιους ανθρώπους" και στον τομέα της ανοσολογίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 24 Νοε 2023 | 18:36

ECDC: Προειδοποιεί για το επικίνδυνο μικρόβιο Κλεμπσιέλλα - Εντοπίστηκε σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

Η Klebsiella μπορεί να προκαλέσει νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, βακτηριαιμία και μηνιγγίτιδα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 23 Νοε 2023 | 17:56

ΕΟΦ: Προειδοποιήσεις για φάρμακα για κώφωση και αιμορροΐδες που κυκλοφορούν χωρίς άδεια στην Ελλάδα

Τα 2 φάρμακα, για την κώφωση και τις αιμορροΐδες, αντίστοιχα, κυκλοφορούν χωρίς άδεια του ΕΟΦ και μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία

ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 570.000 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 23 Νοε 2023 | 10:09

Η παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος μεγαλώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου.

ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΛΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ 22 Νοε 2023 | 09:26

Νέα έρευνα: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ 21 Νοε 2023 | 22:55

Προειδοποίηση από ΠΟΥ: "Η Covid-19 εξακολουθεί να συνιστά απειλή"

Τρεις υποπαραλλαγές του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.