Βουβωνοκήλη: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζουμε για το χειρουργείο

Η βουβωνοκήλη είναι το συνηθέστερο είδος κήλης που μπορεί να εμφανιστεί στο κοιλιακό μας τοίχωμα.

Αρχοντοβασίλης Κήλη

Συνεργάστηκε ο Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης, μετεκπαιδευθείς στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική των κηλών, Master Surgeon in Hernia Surgery (SRC certified), χειρουργός κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General, εξειδικευμένος και πιστοποιημένος στη Ρομποτική Χειρουργική (Console Surgeon) και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. (info@oxeirourgos.gr)

Βουβωνοκήλη: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζουμε για το χειρουργείο

Η βουβωνοκήλη είναι το συνηθέστερο είδος κήλης που μπορεί να εμφανιστεί στο κοιλιακό μας τοίχωμα. Πρόκειται για ένα χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, που επιτρέπει την παθολογική (μη φυσιολογική) πρόπτωση εντέρου από το εσωτερικό της κοιλιάς, δια μέσω του χάσματος. Απασχολεί κυρίως τους άνδρες, οι οποίοι την εμφανίζουν σε συχνότητα 8 φορές μεγαλύτερη από τις γυναίκες. Πολλές φορές οι ασθενείς με βουβωνοκήλη έχουν την τάση να παραμελούν την κήλη τους, με αποτέλεσμα άθελά τους να δυσκολεύουν την αντιμετώπισή της.

Σημαντική η διάγνωση και αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης

Ο Dr. Αρχοντοβασίλης τονίζει πως είναι λάθος να πιστεύουμε πως μια κήλη θα υποστρέψει ή θα σταματήσει να μεγαλώνει . Εάν η διάγνωση και η αντιμετώπισή της δεν πραγματοποιηθούν έγκαιρα, μια βουβωνοκήλη μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Ο ιατρός μας προτρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με έναν εξειδικευμένο χειρουργό κηλών, αν εντοπίσουμε τα παρακάτω συμπτώματα:

Εξόγκωμα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας

• Εξόγκωμα που έχει την τάση να αυξάνεται με το βήχα ή την ορθοστασία

• Οξύς πόνος στην κοιλιακή χώρα

Αίσθημα βάρους ή πόνος στη βουβωνική χώρα

Γιατί πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη είναι ένα μηχανικό πρόβλημα, που προκαλείται από αυξημένες πιέσεις, και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάποια από τις διαθέσιμες χειρουργικές τεχνικές. Όσο μια βουβωνοκήλη δεν αντιμετωπίζεται, τόσο μεγαλώνει και τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες περίσφυξης του εντέρου. Η περίσφυξη είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνεται επιδιόρθωση της κήλης άμεσα. Όταν το προπίπτον έντερο δεν μπορεί να επανέλθει μέσα στη κοιλιά, τότε μιλάμε για περίσφυξη που θα προκαλέσει έντονο πόνο, ειλεό και τελικά διάτρηση και περιτονίτιδα. Οι τελευταίες είναι καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Ποιοι παράγοντες συντελούν στην πρόκληση της βουβωνοκήλης;

Ανάμεσα στους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της βουβωνοκήλης συγκαταλέγονται η βαριά χειρωνακτική εργασία, η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα αλλά και η κληρονομικότητα. Ο χειρουργός κηλών μετά από τη λήψη ιστορικού θα προβεί σε ενδελεχή κλινική εξέταση, η οποία σχεδόν πάντα θα θέσει την διάγνωση. Σπάνια, μπορεί να απαιτηθεί κάποια απεικονιστική εξέταση, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.

Τι ακολουθεί τη διάγνωση;

Εφόσον πραγματοποιηθεί η διάγνωση της κήλης από τον κατάλληλο ιατρό και γίνουν οι απαραίτητες κλινικές εξετάσεις, ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό να τονισθεί πως οι βουβωνοκήλες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χρήση κηλεπιδέσμων ή ζωνών που προσφέρονται συχνά ως λύση, απλά "κουκουλώνουν" το πρόβλημα, αυξάνουν την ανάπτυξη συμφύσεων, αδυνατίζουν τα κοιλιακά τοιχώματα και τελικά ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης ακόμη μεγαλύτερης βλάβης.

Η χειρουργική επέμβαση είναι επώδυνη;

Η κλασσική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είναι μια αρκετά επώδυνη διαδικασία. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται πλέον με σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, χωρίς τομές, που μειώνουν στο ελάχιστο τον πόνο και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Πώς ξέρω ποια είναι η κατάλληλη τεχνική για την περίπτωσή μου;

Ένας εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός κηλών του κοιλιακού τοιχώματος θα προτείνει την ενδεικνυόμενη χειρουργική τεχνική ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Ο Χειρουργός κηλών θα συνεκτιμήσει πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες (π.χ. προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στη κοιλιά, ύπαρξη υποτροπής, ύπαρξη συμπαρομαρτούντων παθολογικών προβλημάτων κ.α) για να καθορίσει τελικά την αποτελεσματικότερη μέθοδο αποκατάστασης της βουβωνοκήλης. Είναι λάθος η άποψη ότι μία χειρουργική τεχνική ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις και για όλους τους ασθενείς. Πλέον, υπάρχουν πολλές τεχνικές, τις οποίες επιβάλλεται να γνωρίζει άψογα ένας Χειρουργός κηλών, για να μπορεί να προσφέρει πληθώρα εναλλακτικών στον ασθενή του.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές σύγχρονες μέθοδοι ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής μεταξύ των οποίων είναι:

• Οι τεχνικές ONSTEP και TIPP

• Η Λαπαροσκοπική τεχνική TAPP

• H Ενδοσκοπική τεχνική TEP

• Η Ενδοσκοπική τεχνική eTEP

• Η Ρομποτική χειρουργική

Ο εξειδικευμένος Χειρουργός κηλών του κοιλιακού τοιχώματος θα πρέπει να είναι εξαιρετικός γνώστης όλων των προαναφερθεισών τεχνικών, και όχι μόνο μίας ή δύο εξ’ αυτών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων μεθόδων ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής;

Κάθε τεχνική έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της. Γενικότερα, οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι γίνονται με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και μικρές τομές, μειώνοντας την πιθανότητα υποτροπών και το αίσθημα πόνου. Συνήθως, οι σύγχρονες επεμβάσεις αποκατάστασης της βουβωνοκήλης είναι σύντομες, διαρκούν 45 – 60 λεπτά και η επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι του γίνεται την ίδια κιόλας ημέρα, 3 – 4 ώρες μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Η μέθοδος eTEP

Η πλέον τελευταίας γενιάς ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική τεχνική είναι η μέθοδος eTEP. Η μέθοδος αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά διεθνώς το 2012, ενώ στην Ελλάδα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2018 από τη χειρουργική ομάδα του Dr. Φ. Αρχοντοβασίλη, στο νοσοκομείο Metropolitan General.

Η μέθοδος eTEP γίνεται με τρεις μικρές οπές των 0,5 - 1,5 εκατοστών έκαστη και διενεργείται ενδοσκοπικά, χωρίς να γίνεται είσοδος εντός της κοιλίας. Ο Χειρουργός δουλεύει ακριβώς κάτω από τους μύες, χωρίς να γίνεται διάνοιξη του περιτοναίου. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οποιεσδήποτε πιθανές επιπλοκές από κακώσεις ενδοκοιλιακών σπλάγχνων.

Ο ασθενής αποχωρεί από την κλινική σε μόλις 3 ώρες μετά την επέμβαση, χωρίς να έχει ιδιαίτερες δυσκολίες στο περπάτημα. Από την επόμενη κιόλας ημέρα, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του με ελάχιστους περιορισμούς. Ο πόνος μετά το πρώτο 24 ώρο είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ενώ η πιθανότητα υποτροπής είναι η χαμηλότερη από όλες τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα χειρουργικές τεχνικές. Η ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια και ρομποτικά, με τη χρήση του τελειότερου στον κόσμο χειρουργικού ρομποτικού συστήματος daVinci Xi, που διαθέτει πλέον και η Ελλάδα. Φυσικά, η επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο από χειρουργούς κηλών εξειδικευμένους στη ρομποτική χειρουργική.

Αρχοντοβασίλης

Μπορώ να πάω σε έναν οποιοδήποτε χειρουργό;

Ο Γενικός Χειρουργός που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πρέπει να είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η εκπαίδευση και η εξειδίκευση στη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών είναι μια συνεχής διαδικασία. Ο Γενικός Χειρουργός θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις μετεκπαιδεύσεις και να έχει αποκτήσει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για κάθε μία από τις τεχνικές τις οποίες εφαρμόζει. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου η χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι πλέον μια ξεχωριστή ειδικότητα, που απαιτεί συγκεκριμένη εξειδίκευση και πιστοποίηση.

Ο Dr. Αρχοντοβασίλης είναι Χειρουργός κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Το 2021, διακρίθηκε και πιστοποιήθηκε ως Master Surgeon και Surgeon of Excellence στη Χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από τον μεγαλύτερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Ο Dr. Αρχοντοβασίλης είναι Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General, εξειδικευμένος και πιστοποιημένος στη Ρομποτική Χειρουργική (Console Surgeon) και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, έχει μετεκπαιδευτεί στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική των κηλών και χρησιμοποιεί τις υπερσύγχρονες τεχνικές ONSTEP και eTEP για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Απρ 2021 | 10:24

Στυτική Δυσλειτουργία: Νέες ενδαγγειακές μέθοδοι για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της

Η στυτική δυσλειτουργία αναδεικνύεται σε ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και μειωμένης ποιότητας ζωής, λόγω της σταδιακής γήρανσης του ανδρικού πληθυσμού.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 26 Απρ 2021 | 14:30

It's all about lips!

Η δερματολόγος απαντά και προτείνει λύσεις για τη φροντίδα των χειλιών και της περιοχής γύρω τους.

Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ 20 Απρ 2021 | 08:23

Ρινοπλαστική σήμερα: Η αποκατάσταση των ρινικών βαλβίδων για ελεύθερη αναπνοή

Οι εξελίξεις στη ρινοπλαστική είναι πολύ σημαντικές προσφέροντας άρτιο αποτέλεσμα και επιτρέποντας την καλύτερη αναπνοή του ασθενούς.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 19 Απρ 2021 | 15:34

Ψωριασική αρθρίτιδα: Η επικοινωνία γιατρού-ασθενούς βασική παράμετρος για την αντιμετώπιση της νόσου

Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα μπορούν σήμερα να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους και την ποιότητα ζωής τους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 15 Απρ 2021 | 09:18

Διατροφή και εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι τροφές που βελτιώνουν τις πιθανότητες κύησης

Γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές και οι καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν τη γονιμότητα. Τι ισχύει όμως αναφορικά με τη διατροφή και την εξωσωματική γονιμοποίηση;

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 13 Μαϊ 2021 | 08:15

"Πάντρεμα" εμβολίων: Με AstraZeneca πρώτη δόση και Pfizer δεύτερη αυξάνονται οι παρενέργειες

Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δείχνει βρετανική έρευνα

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8,7 ΕΚΑΤ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 12 Μαϊ 2021 | 20:34

Επίσημο: 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Tο CDC ανακοίνωσε 28 περιστατικά σοβαρών αιματικών θρομβώσεων μετά το εμβόλιο Johnson & Johnson

ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 12 Μαϊ 2021 | 16:28

Καλά νέα από τον ΕΜΑ: Τα mRNA εμβόλια δείχνουν πως μπορούν να εξουδετερώσουν την ινδική μετάλλαξη

Ο ΕΜΑ παρακολουθεί στενά τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη της ινδικής μετάλλαξης- Τα στοιχεία για τα εμβόλια mRNA

ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ 12 Μαϊ 2021 | 10:32

Καμπανάκι Θωμαΐδη: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για όσους εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο - Τι μέτρα πρέπει να πάρουν

Γιατί χρειάζονται προστασία όσοι εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο - Μάσκα ακόμη και για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις - Οι συστάσεις του καθηγητή Ν. Θωμαΐδη.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 11 Μαϊ 2021 | 17:13

Πέτρος Παραράς: Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός- Λόγος απόλυσης ή περικοπής μισθού

"Ο εμβολιασμός σε περίπτωση πανδημίας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός", λέει ο Π. Παραράς, εκτιμώντας ότι η άρνησή του είναι λόγος απόλυσης

ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ECDC 11 Μαϊ 2021 | 15:54

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Χρειάζεται μόνο μία δόση για όσους έχουν νοσήσει

Οσοι έχουν νοσήσει ήδη από κορονοϊό, δεν χρειάζεται να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μια