Follow us

Προσοχή: Η κατανάλωση junk food με λιπαρά και ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο - Αποκαλυπτική έρευνα του Yale

Τα ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα αλλάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, σύμφωνα με την έρευνα.

Η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως είναι το junk food, μπορεί να αλλάξει τις συνδέσεις του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι διατροφικές προτιμήσεις δεν είναι πάντα κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CellMetabolism δείχνει ότι η κατανάλωση λιπαρών ή ζαχαρούχων σνακ αλλάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και δημιουργεί μόνιμες προτιμήσεις για αυτά τα λιγότερο υγιεινά προϊόντα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά, ζαχαρούχα σνακ ενεργοποιούν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το οποίο δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση κινήτρου ή ανταμοιβής.

Πώς έγινε η μελέτη

Για τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Ινστιτούτο MaxPlanck για την έρευνα μεταβολισμού στη Γερμανία έδωσαν σε μια ομάδα συμμετεχόντων ένα γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, ενώ μια άλλη έλαβε μια έκδοση με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εκτός από αυτό, και οι δύο ομάδες συνέχισαν τις κανονικές διατροφικές τους συνήθειες.

Στο τέλος, οι ομάδες βαθμολόγησαν πουτίγκες με διαφορετικές συγκεντρώσεις λίπους και χυμούς μήλου με διαφορετικά επίπεδα ζάχαρης. Η ομάδα που έτρωγε το γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη είπε ότι δεν τους άρεσε η πουτίγκα με χαμηλά λιπαρά και δεν ήθελαν τον χυμό μήλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ενώ έπιναν milkshakes. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι αυξήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα στην ομάδα που είχε καταναλώσει το γιαούρτι με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, αλλά όχι στην άλλη.

Είναι τόσο ισχυρή επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που τα σήματα ντοπαμίνης μπορούν να ενεργοποιηθούν ακόμη και όπως κάποιος επιθυμεί να φάει λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, όταν περνάει από ένα αρτοποιείο ή όταν μυρίζει ένα ζαχαροπλαστείο.

"Αυτό μας λέει πόσο ευαίσθητοι είμαστε στο περιβάλλον των τροφίμων και πώς το περιβάλλον τροφίμων μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη συμπεριφορά μας", είπεη DanaSmall, συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μοντέρνας Διατροφής και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου YaleSchool of Medicine.

Προσοχή: Η κατανάλωση junk food με λιπαρά και ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο - Αποκαλυπτική έρευνα του Yale

Τα ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα αλλάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα

Η νέα μελέτη ήταν μικρή: περιλάμβανε μόλις 49 άτομα, τα οποία ήταν όλα υγιή, δεν κάπνιζαν ή έπαιρναν φάρμακα και δεν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Συνολικά, οι συμμετέχοντες δεν κέρδισαν σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων.

Διαβάστε Επίσης

Η Small είπε ότι η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει σε ανθρώπους ότι ακόμη και μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο υπερφαγίας ή αύξησης βάρους.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αλλάξει την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων και ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη απέχθεια για τα πικρά τρόφιμα και μια τάση για πράγματα που έχουν γλυκιά γεύση.

Πειράματα σε τρωκτικά, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη μπορούν να επανασυνδέσουν τους νευρώνες ντοπαμίνης και να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής. Αλλά οι επιστήμονες γνώριζαν λιγότερα για το πώς οι ανθρώπινες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τις διατροφικές προτιμήσεις.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΕΥΝΑ 02 Ιουν 2023 | 07:18

Junk food και ύπνος: Ο αντίκτυπος της διατροφής μας στην ποιότητα του ύπνου - Πόσο επηρεάζει

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα μελέτησαν με ποιόν τρόπο το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει τον ύπνο μας και την ποιότητά του. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.

ΕΡΕΥΝΑ 01 Ιουν 2023 | 07:33

Πώς το αβοκάντο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις - Η σωστή ποσότητα που πρέπει να τρώμε

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αυτού του δημοφιλούς φρούτου την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 31 Μαϊ 2023 | 07:45

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων VS χαμηλών λιπαρών - Ποιες είναι καλύτερες για όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία

Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία όσων διανύουν τη μέση ηλικία, αναφέρει νέα μελέτη.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 30 Μαϊ 2023 | 07:38

Πόσο επικίνδυνο είναι το δάγκωμα της οχιάς - Οι πρώτες βοήθειες και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Στη χώρα μας συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα επτά φέρουν δηλητήριο, ενώ από αυτά τα πέντε έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο.

«SCIENTIFIC AMERICAN» 29 Μαϊ 2023 | 07:31

Γιατί και η "καλή" χοληστερόλη μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καρδιά - Ανατρεπτική έρευνα

Oι άνδρες με επίπεδα HDL κάτω από 40 ή πάνω από 80 mg/dL και οι γυναίκες με επίπεδα πάνω από 100 mg/dL διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και καρδιαγγειακού θανάτου ειδικότερα.

ΕΡΕΥΝΑ 27 Μαϊ 2023 | 09:06

Το κοινό που έχουν μήλα και βατόμουρα και βοηθούν να παραμένουμε δυνατοί - Τι δείχνει νέα μελέτη

Για κάθε 10 mg υψηλότερης πρόσληψης φλαβονοειδών την ημέρα, οι πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου "ευθραστότητας" μειωνόταν κατά 20%.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 26 Μαϊ 2023 | 07:41

Αυτό είναι το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης - Τι δείχνει νέα μελέτη

Το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης ίσως να βρίσκεται τελικά στη χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 25 Μαϊ 2023 | 07:39

Πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής; - Τα υπέρ, τα κατά και οι νέες έρευνες

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για το εάν έχει νόημα τελικά να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής - Τι δείχνει η νέα έρευνα.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ 24 Μαϊ 2023 | 07:41

Αυτό είναι το καλοκαιρινό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Ατομα που κατανάλωσαν το συγκεκριμένο φρούτο, παρουσίασαν χαμηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 23 Μαϊ 2023 | 07:23

Το ασυνήθιστο όφελος από τo διαβητικό φάρμακο Ozempic που αδυνατίζει- Κόβεις αλκοόλ και κάπνισμα

Oι ερευνητές μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα φάρμακο κατά του εθισμού.

22 Μαϊ 2023 | 07:35

Αυτά είναι επτά υγιεινά φαγητά που δεν είναι και τόσο... υγιεινά τελικά

Πόσες όμως από τις διατροφικές επιλογές που θεωρείται πως είναι υγιεινές, είναι και στην πραγματικότητα;

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 20 Μαϊ 2023 | 08:06

Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Σε ποια τρόφιμα τη βρίσκουμε

Αυτή είναι η βιταμίνη που προστατεύει από τον καρκίνο - Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το German Cancer Research Center

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 19 Μαϊ 2023 | 07:36

Πόσο θρεπτικό είναι το μητρικό γάλα όταν η μητέρα είναι vegan - Τα νέα δεδομένα

Η βιταμίνη Β2 και η καρνιτίνη είναι απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη των νεογέννητων.